reteta supa crema de leurda
Primavara,  Retete

Supa crema de leurda si valeriana

Retete vegetariene de Pasti

supa crema de leurda si valeriana

reteta supa crema de leurda

Supa crema de leurda si valeriana

Visez la aceasta supa crema de leurda de cel putin doi ani, de cand am descoperit acea fabuloasa supa crema de frunze verzi (cum i-am spus eu pe vremea aceea). Anul trecut nici macar nu am gasit leurda aici. Nu ca n-ar fi fost (cu siguranta s-a gasit prin Borough Market si pe la Natoora), dar nu m-am sincronizat eu sa ajung la locul potrivit in momentul potrivit.

Anyway, saptamana trecuta am pus mana pe doua caserole cu leurda (literally erau cate 15 frunze de leurda in fiecare caserola). Evident ca n-am putut sa fac prea multe chestii cu asa o cantitate (ne)impresionanta. Am facut supa asta – care isi astepta randul de doi ani deja, apoi m-am jucat cu un sos hollandaise cu leurda (seriously good stuff) si niste ulei de rapita infuzat cu leurda pe care l-am folosit pe post de dressing.

Supa crema de leurda si valeriana – chef’s notes

Ideea initiala a fost sa fac supa doar cu leurda, dar gustul mi s-a parut un pic prea intens, asa ca am adaugat si o mana de valeriana – doar cat sa balanseze putin aroma de usturoi. Pe post de garnitura am folosit creme fraiche (ca alternativa, se poate folosi o smantana fermentata de buna calitate) si crutoane din paine cu maia. Despre supa crema cu leurda n-as vrea sa povestesc prea mult (am scris pe larg despre supa crema de frunze verzi aici), insa as vrea sa spun fix doua cuvinte despre crutoane. Usturoi si cimbru. Plenty of amandoua. Also sare si piper. Nu este nimic mai trist intr-o farfurie cu mancare decat un cruton palid, lipsit de gust si savoare.

Supa crema de leurda si valeriana

Supa crema de leurda si valeriana

Ingrediente

    (pentru 4 portii)
  • 15 ml ulei de rapita
  • o ceapa esalota tocata marunt
  • un cartof alb (de marime medie) taiat cubulete
  • 500ml stock de legume
  • 500ml apa
  • 50g leurda
  • 100g valeriana
  • (crutoane)
  • 200g paine taiata cubulete
  • 20ml ulei de rapita
  • 3-4 catei de usturoi zdrobiti usor
  • 7-8 crengute de cimbru proaspat
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • ulei de rapita (pentru garnish)
  • creme fraiche sau smantana fermentata (pentru garnish)

Metoda de preparare

  1. Intr-o cratita se incinge usor uleiul, apoi se adauga ceapa si se lasa sa se caleasca timp de cateva minute. Se adauga cartofii si se calesc timp de 2-3 minute. Se adauga lichidul (stock-ul de legume si apa) si se lasa la fiert pana cand cartofii devin moi. In continuare se adauga frunzele verzi (leurda, valeriana) si se lasa sa fiarba 2 minute, pana cand se inmoaie.
  2. Se transfera intreaga compozitie intr-un vas cu pereti inalti (o cana de masurat de 1.5 litri, sau o cratita cu pereti mai inalti), pastrand separat o parte din lichid (aprox 200 ml). Se paseaza supa cu un mixer de mana, pana cand devine cremoasa. Se adauga treptat lichidul tinut separat, pentru a ajusta consistenta.
  3. Separat se pun crutoanele intr-o tava, se adauga cimbrul si usturoiul zdrobit. Se condimenteaza cu sare si piper. Se stropesc cu ulei si se dau la cuptor la 180C pentru 15-20 min, pana cand devin crocante.
  4. Pentru servire, se pune o cantitate generoasa de supa in farfurii adanci. Se adauga cate o lingurita de creme fraiche in fiecare farfurie. Se decoreaza cu cateva picaturi de ulei de rapita. Crutoanele se servesc separat.
https://www.mentasirozmarin.ro/2018/03/supa-crema-de-leurda.html

Un gand, o idee, o intrebare?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.