Menta si Rozmarin site de cultura gastronomica, retete si recenzii de restaurante

Flori de dovlecel cu ricotta

Andra Constantinescu | iulie 8, 2018 | PortofoliuReteteVara
Visul unei zile de vara

Flori de dovlecel umplute cu ricotta, piure de zucchini, ulei de leustean

Flori de dovlecel cu ricotta
Flori de dovlecel umplute cu ricotta

Flori de dovlecel umplute cu ricotta

Este o vara superba in Londra, cu un soare cald si un cer albastru care te indeamna sa-ti faci valiza si sa pleci in vacanta. Sa evadezi din orasul aglomerat si sa te ascunzi undeva in Italia, intr-un satuc uitat de lume, cu vedere la campii nesfarsite si miros de mare sarata. Sau macar sa visezi la asta. Caci si visele sunt tot un fel de evadare, nu-i asa? 

Eu cand vreau sa visez in Londra merg la Borough Market. Sa ma pierd printre tarabe cu legume frumoase, sa ma balacesc in mirosuri de peste proaspat, de gratare sfarainde si paine proaspat scoasa din cuptor. Sa imi cheltui bugetul de saptamanal de mancare pe delicatese stiute si nestiute. Sa ascult povestile vanzatorilor si sa imi las imaginatia sa zboare libera, acolo unde vrea ea.

 Si cand vreau sa visez la Italia ma apuc de gatit. Am gasit niste flori frumoase de dovlecel ieri la Borough Market. Mi s-a parut normal sa le imperechez cu niste ricotta de la tarabele tinute de artizanii Italieni. Ricotta artizanala n-are nici o treaba cu ricotta de supermarket. Prima e gustoasa, pufoasa, de un alb impecabil si doar un pic sarata. A doua e fada, uscata si total neinteresanta. Ricotta artizanala aproape ca n-are nevoie de nici un condiment. Poate doar un strop de ulei de masline, sa-i dea o nota aromatica. Dar atat. 

In varianta cea mai populara in Italia, florile de dovlecel umplute cu ricotta sunt prajite intr-un aluat de pané. Eu mi-am dorit ceva mai light, asa ca le-am gatit lejer, la abur. In felul acesta, florile de dovlecel isi pastreaza atat textura delicata, cat si culoarea vibranta. Pe post de garnitura am avut un piure din dovlecel verde si ulei de leustean.

Flori de dovlecel cu ricotta

Timp total de preparare: 30 minutes

2 portions

Flori de dovlecel cu ricotta

Flori de dovlecel umplute cu ricotta, piure de zucchini, ulei de leustean

Ingrediente

  • 2 flori de dovlecel
  • 100 g ricotta
  • 2 dovlecei verzi (zucchini)
  • ulei de masline
  • zeama de la un sfert de lamaie
  • ulei de leustean
  • sare Maldon
  • micro-flori de dovlecel

Metoda de preparare

  1. Florile de dovlecel se spala sub jet de apa rece, apoi li se indeparteaza pistilul.
  2. Se umple fiecare floare de dovlecel cu ricotta, apoi se gatesc la abur timp de 10-12 minute.
  3. Pentru piure-ul de zucchini, se taie dovleceii pe lungime si se indeparteaza partea cu semintele. Se taie apoi in sfetruri si se blanseaza timp de 5-6 minute. Se scot in apa cu gheata, apoi se scurg si se transfera intr-un blender. Se adauga sare, zeama de la un sfert de lamaie si o lingura de ulei de masline. Se mixeaza pana cand se obtine un piure fin.
  4. Pentru plating, se aseaza piure-ul de zucchini pe farfurie, se adauga cate o floare de dovlecel umpluta si se garniseste cu ulei de leustean si micro-flori de dovlecel.
https://www.mentasirozmarin.ro/2018/07/flori-de-dovlecel-cu-ricotta.html

 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

Un gand, o idee, o intrebare?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

cultura gastronomica si explorari culinare

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de sarbatoare retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2018 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.
Menta si Rozmarin