reteta-camembert-en-croute-cu-merisoare-rozmarin-si-fistic
Iarna,  Retete

Camembert en croute

retete vegetariene de sarbatoare

Camembert en croute cu merisoare, fistic si rozmarin 

Camembert en croute –  o noua reteta din categoria Taste of France, simpla si eleganta in acelasi timp. Un aluat fin si pufos, in care se ascunde una dintre cele mai cremoase branzeturi frantuzesti, asezonata cu merisoare si fistic si rozmarin: un deliciu.

reteta camembert enn croute
 
Camembert en croute cu merisoare, fistic si rozmarin
Desi sunt nascuta in Decembrie, trebuie sa recunosc deschis ca iarna nu a fost niciodata anotimpul meu. Iar Londra iarna cu greu reuseste sa ma scoata din confortul bucatariei mele, asa micuta cum e ea, cu dulapioarele doldora de borcanele pline cu condimente si cu un cuptor care de cele mai multe ori imi e cel mai bun prieten. Partea buna totusi e aceea ca am mai multa vreme sa experimentez aluaturi mai simple sau mai complicate si sa ma joc cu branzeturile pe care ah, le ador atat de mult.
Reteta despre care vreau sa va povestesc astazi este una dintre retetele mele preferate din sezonul de iarna, pe de o parte pentru ca iubesc aluaturile facute in casa, iar pe de alta parte, pentru ca branza este suficient de populara incat sa nu trebuiasca sa fac eforturi foarte mari pentru a gasi un Camembert de calitate. Combinatia cu merisoarele dulci-acrisoare si rozmarinul usor astringent a venit atat de natural, incat am avut impresia ca o stiam parca dintotdeauna, iar fisticul a adus doar un ton usor parfumat si o nota crocanta – suficient zic eu, cat sa completeze aria de texturi a intregului preparat, cu branza cremoasa si crusta pufoasa din aluat de foietaj.
 
camembert en croute reteta
 
Despre reteta aluatului rapid de foietaj v-am mai povestit in cateva randuri anul trecut, cand v-am prezentat tarta deja celebra cu smochine si gorgonzola, dar si tarta cu mere, cimbru lamaios si piper negru – o alta combinatie inedita care a primit neasteptat de multe review-uri pozitive din partea voastra. Nu am sa mai insist foarte mult asupra acestei retete, am sa va prezint doar ingredientele si metoda de preparare, iar pentru tips & tricks va invit sa cititi indicatiile detaliate pe care le-am prezentat cu ocazia tartei cu smochine.
 
camembert en croute reteta 
 
camembert en croute reteta 

Camembert en croute cu merisoare, fistic si rozmarin – reteta

Camembert en croute

Camembert en croute

Ingrediente

    (pentru aluatul de foietaj:)
  • 250 grame faina alba pentru paine
  • 250 grame unt
  • o ligurita de sare
  • 100 ml apa rece
  • (pentru umplutura:)
  • o roata de Camembert
  • 100 grame merisoare uscate
  • 150 ml apa
  • 2 lingurite zahar brun
  • cateva crengute de rozmarin
  • 50 grame fistic
  • (pentru finisaj:)
  • un galbenus de ou
  • o lingura de apa rece

Metoda de preparare

    (prepararea aluatului de foietaj)
  1. Faina se amesteca cu sarea si se cerne intr-un castron incapator. Se adauga untul taiat in bucatele si se framanta cu varful degetelor, amestecand untul cu faina pana cand se obtine o compozitie sfaramicioasa, mai degraba o gramada de firimituri decat un aluat.
  2. Se adauga apa, framantand in continuare pana cand obtinem un aluat ferm dar nelipicios.
  3. Aluatul astfel obtinut se inveleste in folie de plastic si se lasa la frigider pentru 20 de minute.
  4. Transferati aluatul pe o suprafata bine infainata, framantati-l putin si dati-i o forma drepunghiulara. In continuare, cu ajutorul unui sucitor rulati aluatul pana cand obtineti un dreptunghi cu dimensiunile de 20x50 cm, pastrand marginile drepte si egale.
  5. Efectuati o impachetare simpla, folosind tehnica prezentata la aluatul de croissants (punctul 7): se aseaza aluatul pe lungime, se imparte in trei parti egale, marcand usor aluatul pe margine. Impaturati prima treime a aluatului catre centru, iar a doua treime deasupra. In continuare, rotiti aluatul de la stanga la dreapta (o rotire de un sfert de cerc), rulati din nou aluatul pana cand obtineti un dreptunghi cu dimensiunile de 20x50 cm si efectuati inca o impachetare simpla.
  6. Impachetati aluatul in folie de plastic si lasati-l la frigider minim 30 de minute (ideal este ca aluatul sa fie lasat la frigider peste noapte, insa am obtinut rezultate satisfacatoare chiar si daca timpul de refrigerare a fost de doar 30 de minute).
  7. (prepararea sosului de merisoare)
  8. Se fierb merisoarele impreuna cu apa si cu zaharul, amestecand din cand in cand, pana cand lichidul se evapora, formand un sos cat mai gros.
  9. (asamblare)
  10. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
  11. Branza se cresteaza si se impaneaza cu crengute de rozmarin. Se adauga un strat de fistic zdrobit, iar in final un strat de sos de merisoare.
  12. Se intinde aluatul intr-o foaie subtire (aprox jumatate de centimetru) si se taie in forma rotunda, cu diametrul dublu fata de diametrul branzei. Se plaseaza branza in centru si se impacheteaza in aluat, avand grija sa lasam in centru o mica deschizatura.
  13. Inainte de a da la cuptor, se unge intreaga suprafata a aluatului cu galbenusul amestecat cu putina apa.
  14. Se da la cuptor, la 180 grade Celsius pentru 25-30 minute, pana cand aluatul se rumeneste frumos.
  15. Serviti alaturi de un pahar de vin rosu 🙂
https://www.mentasirozmarin.ro/2013/02/camembert-en-croute-reteta.html

Va doresc pofta buna!

22 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.