Vegetarian Recipes and Blog

Tarta cu vinete si parmezan

Andra Constantinescu | January 8, 2012 | Retete
 
  reteta-tarta-cu-vinete-si-parmezan
 
Bine v-am regasit in noul an! Un an nou pe care vi-l doresc frumos si fericit, cu oameni dragi in casa si in suflet si cu bucate alese pe masa!
Va prezint astazi aceasta delicioasa tarta cu vinete si parmesan. Recunosc ca mi-a fost cam teama sa ma apuc de facut tarte, insa acum, ca am “spart gheata” va asigur ca aceasta tarta este doar inceputul. De fapt imi era teama de aluat: ca o sa se rupa, ca o sa se coaca neuniform, ca n-o sa-l pot scoate din tava… Dar nici vorba de asa ceva: mi-a iesit un aluat perfect: crocant si sfaramicios, copt uniform si foarte usor de manevrat. Iar despre umplutura… un deliciu: sos bechamel cremos, vinete un pic crocante, parmezan si patrunjel proaspat.
  
tarta-cu-vinte-si-parmezan  
 
Tarta cu vinete si parmezan

Rating: 51

Tarta cu vinete si parmezan

Ingrediente

    (pentru aluat):
  • 220 grame faina
  • 110 grame unt nesarat
  • doua linguri de apa rece
  • un praf de sare
  • (pentru sosul Bechamel):
  • 30 grame unt
  • 40 grame faina
  • 300 ml lapte
  • o foaie de dafin
  • un praf de sare
  • un praf de nucsoara
  • un praf de piper macinat
  • (pentru umplutura)
  • doua vinete mari
  • ulei pentru prajit
  • doua galbenusuri
  • 40 grame parmezan ras
  • cateva frunze de patrunjel proaspat
  • sare si piper dupa gust

Metoda de preparare

  1. Incepem prin a pune faina impreuna cu sarea intr-un bol, in care adaugam untul taiat bucatele si apa. Framantam cu varfurile degetelor pentru a amesteca untul cu faina, pana cand obtinem o pasta sfaramaicioasa, mai degraba o gramada de firimituri decat un aluat. Cand am sfaramat tot untul, putem continua si framanta pret de cateva minute, pana cand obtinem un aluat dens si ferm.
  2. Din aluatul rezultat formam o bila, pe care o invelim in folie transparenta si o introducem in frigider pentru 30 de minute.
  3. Intre timp pregatim un sos Bechamel dupa cum urmeaza: topim untul intr-o craticioara, adaugam faina si laptele amestecand in continuare cu grija, la foc mic. Adaugam foaia de dafin, sarea, nuscoara si piperul si lasam la foc mic, amestecand din cand incand, pana cand sosul de ingroasa.
  4. Pentru a coace aluatul incepem prin a preincalzi cuptorul la 180 grade si prin a unge cu unt o forma de tarta. Scoatem aluatul din frigider si il intidem cu sucitorul pana cand obtinem o foaie subtire, rotunda, cu un diametru mai mare decat cel al formei de tarta. Pentru a lucra mai usor aluatul si pentru ca acesta sa nu se prinda, va recomand sa nu folositi faina, ci sa asterneti pe planul de lucru o folie transparenta de plastic. Astfel, veti putea manevra aluatul foarte usor si il veti putea transfera in forma de tarta fara a-l rupe.
  5. Aranjam aluatul in forma de tarta, apasand-ul usor cu degetele pe margini, pentru a nu ramane goluri de aer. Pentru o coacere uniforma, intepam aluatul din loc in loc cu ajutorul unei fruculite si asezam pe fundul tavii o bucata de hartie de copt si un strat de boabe de fasole uscata.
  6. Coacem timp de 20 de minute la 180 grade.
  7. Intre timp, pregatim vinetele: le taiem in cubulete si le prajim in ulei incins din abundenta, pana cand se rumenesc. Le scoatem intr-o sita iar apoi pe un servet absorbant din hartie, pentru a elimina uleiul in exces.
  8. Amestecam vinetele cu sosul Bechamel, adaugam galbenusurile, parmesanul si patrunjelul tocat marunt iar in final potrivim de sare si piper.
  9. Cand tarta este coapta, o scoatem din cuptor, o lasam la racit pentru cateva minute si inlaturam boabele de fasole.
  10. Adaugam compzitia cu vinete, mai presaram putin parmezan ras si dam la cuptor, la 180 de grade, pentru inca 20 de minute sau pana cand tarta se rumeneste frumos.
  11. Aceasta delicioasa tarta se poate servi atat calda cat si rece, decorata cu patrunjel proaspat tocat si poate fi acompaniata de un pahar de vin alb sec.
  12. (Note):
  13. Pentru ca aluatul sa iasa perfect, este foarte important ca atat untul cat si apa sa fie foarte reci. Eu am pus o cana cu apa in congelator cu 20 de minute inainte de a ma apuca de treaba, la fel am procedat si cu untul. De asemenea, este imprtant sa lucram aluatul foarte repede si sa nu framantam mult, pentru ca aluatul sa ramana fraged. Daca totusi, datorita caldurii din bucatarie sau pur si simplu datorita caldurii mainilor, aluatul devine prea moale, va sfatuiesc sa il puneti cateva minute in frigider pentru a se raci.
http://www.mentasirozmarin.ro/2012/01/taste-of-italia-tarta-cu-vinete-si-parmezan-lacto-vegetarian.html
 
Enjoy! 🙂

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

13 thoughts on “Tarta cu vinete si parmezan”

  1. Stii, pe langa faptul ca imi place foarte mult cum arata, acuma fac exercitii de imaginatie. Si anume, imi imaginez cum poate sa miroasa in casa cand se coace…adorabil! O incerc si eu, sa stii. Numa retete faine, una si una am de la tine de atuncid e cand te-am gatit (ca sa zic asa) pentru provocarea Amei. Felicitari, pupici :*

  2. Yammy! Aveam in plan pentru weekendul trecut o tarta cu rosii uscate, masline kalamata si branza, dar n-am apucat sa o fac … am fost pe fuga, dar pe weekend-ul viitor, am doua cu asta cu vinete. Plus reteta indiana cu comentarii cu tot 😉 A sosit cartea! Multumesc, Andra :-*

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.