Taste of India: curry de ardei servit cu orez basmati [*lacto-vegetarian]
V-am promis de mult o reteta de curry de ardei in stil indian, si iata ca in sfarsit reusesc sa imi onorez promisiunea! Am gatit acest curry pentru prima data acum cateva luni, inainte de excursia mea in India, si chiar daca acum am ceva mai multa experienta si cunoastere in ceea ce priveste bucataria indiana, revin de multe ori la aceasta reteta, pentru ca este simpla, rapida si foarte aromata.
Sunt doar cateva condimente in aceasta reteta, insa ceea ce este foarte important in obtinerea unui curry autentic este folosirea corecta a condimentelor. Contrar mitului conform caruia mancarea indiana este iute si nu are un gust bun (mit cu care de altfel am trait si eu ani intregi), un preparat cu arome indiene daca este facut corect ar trebui sa va lase o impresie placuta, un gust aromat si parfumat, nicidecum amar. Desigur ca nivelul de “iute” tine de preferintele fiecaruia, insa va asigur ca nu toate preparatele bucatariei indiene sunt excesiv de iuti, si mai mult decat atat, daca va aventurati sa le pregatiti acasa, puteti foarte usor sa ajustati nivelul de iute. O singura recomandare as mai avea pentru voi (si asta venind direct de la subsemnata – care pana acum un an folosea doar piperul pe post de condiment iute!): nu va lasati dezarmati la prima degustare a unui preparat indian! Daca singurele arome pe care le simtiti sunt iute si amar, este foarte posibil sa nu fi nimerit in cel mai bun restaurant indian din zona. Iar daca de la prima inghititura simtiti ca ati luat foc, nu renuntati: asteptati putin si mai gustati o data – s-ar putea sa aveti o surpriza foarte placuta, iar dupa gustul acela de iute, sa descoperiti o explozie de alte arome absolut uimitoare!
Curry cu ardei servit cu garnitura de orez basmati
Ingredients
Ingrediente (pentru doua portii)
pentru curry
- - un ardei mare verde
- - un ardei mare portocaliu
- - doua rosii mari
- - doua linguri de ulei de arahide
- - o lingurita de sare
- - 1/2 lingurita chilli powder
- - 1/4 lingurita turmeric pudra
- - 1 lingura dhana jeera
- - 1/2 lingurita garam masala
- - 200 ml lapte de cocos
- - zeama de la o jumatate de lamaie verde
- - frunze proaspete de coriandru
pentru orez
- - 150 grame orez basmati
- - 30 grame ghee unt clarifiat
- - 300 grame apa calda
- - sare
Instructions
Metoda de preparare
- - orezul basmati-
- 1. Orezul se spala in cateva randuri de apa rece, pana cand apa scursa ramane limpede, apoi se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
- 2. Intr-o craticioara cu fundul dublu se pune untul clarifiat si se lasa sa se incinga la foc mediu. Cand untul este incins se adauga orezul, se amesteca usor si se lasa la calit cateva minute, pana cand bobul de orez devine transparent.
- 3. Se micsoreaza focul, se adauga sarea si apa calda, se acopera craticioara cu un capac si se lasa la fiert la foc mic, timp de 20 de minute fara a ridica capacul. Dupa 20 de minute se ia oala de pe foc si se lasa in continuare acoperita timp de inca 5 minute.
- - curry de ardei verde si galben -
- 1. Ardeiul se spala, se curata de seminte si se taie in bucatele nu foarte mici. Rosiile se spala si se taie in cubulete.
- 2. Se pune uleiul la incins intr-o cratita cu fund dublu. Cand uleiul este fierbinte se adauga semintele de cumin si se lasa la prajit timp de cateva secunde, pana cand acestea incep sa sfaraie si sa elibereze aroma. (Atentie: semintele de cumin se pot arde foarte repede daca nu sunt supravegheate, iar in acest caz preparatul va avea un gust amar, neplacut.)
- 3. Se adauga bucatile de ardei si se lasa sa se caleasca timp de 3 minute.
- 4. In continuare, se aduaga rosiile si se lasa la fiert, in cratita acoperita cu un capac, timp de 5 minute.
- 5. Se adauga pe rand, condimentele: sarea, pudra de chilli, turmericul, dhana jeera si garam masala (intotdeauna garam masala se adauga la final). Se amesteca si se lasa in continuare la fiert timp de inca doua minute.
- 6. Se adauga laptele de cocos, se omogenizeaza si se lasa la fiert timp de inca 5 minute.
- 7. In final se adauga zeama de lamaie si frunzele tocate de coriandru.
10 Comments
Dia
Arata super! am sa-l incerc si eu! 🙂
Andra
Te pup Dia, merci! :*
Brindusa Scheaua
imi ploua in gura numai uitandu-ma. bun bun ai facut tu acolo. Si-mi place farfuria aia din prima poza la nebunie. Pe aici n-am gasit farfurii cu motiv indian inca. Mai caut 😉
Andra
Merci Brindusa!
Ma bucur ca esti si tu “de-a mea”, m-ai dat gata cu reteta ta de curry cu cartofi si ou fiert 🙂
Farfuria am luat-o dintr-o piata de vechituri, e incredibil cate chestii frumoase vand oamenii pe aproape nimic!
Te pup draga mea si iti doresc o saptamana minunata! :*
Ruxandra - Biolandia
f interesant si ma bucur ca ai dat si retete pt amestecurile de condimente. trebuie neaparat incercat.
Edeir
Curry este un amestec minunat de condimente, sora mea mi-a oferit odata un pachet si de atunci cuntem de nedespartit, insa nu am stiut cum se prepara. Multumesc pentru sfaturi…
simplu si bun
A ajuns mirosul pana la noi….excelent! Imi place la nebunie fotografia cu condimentele! 🙂
Tania
Foarte fain acest curry! De abia astept sa vina sezonul legumelor si sa fac tot felul de sosuri din legume proaspete si aromate…. 😀
Infobonus
Cat de bine poate sa arate!
O sa incerc si eu. Multumesc! 🙂
Pingback: