Retete

Batoane picante din mamaliga la grill, servite cu oua romanesti si sos de rosii [lacto-ovo-vegetarian]

 
        Daca cineva isi imagina vreodata ca retetele vegetariene sunt lipsite de gust sau culoare, atunci inseamna ca nu a incercat niciodata aceasta reteta: batoane crocante la exterior, dar moi si pufoase in interior, din mamaliga cu gust picant de chilli, usturoi, rozmarin si branza de capra, oua moi si cremoase si un sos de rosii aromat cu cimbru si tarhon.
        Acest preparat este ideal pentru un mic dejun de weekend: mamaliga se poate prepara cu o seara inainte, pentru a avea suficient timp sa se raceasca, iar sosul de rosii poate fi facut chiar si cu cateva zile in avans: se pastreaza foarte bine intr-un borcan inchis ermetic. Veti avea astfel un mic dejun gustos si gata in mai putin de 15 minute!
 
 
 


Ingrediente: (pentru 4 portii)
 
Pentru mamaliga:
– un litru de apa
– 250 grame faina de malai
– doi catei de usturoi
– jumatate de ardei iute rosu (fara seminte)
– doua crengute de rozmarin
– doua linguri de ulei de masline
– 50 grame branza de capra (taiata in bucatele)
– sare si piper
 
Pentru sosul de rosii
– 4 rosii mari, bine coapte
– o crenguta de rozmarin
– un fir de tarhon
– o crenguta de cimbru
– sare si piper
 
Pentru ouale romanesti:
– 4 oua proaspete
– doi litri de apa
– o lingurita de sare
– doua linguri de otet din vin alb
 
 
Metoda de preparare:
Mamaliga picanta:
1. Usturoiul, ardeiul iute si rozmarinul se toaca marunt si se prajesc in ulei de masline, la foc mediu, timp de 3-4 minute.
2. Se pune apa la fiert, impreuna cu o ligurita de sare. Cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga treptat faina de malai, amestecand continuu cu un tel in forma de para. Se fierbe mamaliga la foc mic, amestecand constant, pana cand obtinem o compozitie densa (in functie de tipul de faina de malai pe care il folositi, timpul de fierbere poate fi de la 5 la 10-15 minute). Cand mamaliga este fiarta, se adauga amestecul de ulei si condimente, precum si bucatele de branza de capra (puteti inlocui branza de capra cu cascaval ras sau cu telemea, in functie de preferinte). Se adauga sare (daca mai este necesar) si piper negru proaspat macinat. Se amesteca pana cand se obtine o compozitie omogena. In final, mamaliga se rastoarna intr-un vas dreptunghiular (eu am folosit un vas de yena de marime medie) si se lasa la racit. 
Sosul de rosii:
3. Rosiile se oparesc in apa clocotita timp de 3 minute, dupa care se transfera intr-un castron cu apa foarte rece, pentru a se decoji mai usor. Se lasa in apa rece timp de inca 3 minute, dupa care se decojesc si se taie in cuburi. Se pun in blender si se mixeaza la viteza maxima timp de doua minute (pana cand se obtine un sos omogen).
4. Se transfera sosul intr-o cratita, se adauga tarhonul, cimbrul, rozmarinul si sarea si se fierbe la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand se ingroasa. La final, se potriveste de sare si se adauga piper negru proaspat macinat. 
Ouale romanesti:
5. Se pune apa la fiert, la foc mediu, impreuna cu sarea si otetul. Apa nu va trebui sa clocoteasca, ci sa fie chiar in momentul dinainte de fierbere.
6. Se sparge fiecare ou intr-o cana de cafea, sau un vas ramekin.
7. Cand apa este la momentul potrivit, se amesteca cu o lingura pana cand se formeaza un vartej in centru. Se adauga ouale unul cate unul. Se lasa la fiert, la foc mediu, timp de 3 minute.
Platoul final:
8. Cand mamaliga este rece, taiati-o in batoane late de 2-3 cm si prajiti batoanele in tigaia de grill bine incinsa, timp de 2-3 minute pe fiecare parte.
9. Asezati pe o farfurie incalzita cate doua sau trei batoane de mamaliga, cateva linguri de sos de rosii si un ou. Serviti cald.
 
 
Va doresc pofta buna si un sfarsit de saptamana minunat!

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.