Ciorba de salata verde
gustul de acasa
Mancarurile de vara trebuie sa fie rapide si reconfortante. Ciorba de salata verde este exact asa.
Incearc-o!
Saptamana trecuta am facut ciorba de salata verde de trei ori la rand, in trei zile consecutive. Saptamana asta plec acasa, la Timisoara. Ghici ce i-am spus mamei sa imi pregateasca pe cand vin? Yup, ciorba de salata verde.
Si salata de vinete. Si ghiveci de legume si sarmalute in foi de vita cu sos de marar. Noroc ca nu stau mult – ca as mai fi avut eu mai multe pe lista.
Dupa povestea de real succes despre tuspaisul de dovlecel, astazi urmeaza episodul 2: ciorba de salata. Povestea e oarecum similara, doar ca in cazul asta nu a pornit de la o legatura de marar, ci de la o poza vazuta pe Instagram. Am vazut poza intr-o seara. Si atunci am realizat ca de sase ani, de cand sunt la Londra, n-am mai mancat asa ceva.
Primele doua zile au fost de pofta
Dimineata am plecat la birou cu gandul la ciorba de salata. Evident, toata ziua la ea mi-a stat gandul. Seara, acasa, am incercat sa o recreez din memorie. Am facut doua portii, gandindu-ma ca o sa imi ramana si pe a doua zi. N-a fost cazul. Am mancat tot, atunci, pe loc.
A doua zi am sunat-o pe mama, sa ma consult cu ea. De la mama am aflat ca de fapt ciorba de salata verde isi are originile in Ardeal. Si ca bunica o facea cu slanina afumata si smantana. Iar mama o face de obicei cu bacon sau costita afumata. Eu o facusem cu iaurt si fara afumatura. In schimb am pus oua posate. Mama nu obisnuieste sa puna oua posate, dar la final drege ciorba cu un ou batut. Seara am incercat varianta mamei – nu cu slanina, ci cu ceva pancetta. Si am pastrat ouale posate. La fel, am facut doua portii. La fel, am mancat tot, atunci, pe loc.
A treia zi a fost de teste
A treia zi m-am jucat un pic cu etapele de preparare, cautand sa ajung la o metoda prin care sa pastrez culoarea verde a salatei. M-am jucat un pic si la gust, incercand sa scot cat mai mult din cele doar cateva ingrediente din reteta. Am ajuns la urmatoarele concluzii:
- un stock bun de legume e absolut necesar. Eu uneori il fac acasa, dar de cele mai multe ori il iau gata facut, de la supermarket. Ca sa faci 1.5 litri de stock de legume acasa, ai nevoie de: 3 cepe medii (taiate in sferturi), un fir de praz (taiat in 4), vreo 5 morcovi intregi, o capatana de usturoi (taiata in jumatate), o foaie de dafin, cateva boabe de piper, sare si ceva frunze verzi (cimbru, patrunjel). Pune toate ingredientele intr-o oala, adauga 2 litri de apa, adu la fierbere si lasa sa fiarba 20 de minute. La final, strecoara supa si asta e. (Poate vrei sa faci portie dubla, daca tot te apuci de treaba. Se poate pastra la frigider 4-5 zile, sau la congelator timp de o luna).
- afumatura e optionala. Cum spuneam, bunica punea slanina afumata. Mama pune bacon sau costita. Eu am folosit pancetta afumata. However, daca ar fi sa aleg, as alege varianta fara nici un fel de afumatura. Tu faci cum iti este pofta. Sau faci ca mine: o zi cu afumatura, o zi fara.
- asezonarea este esentiala. Gusta. Asezoneaza. Gusta din nou. Mai ales daca nu folosesti afumatura, o sa vezi ca e destul de greu sa gasesti un gust echilibrat. Nu-ti fie frica sa folosesti sare. Sarea e periculoasa doar in semipreparate si in mancaruri intens procesate industrial. Ce se foloseste pentru gatit acasa e safe. Adauga zeama de lamaie – o sa vezi ca ajuta la intensificarea gustului. Incepe cu zeama de la un sfert de lamaie, apoi adauga mai mult daca consideri ca e necesar. Mararul also ajuta. Fii generos cu mararul. Adauga piper negru proaspat macinat doar la final, in farfurie.
- iaurt, smantana, creme fraiche? Ce vrei tu, really. Mie mi-a placut mai mult cu iaurt grecesc full fat. Tu pui ce-ti place. Sau ce ai pe-acasa.
- oul – dressing sau posat? La fel, depinde de tine. Eu am o obsesie cu ouale posate. Mi se pare ca merg bine cu supele cremoase. Remember supa crema de frunze verzi? De-acolo mi se trage. Dar sa revenim. Daca vrei sa faci un dressing cu ou, spargi oul intr-un castronel, il bati cu o furculita, adaugi cateva picaturi de otet si il adaugi in ciorba la final, imediat dupa ce ai oprit focul. Amesteci, lasi 2-3 minute si gata. O sa obtii ceea ce mama numeste ‘zdrente’. Daca vrei sa faci oul posat, vezi instructiunile de la supa crema de frunze verzi (ai link mai sus).
Ready? Ai fost la piata? Ti-ai luat salata verde si tot ce trebuie? Sa facem o ciorba de salata, deci 🙂
Ingrediente
- o ceapa de marime medie
- 2-3 catei de usturoi
- coditele de la o legatura de leustean
- o capatana de salata verde
- 500 ml stock vegetal
- 250 g iaurt grecesc full fat (sau smantana)
- 2 oua
- 50 g bacon/costita afumata/slanina afumata/pancetta afumata (optional)
- ulei de masline
- sare Maldon
- zeama de la un sfert de lamaie
- piper negru
- marar
- cateva frunze de leustean
Metoda de preparare
- Daca folosesti bacon, taie-l in cubulete si prajeste-l in ulei pana devine usor crocant. Scoate-l separat pe hartie absorbanta.
- Pune stock-ul de legume intr-o craticioara si adu-l la fierbere.
- Pune la fiert o cratita cu apa si pregateste ouale pentru posat.
- Cand apa incepe sa clocoteasca, sareaza, redu focul, adauga ouale si lasa-le sa fiarba 3 minute. Scoate-le pe hartie absorbanta.
- Separat, incinge 2-3 linguri de ulei de masline intr-o cratita de marime medie (1.5 - 2 l).
- Toaca ceapa marunt si prajeste-o la foc moderat cateva minute, pana cand incepe sa se inmoaie si devine transparenta. Adauga coditele de leustean si usturoiul - tocate marunt si continuua gatirea inca un minut. In continuare, adauga stock-ul de legume si iaurtul. Micsoreaza focul si adu din nou supa la fierbere, amestecand cu un tel pentru a o omogeniza.
- Gusta. Asezoneaza. Gusta din nou.
- Adauga frunzele de salata (poti sa le rupi in 2-3 bucati daca sunt prea mari).
- Daca ai ales varianta cu bacon, adauga-l deodata cu salata (pastreaza cateva bucatele pentru decor, la final).
- Lasa sa fiarba la foc mic 2-3 minute, pana cand frunzele de salata incep sa se inmoaie.
- Opreste focul. Gusta. Asezoneaza din nou daca e necesar. Adauga frunzele de leustean si mararul tocate nu foarte marunt.
- Pentru servire, pune ciorba de salata in doua farfurii adanci si adauga cate un ou posat in fiecare farfurie. Condimenteaza cu piper negru proaspat macinat. Adauga cateva fire de marar (si restul de bacon prajit) pentru decor.
Enjoy!
5 Comments
anki
MMmmmm, una dintre preferatele mele. Dar la noi acasa mereu, dar mereu, se pune si papara in ciorba asta. Desigur, fara ou posat pt noi, probabil asta e varianta gourmet a paparei 🙂
Andra Constantinescu
Anca sa stii ca asa e, cu ou batut/papara. Si mama a strambat din nas cand a auzit de oua posate. Dar nah, you know me: trebuie sa fac eu ceva modificari 🙂
Imi place asta, cu ‘varianta gourmet’ :))))
Dana
Andra, iubesc la Nebunie ciorba de salata verde. Nu știu de ce dar tot ce e legat de primăvara și vara, cel puțin primăveri și veri din timpul copilăriei si restul vieții petrecut in România este încă ceva ce iubesc foarte mult. Nu știu, poate mâncărurile astea au și partea lor sentimentala, sunt my soul food or comfort food, dar cert este ca mă fac așa cumva giddy on the inside. Îmi aduc aminte de mama, de bucătăria noastră de la bloc din Șagului unde am crescut, de excursiile rapide la Chișoda unde aveam niște mătuși super gospodine, grădina lor cu rânduri și rânduri de tot felul de legume, și mâncarea ce o făceau doar pentru mine ca eram nepoata aia mai “slăbuță” de la oraș…. Și îmi aduc aminte ca îmi făceau ciorba de salata verde cu un fel de “găigană pă clisă” pe care o tăiau ca pe tăieței mai l-ați sau pătrățele in supa.
Ou posat? Definitely gourmet! Dar asta nu înseamnă ca ele nu erau pricepute rău de tot in ale bucătăriei pentru ca ele erau cele ce făceau prăjituri pentru fiecare nunta, botez și ruga de la sfânta Mărie.
Eu mai fac cu un fel de ou posat direct in supa sau ciorba câteodată pentru al meu cel mai mic. Lui ii place când se scurge gălbenușul in supa și se face supa cremoasă.
Mă bucur sa mă întorc la blogul tău, și pentru rețetele tale minunate, dar poate și mai mult pentru cuvinte. Pentru ceea ce e in spatele rețetelor.
Sper ca s-a mai îndreptat vremea. La noi a fost in sfârșit peste 75 de grade Fahrenheit azi. Nu ma pune sa socotesc in Celsius acum. In mod sigur peste 22.
O zi frumoasa îți doresc.
Andra Constantinescu
Iti multumesc draga mea,
Multumesc pentru amintirile tale minunate si atat de pretioase. Unele mancaruri chiar au darul asta de a ne face sa ne simtim giddy on the inside – e ceva magic acolo cu siguranta.
Te pup :*
Pingback: