Taste of Thailand: Red thai curry cu mini legume de primavara si orez basmati salbatic [*vegan]
O reteta de inspiratie thailandeza: arome intense de lemongrass si kaffir lime, chili rosu si galangal fac din acest thai curry un adevarat festin pentru papilele gustative.
De fiecare data cand gatesc cate un curry am parte de cate o experienta uimitoare. Intotdeauna descopar cate un condiment nou, cate o aroma deosebita si de fiecare data raman uimita de propria mea reactie la gustul iute: imi place la nebunie! Asta dupa ce ani de zile nu am mancat nimic iute, speriata fiind de o reactie alergica pe care am avut-o in trecut la un ketchup exagerat de iute. Abia dupa ce am inceput sa experimentez mancaruri asiatice am realizat ca de fapt reactia mea de atunci a fost probabil la chimicalele din ketchup si nicidecum la gustul iute al acestuia. In orice caz, a fost buna si acea experienta la ceva, pentru ca de atunci (si sunt mai mult de 10 ani) nu am mai cumparat si nu am mai mancat absolut nici un fel de ketchup. Si trust me, nici pana in zi de azi nu i-am simtit vreodata lipsa!
Dar sa revin la tema de astazi: red thai curry. Dupa ce anul trecut m-am indragostit de curry-ul de inspiratie indiana, iata ca anul acesta a venit momentul sa descopar curry-ul thailandez. Oh, si ce descoperire uimitoare! Arome intense de lemongrass si kaffir lime, chili rosu si galangal (un rizom asemanator ghimbirului, insa cu un gust mult mai intens) fac din acest thai curry un adevarat festin pentru papilele gustative. Inca salivez in timp ce scriu acest articol, cu gandul la minunatele arome care mi-au inacntat simturile atunci cand am gustat pentru prima data acest curry!
Am ales sa incep experienta mea in bucataria thailandeza cu un curry rosu (you know me: I love red), insa cu siguranta nu am sa ma opresc aici, pentru ca tocmai mi-am facut aprovizionarea cu cate un borcanel din fiecare pasta de curry thailandez: rosie, verde si galbena si am de gand sa le testez pe toate in viitorul foarte apropiat.
Pentru inceput insa, I give you red: red thai curry, cu mini legume si orez basmati salbatic.
Anul acesta se pare ca sunt la moda mini (sau baby) legumele, asa ca hop si eu, sa vad cum vine ala min-praz, baby-porumb sau broccoli stems. Si vine bine – ca sa zic asa, dupa gustul meu! Sunt mai fragede si mai aromate decat surorile lor mai mari, necesita un timp de preparare mai redus si isi pastreaza astfel mai bine prospetimea si aromele. Prin urmare, mi-a luat mai putin de 15 minute sa pregatesc acest curry (mai mult a durat pana s-a fiert orezul, dar asta e alta poveste, iar cu putina organizare pot fi gata ambele in acelasi timp). Timpul scurt de preparare face ca acest curry sa fie perfect pentru un pranz de weekend cand nu vreti sa patreceti toata ziua in bucatarie gatind preparate sofisticate, sau pentru o cina rapida in timpul saptamanii.
Red thai curry cu mini legume de primavara si orez basmati salbatic
Ingrediente
- 150 grame legume (mazare in pastai, baby porumb, mini praz, broccoli stems)
- o lingura de ulei (groundnut oil, de prefrat)
- un chili rosu
- 40 grame pasta de chili (red thai chili paste)
- 180 ml lapte de cocos
- o lingurita de ierburi thai uscate (frunze de kaffir lime, lemon grass, busuioc)
- zeama de la o jumatate de lime
- cateva frunze proaspete de coriandru
- 150 grame orez basmati salbatic
- o lingura de ulei
- 300 grame apa
- sare
(pentru doua portii):
pentru curry:
pentru garnitura:
Metoda de preparare
- Orezul se spala, se scurge si se caleste cateva minute in uleiul incins. Se adauga apa si sarea, si se lasa la fiert, la foc mic, intr-o craticioara acoperita cu un capac, timp de 20 de minute.
- Legumele se spala si se taie in jumatate, pe lungime.
- Intr-o tigaie incapatoare se incinge uleiul, dupa care se adauga pasta de curry si o lingura de lapte de cocos. Se lasa sa se caleasca timp de 2-3 minute, pana cand aromele incep sa se imbine.
- Se adauga legumele si cateva rondele de chili rosu (fara seminte) si se lasa sa se caleasca la foc mediu, timp de maxim 3 minute.
- In continuare, se adauga restul de lapte de cocos, se amesteca si se lasa pe foc timp de inca 3 minte, amestecand din cand in cand, avand grija ca sosul sa nu se ingroase foarte tare.
- La final se adauga ierburile uscate, apoi zeama de lime, iar cand curry-ul este gata, se adauga frunzele de coriandru proaspat tocate.
- Serviti curry-ul cat timp este inca fierbinte, alaturi de o portie generoasa de orez.
3 Comments
Retete Orientale
Imi place foarte mult blogul tau!
nouatigaraelectronica
Arata foarte bine si foarte delicios
Andra
Multumesc frumos!