Italia on a plate: Burrata di Puglia cu zucchini si aceto balsamico di Modena
Continuam seria retetelor de vara cu o salata sofisticata, de inspiratie italiana: Burrata di Puglia cu zucchini in doua culori, aceto balsamico di Modena si micro-ierburi.
Din cand in cand imi place sa ma rasfat cu cate o delicatesa italiana. Doar asa, cat sa imi reaminteasca de tinuturile care imi sunt atat de dragi. Oriunde calatoresc, prin orice colt al lumii imi las pasii sa ma poarte, inima mea ramane intotdeauna fidela Italiei. Nici o tara nu m-a fascinat asa cum ma fascineaza Italia, si nicaieri nu m-am simtit mai acasa – asa cum ma simt de fiecare data cand ii vizitez orasele exhuberante, satele in care natura picteaza tablouri sublime la fiecare pas si tarmurile nesfarsite, unde albastrul marii ti se dezvaluie de fiecare data altfel si intotdeauna fermecator.
Cu o istorie care incepe undeva in anii 1920, Burrata di Puglia se pare ca a fost produsa pentru prima data in Andria – un oras din sud-estul Italiei – la ferma familiei Bianchini, care functioneaza si acum, fiind una dintre putinele facilitati unde se produce burrata dupa vechea metoda traditionala. Traditional, burrata se obtine din lapte de bivolita, insa exista si variante obtinute din lapte de vaca. Specific burratei este tocmai miezul cremos, constand din smantana proaspata care se adauga la final, chair inainte de a se inchide bulgarele. Traditional, burrata se consuma proaspata, in termen de 24-48 de ore, insa poate fi pastrata in zer si consumata in temen de maxim 7 zile.
Salata de astazi – daca ii pot spune asa – este o celebrare a tot ceea ce inseamna Italia pentru mine: simplitate, eleganta si o explozie de arome care te cuceresc treptat, pe masura ce ajungi sa le intelegi subtilitatea. Burrata di Puglia este una dintre cele mai fascinante branzeturi artizanale italiene. Cu un invelis fin, delicat si o textura asemanatoare celebrei mozzarella di buffala, Burrata di Puglia te surprinde cu un miez cremos si catifelat, care literalmente ti se topeste in gura. Aroma subtila si texturile luxuriante fac din aceasta branza o adevarata delicatesa. O delicatesa pe care eu o pretuiesc cu atat mai mult cu cat o gasesc extrem de rar – poate doar de vreo doua-trei ori pe an. Fiind atat de fina si de delicata, o acompaniez cu cateva ingrediente care sa o puna in valoare si sa o lase sa fie starul din farfurie. Astazi i-am ales in mod special dovlecei colorati in nuante de galben vibrant si verde intens si cateva micro-ierburi cu aroma usor piperata. Pe post de dressing am folosit cativa stropi de ulei de masline extravirgin si cateva picaturi de aceto balsamico di Modena, cu o textura cremoasa si o aroma intensa si captivanta. A fost suficient cat sa puna in valoare aceasta branza absolut fabuloasa si sa tranform o banala salata intr-un platou spectaculos.
Desigur ca reteta e doar cu titlu informativ, iar cantitatile le las – ca de obicei cand e vorba de salate – la aprecierea voastra personala. Insist totusi in a folosi piper negru proaspat macinat (nici intr-un caz pudra care se vinde in comert sub denumirea de piper) si sare Maldon, care desi este intr-adevar mai scumpa decat o sare obisnuita de masa, face o diferenta imensa atunci cand e vorba despre gustul pe care il da preparatelor.
Ingrediente
- un bulgare de Burrata di Puglia
- o jumatate de dovlecel galben
- o jumatate de dovlecel verde
- aceto balsamico di Modena
- ulei de masline extravirgin
- sare Maldon
- piper negru proaspat macinat
- micro-ierburi
Metoda de preparare
- Dovleceii se spala si se taie in fasii foarte subtiri - cu ajutorul unui peeler sau a unei mandoline.
- Pe un platou se aseaza fasiile de dovlecei apoi de adauga bulgarele de Burrata si micro-ierburile.
- Se condimenteaza cu aceto balsamico di Modena, cateva picaturi de ulei de masline extravirgin, sare Maldon si piper negru proaspat macinat.
Enjoy! 🙂
4 Comments
ioanas
Exact! nu pot sa repet destul: PIPER NEGRU PROASPAT MACINAT, piperul negru macinat praf din comert mie personal, imi miroase a balega de vaca (sa ma scuze doamnele), e cah cah cah! Sarea Maldon, sarea roz de Himalaya, orice sare de orice culoare, difera la gust si aciditate, asa ca experimentati, merita si banii dati desi pot fi considerate un pic cam scumpute. Otetul balsamic de Modena yummyyyyy. Andra, iubesc ce gatesti si ce experimentezi tu, o sa depun o cerere sa ma adopti 😛 Fotografiile tale ma lasa cu gura cascata, imi vine sa rontai ecranul 😀
Andra Constantinescu
Ioana, ador comentariile tale! Ai foarte mare dreptate cu sarea. Da, poate e un pic mai scumpa, dar eu folosesc doua cutii de sare Maldon pe an – in conditiile in care testez si ras-testez o sumedenie de retete, deci nu e chiar un capat de lume. 🙂
PS: Hai repede cu cererea, pana nu se aglomereaza! :)))
ioanas
Imediat fac cererea :)))) esti o scumpa
Pingback: