
Frunze de salvie in tempura
Gourmet snacking situation
Frunze de salvie in tempura

Frunze de salvie in tempura
Daca ai chef de un snack iar chipsurile din comert nu sunt o optiune, incearca frunze de salvie in tempura. Oricat de ciudat suna, sunt super super gustoase. Eu le-am mancat prima data in Italia – in varianta de panĂ© clasic. Insa imi plac mai mult in tempura, pentru ca aluatul de tempura absoarbe mult mai putin ulei si astfel frunzele de salvie sunt mai crocante.
Cateva consideratii despre tempura:
- tempura este in esenta un amestec de faina, amidon si apa, cu sau fara adaos de ou. Se foloseste in general cu legume, dar si cu fructe de mare sau peste.
- in varianta simpla, proportiile de faina:amidon:lichid sunt de 1:2:2. In varianta putin mai complicata, lichidul poate fi apa minerala sau bere, iar partial poate fi inlocuit cu un ou. In orice caz, lichidul trebuie sa fie foarte rece – ideal ar fi sa se adauge 2-3 cuburi de gheata zdrobite. Intreaga compozitie trebuie manevrata cat mai putin posibil pentru a impiedica formarea glutenului, respectiv pentru a obtine o textura crocanta in timpul prajirii. Acelasi scop il are si amidonul. Unele retete recomanda pastrarea compozitiei la rece pentru o perioada de 15-30 minute inainte de utilizare. Este si asta o varianta (ajuta la relaxarea legaturilor de gluten), dar eu prefer varianta cu cuburile de gheata.
- ca regula generala, compozitia trebuie sa fie asemanatoare aluatului de clatite. Este normal sa se formeze mici cocoloase (amidonul nu se amesteca foarte bine cu lichidele reci), lasa-le acolo ca se dizolva in timpul prajirii.
- poti praji aproape orice legume in tempura. Tine minte insa ca timpul de prajire difera in functie de legumele folosite. Eu de obicei fac o portie de aluat si prajesc cateva felii din ce legume/frunze am prin frigider. Am incercat variante cu vinete, salvie, dovlecel, felii de ardei, mazare verde si fasole verde.
Note pentru frunzele de salvie in tempura:
- cauta frunze de salvie intacte, cat mai mari posibil
- prajeste doar cate 2-3 frunze deodata (in functie de cat de larga este cratita cu ulei) si ai grija ca frunzele sa nu se lipeasca intre ele
- timpul de prajire este foarte scurt: 20-30 secunde pe fiecare parte. Aluatul trebuie sa ramana alb la suprafata si sa nu isi schimbe culoarea. Daca sunt prajite prea mult, frunzele de salvie vor deveni amare.
- este foarte important ca uleiul sa fie bine incins (folosind o lingurita, pune cateva picaturi de aluat direct in ulei: daca sfaraie si se ridica la suprafata, uleiul este bun pentru prajit). Daca vrei sa prajesti si cateva legume dupa aceea, este posibil ca uleiul sa se incinga prea tare si sa inceapa sa fumege. In acest caz, redu intensitatea focului.
Pe post de garnitura iti propun o maioneza cu usturoi. Alternativ, poti renunta la maioneza si poti servi frunzele de salvie in tempura condimentate doar cu sare si zeama de lamaie.
Frunze de salvie in tempura
Ingrediente
- 20 frunze de salvie (cat mai mari posibil)
- 40 g faina
- 80 g amidon
- 40-50 g apa minerala
- 2-3 cuburi de gheata zdrobite
- 300-350 ml ulei de floarea soarelui - pentru prajit
- sare Maldon
- un galbenus de ou
- 100 ml ulei de rapita presat la rece
- 1/2 lingurita mustar
- 2-3 catei de usturoi zdrobiti
(pentru salvie in tempura):
(pentru maioneza):
Metoda de preparare
- Se pune uleiul intr-o craticioara si se lasa sa se incinga la foc mediu.
- Se pun toate ingredientele pentru tempura intr-un castron si se amesteca usor, cat sa se omogenizeze.
- Frunzele de salvie se tin de codita si se scufunda in tempura, astfel incat compozitia sa le acopere complet.
- Se prajesc timp de 20-30 secunde pe fiecare parte si se scot pe un servetel absorbant.
- Se condimenteaza imediat cu sare.
- Pentru maioneza, se amesteca galbenusul de ou cu mustarul, apoi se adauga treptat uleiul, amestecand constant. La final se adauga un varf de cutit de sare si usturoiul zdrobit.