salata-de-sfecla-cu-branza-de-capra
Iarna,  Retete,  Toamna

Salata de sfecla rosie cu branza de capra

Arome intense intr-o salata de sfecla rosie cu branza de capra, hrean si usturoi copt

salata-de-sfecla-rosie-cu-branza-de-capra

Daca tot a venit toamna, revin si eu la vechea mea pasiune: salata de sfecla rosie. Acasa, mama face foarte des o salata din sfecla rosie, asezonata cu hrean si uneori cu chimen. Asocierea de sfecla cu hrean mi-a placut dintotdeauna, insa cu chimenul n-as putea sa spun chiar ca am fost prietena din copilarie. Acum e altfel, de buna seama ca nu mi-a isit degeaba firul ala alb. Imi place mult gustul pe care il aduce chimenul: pamantiu, fin parfumat si usor nuctat.

Cumva cred ca e cam napastuit de soarta chimenul asta si lumea l-a cam uitat, schimbandu-l pe plicuri cu amestecuri dubioase care promit sa dea gusturi-minune mancarii. Eu am renuntat de mult la astfel de plicuri si v-as incuraja si pe voi sa faceti la fel. Investiti in schimb intr-o sare de calitate si un piper bun. Luati plante verzi si pastrati-le in ghiveci: rozmarinul si cimbrul de exemplu, sunt relativ usor de ingrijit. La fel si busuiocul. Cat despre condimente, cautati pe cat posibil seminte intregi si evitati pulberile/prafurile. Veti observa ca daca prajiti semintele timp de 30 de secunde intr-o tigaie uscata ele isi vor intensifica aroma, putand fi apoi folosite intregi sau macinate intr-o rasnita de cafea.

Revenind la sfecla rosie, imi place mult coapta in coaja, stropita doar cu ulei de masline un splash de aceto balsamico, sare, chimen si cateva crengute de cimbru. Salata de astazi nu face decat sa aduca laolalta o mana de ingrediente: sfecla rosie coapta, branza de capra, cateva frunze verzi de baby spanac si rucola, si un sos de iaurt cu usturoi copt, hrean si chimen. Ca de obicei in astfel de retete, cantitatile sunt strict orientative si pot fi ajustate in functie de preferintele voastre.

Salata de sfecla rosie cu branza de capra

Salata de sfecla rosie cu branza de capra

Ingrediente

    (pentru doua portii):
  • 2 bucati de sfecla rosie de marime medie
  • o capatana intreaga de usturoi
  • cateva crengute de cimbru verde
  • ulei de masline
  • otet balsamic
  • sare Maldon
  • chimen
  • frunze verzi asortate (baby spanac, rucola, salata verde etc)
  • 100 grame branza de capra
  • sosul:
  • 100 grame iaurt grecesc
  • tot usturoiul de mai sus
  • sare Maldon
  • hrean
  • seminte de chimen

Metoda de preparare

  1. Sfecla se spala bine, se aseaza in tava, impreuna cu capatana de usturoi intreaga, se asezoneaza cu ulei de masline, otet balsamic, sare, o lingurita de seminte de chimen si cateva crengute de cimbru.
  2. Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor (22 grade Celsius) timp de 40-50 minute. In ultimele 10 minute de coacere se inlatura folia.
  3. Se lasa la racit, se curata de coaja si se taie rondele.
  4. Usturoiul se curata de coaja si se zdrobeste cu furculita.
  5. Se pregateste sosul: se amesteca iaurtul cu usturoiul zdrobit, se adauga hreanul, cateva seminte de chimen prajite si se potriveste de sare.
  6. Asamblarea salatei: se aseaza frunzele verzi pe o farfurie, se adauga rondele de sfecla rosie, apoi branza de capra si sosul.
http://www.mentasirozmarin.ro/2014/10/salata-de-sfecla-rosie-cu-branza-de-capra.html

Enjoy! <3

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.