Cartofi fierti la abur, cu menta si unt
Pana cand va fi gata postarea kilometrica despre Colomba, iata in continuare o idee simpla si de sezon: cartofi fierti la abur, cu menta si unt.
Enjoy! π
Cu siguranta ideea de cartofi fierti la abur nu e nici noua si nici spectaculoasa, insa scopul acestei postari este mai degraba acela de a sublinia – daca mai era necesar – ca putem manca si simplu, fara prea mari pretentii nici in ceea ce priveste aranjarea in farfurie si nici in ceea ce priveste tehnici sofisticate de gatit. De altfel, de aceasta data nici nu am sa dau o reteta foarte exacta, am sa pun doar in cateva cuvinte doua-trei recomandari si am sa va invit la o discutie pe tema condimentelor si a ierburilor cu care putem asezona cartofii. M-as bucura sa aflu care sunt ierburile si condimentele voastre preferate, asa ca feel free sa imi lasati un comentariu mai jos.
*****
Pentru ca spatiul din bucataria mea este foarte limitat, de cele mai multe ori cand vine vorba de gadget-uri sau ustensile speciale pentru bucatarie ma gandesc de 10 ori inainte de a cumpara ceva nou. Sunt oarecum nevoita sa ma limitez la strictul necesar, iar asta pe de o parte e bine, caci daca ar fi dupa mintea mea mi-as lua probabil toate nebuniile pe care le-as folosi de cateva ori apoi le-as uita prin dulapuri. Asa a fost si cu steamer-ul. Un steamer electric era din start exclus, combinatiile de oale cu steamer mi se pareau si ele prea voluminoase, asa ca in final m-am ales cu un steamer de bambus mic si dragalas, potrivit pentru una din cele trei oale pe care le am in dotare π
Probabil veti rade, dar este primul meu steamer – si probabil ca nu mi l-as fi luat nici acum daca nu era sa descopar dumpligs-urile koreene/chinezesti/vietnameze etc., si daca nu ma faceam de mirul lumii la un curs de bucatarie vegetariana la care am participat cu ceva vreme in urma. In una din zile ni s-a spus sa ne aducem steamer-ul de acasa, iar eu am fost singura care a indraznit sa apara fara – din motive evidente. Nu va spun ce fata au facut ceilalti cursanti, cu profesoara in frunte: Really??? How come you don’t have a steamer? In final, una din cursante mi-a imprumutat steamerul ei (raised eyebrow included) si am produs si eu reteta pana la urma – erau niste frunze de varza creata, umplute cu ceva cus-cus bine aromat, daca mai imi amintesc bine. Anyway, de acum sunt si eu in randul lumii, si daca tot m-am ales cu el am zis ca ar fi o idee buna sa il pun si la treaba.
Combinatia de cartofi cu menta e o mai veche iubire de-a mea, desigur alaturi de cartofii cu rozmarin despre care ma mir ca nu am scris nimic pana acum, dar promit sa remediez. Am mai scris despre asta pe larg, cu ocazia retetei de gnocchi cu menta si pesto de varza Savoy, asa ca nu am sa mai insist pe aceasta tema. Pe scurt, am pus in steamer cartofii intregi, impreuna cu cateva frunze de menta, i-am lasat vreme de 30 de minute, dupa care i-am taiat in bucati si i-am pus pe un platou. Am presarat deasupra cateva frunze de menta tocate (cele din steamer le-am dat la o parte), am adaugat cateva cubulete de unt, sare si piper proaspat macinat si cam asta a fost tot.
De recomandat sa folositi cartofi albi, cu coaja cat mai subtire, cat mai mici si cat mai egali, pentru a asigura o fierbere uniforma. Pentru a verifica daca sunt gata e suficient sa ii intepati cu o furculita. Eu nu am inlaturat coaja inainte de servire, insa am avut grija sa spal cartofii bine de tot inainte de a-i pune in steamer. Ca variatiune, in loc de unt puteti folosi un ulei de masline extravirgin – sub nici o forma margarina. Am sa insist totusi in a folosi piper negru proaspat macinat si de fapt va recomand sa renuntati complet la piperul sub forma de pudra. Pudra de obicei isi pierde foarte rapid din aroma, iar avantajul piperului proaspat macinat este imens in ceea ce priveste gustul: e mult mai proaspat si mult mai intens. O rasnita rezolva elegant problema, iar in lipsa acesteia, puteti folosi cu succes un mojar sau pur si simplu un prosop si un sucitor π
Iar pentru ca asa se intampla de obicei cand nu lucrezi cu cantitati exacte – ori e prea putin, ori ramane cate ceva – cartofii ramasi i-am transformat a doua zi intr-un mic dejun copios (am sa va povestesc despre asta pe larg cu urmatoarea ocazie):
Pana atunci insa, va invit la discutii: menta, rozmarin, marar? Care sunt frunzele voastre preferate in asociere cu cartofii? Si ce alte condimente mai folositi? Do let me know! π
From London,
with love,
Andra
7 Comments
Voicu Gabriela
…si de unde ati achizitionat steamer-ul?
Andra Constantinescu
Buna Gabriela,
steamer-ul l-am luat de la un magazin koreean din Londra π
dana
marar… nu pot sa sufar rozmarinul, am impresia ca mananc ace de brad .
Rossa
tarhon
Pusa-Raisa
Aspociez cartofii cu ceapa putin trasa la tigaie in ulei de masline si mult chimen,cartofii fierti in prealabil., Sunt deliciosi
Corina
Usturoi si patrunjel Sunt ptr gustul meu.
VΔ mulΘumesc
mioara
Stimata d na ,modul cum prezentati retetele ,imbinat cu pareriile personale care dovedesc o adevarata cunoastere a cusinei respective ESTE FABULOS