Vegetarian Recipes and Blog

Ciorba de salata verde

Andra Constantinescu | August 1, 2016 | ReteteVara
gustul de acasa

Mancarurile de vara trebuie sa fie rapide si reconfortante. Ciorba de salata verde este exact asa.

Incearc-o!

Reteta ciorba de salata verde

Saptamana trecuta am facut ciorba de salata verde de trei ori la rand, in trei zile consecutive. Saptamana asta plec acasa, la Timisoara. Ghici ce i-am spus mamei sa imi pregateasca pe cand vin? Yup, ciorba de salata verde.

Si salata de vinete. Si ghiveci de legume si sarmalute in foi de vita cu sos de marar. Noroc ca nu stau mult – ca as mai fi avut eu mai multe pe lista.

Dupa povestea de real succes despre tuspaisul de dovlecel, astazi urmeaza episodul 2: ciorba de salata. Povestea e oarecum similara, doar ca in cazul asta nu a pornit de la o legatura de marar, ci de la o poza vazuta pe Instagram. Am vazut poza intr-o seara. Si atunci am realizat ca de sase ani, de cand sunt la Londra, n-am mai mancat asa ceva.

Primele doua zile au fost de pofta

Dimineata am plecat la birou cu gandul la ciorba de salata. Evident, toata ziua la ea mi-a stat gandul. Seara, acasa, am incercat sa o recreez din memorie. Am facut doua portii, gandindu-ma ca o sa imi ramana si pe a doua zi. N-a fost cazul. Am mancat tot, atunci, pe loc.

A doua zi am sunat-o pe mama, sa ma consult cu ea. De la mama am aflat ca de fapt ciorba de salata verde isi are originile in Ardeal. Si ca bunica o facea cu slanina afumata si smantana. Iar mama o face de obicei cu bacon sau costita afumata. Eu o facusem cu iaurt si fara afumatura. In schimb am pus oua posate. Mama nu obisnuieste sa puna oua posate, dar la final drege ciorba cu un ou batut. Seara am incercat varianta mamei – nu cu slanina, ci cu ceva pancetta. Si am pastrat ouale posate. La fel, am facut doua portii. La fel, am mancat tot, atunci, pe loc.

A treia zi a fost de teste

A treia zi m-am jucat un pic cu etapele de preparare, cautand sa ajung la o metoda prin care sa pastrez culoarea verde a salatei. M-am jucat un pic si la gust, incercand sa scot cat mai mult din cele doar cateva ingrediente din reteta. Am ajuns la urmatoarele concluzii:

  • un stock bun de legume e absolut necesar. Eu uneori il fac acasa, dar de cele mai multe ori il iau gata facut, de la supermarket. Ca sa faci 1.5 litri de stock de legume acasa, ai nevoie de: 3 cepe medii (taiate in sferturi), un fir de praz (taiat in 4), vreo 5 morcovi intregi, o capatana de usturoi (taiata in jumatate), o foaie de dafin, cateva boabe de piper, sare si ceva frunze verzi (cimbru, patrunjel). Pune toate ingredientele intr-o oala, adauga 2 litri de apa, adu la fierbere si lasa sa fiarba 20 de minute. La final, strecoara supa si asta e. (Poate vrei sa faci portie dubla, daca tot te apuci de treaba. Se poate pastra la frigider 4-5 zile, sau la congelator timp de o luna).
  • afumatura e optionala. Cum spuneam, bunica punea slanina afumata. Mama pune bacon sau costita. Eu am folosit pancetta afumata. However, daca ar fi sa aleg, as alege varianta fara nici un fel de afumatura. Tu faci cum iti este pofta. Sau faci ca mine: o zi cu afumatura, o zi fara.
  • asezonarea este esentiala. Gusta. Asezoneaza. Gusta din nou. Mai ales daca nu folosesti afumatura, o sa vezi ca e destul de greu sa gasesti un gust echilibrat. Nu-ti fie frica sa folosesti sare. Sarea e periculoasa doar in semipreparate si in mancaruri intens procesate industrial. Ce se foloseste pentru gatit acasa e safe. Adauga zeama de lamaie – o sa vezi ca ajuta la intensificarea gustului. Incepe cu zeama de la un sfert de lamaie, apoi adauga mai mult daca consideri ca e necesar. Mararul also ajuta. Fii generos cu mararul. Adauga piper negru proaspat macinat doar la final, in farfurie. 
  • iaurt, smantana, creme fraiche? Ce vrei tu, really. Mie mi-a placut mai mult cu iaurt grecesc full fat. Tu pui ce-ti place. Sau ce ai pe-acasa.
  • oul – dressing sau posat? La fel, depinde de tine. Eu am o obsesie cu ouale posate. Mi se pare ca merg bine cu supele cremoase. Remember supa crema de frunze verzi? De-acolo mi se trage. Dar sa revenim. Daca vrei sa faci un dressing cu ou, spargi oul intr-un castronel, il bati cu o furculita, adaugi cateva picaturi de otet si il adaugi in ciorba la final, imediat dupa ce ai oprit focul. Amesteci, lasi 2-3 minute si gata. O sa obtii ceea ce mama numeste ‘zdrente’. Daca vrei sa faci oul posat, vezi instructiunile de la supa crema de frunze verzi (ai link mai sus).
Ready? Ai fost la piata? Ti-ai luat salata verde si tot ce trebuie? Sa facem o ciorba de salata, deci ๐Ÿ™‚

Ciorba de salata verde

Ciorba de salata verde

Ingrediente

    (pentru doua portii):
  • o ceapa de marime medie
  • 2-3 catei de usturoi
  • o capatana de salata verde
  • 500 ml stock vegetal
  • 250 g iaurt grecesc full fat (sau smantana)
  • 2 oua
  • 50 g bacon/costita afumata/slanina afumata/pancetta afumata (optional)
  • ulei de masline
  • sare Maldon
  • zeama de la un sfert de lamaie
  • piper negru
  • marar

Metoda de preparare

  1. Daca folosesti bacon, taie-l in cubulete si prajeste-l in ulei pana devine usor crocant. Scoate-l separat pe hartie absorbanta.
  2. Pune stock-ul de legume intr-o craticioara si adu-l la fierbere.
  3. Pune la fiert o cratita cu apa si pregateste ouale pentru posat.
  4. Cand apa incepe sa clocoteasca, sareaza, redu focul, adauga ouale si lasa-le sa fiarba 3 minute. Scoate-le pe hartie absorbanta.
  5. Separat, incinge 2-3 linguri de ulei de masline intr-o cratita de marime medie (1.5 - 2 l).
  6. Toaca ceapa marunt si prajeste-o la foc moderat cateva minute, pana cand incepe sa se inmoaie si devine transparenta. Apoi adauga usturoiul tocat marunt (sau zdrobit ca pentru mujdei) si lasa-l jumatate de minut. In continuare, adauga stock-ul de legume si iaurtul. Micsoreaza focul si adu din nou supa la fierbere, amestecand cu un tel pentru a o omogeniza.
  7. Gusta. Asezoneaza. Gusta din nou.
  8. Adauga frunzele de salata (poti sa le rupi in 2-3 bucati daca sunt prea mari).
  9. Daca ai ales varianta cu bacon, adauga-l deodata cu salata (pastreaza cateva bucatele pentru decor, la final).
  10. Lasa sa fiarba la foc mic 2-3 minute, pana cand frunzele de salata incep sa se inmoaie.
  11. Opreste focul. Gusta. Asezoneaza din nou daca e necesar. Adauga mararul tocat nu foarte marunt.
  12. Pentru servire, pune ciorba de salata in doua farfurii adanci si adauga cate un ou posat in fiecare farfurie. Condimenteaza cu piper negru proaspat macinat. Adauga cateva fire de marar (si restul de bacon prajit) pentru decor.
http://www.mentasirozmarin.ro/2016/08/ciorba-de-salata-verde.html

Enjoy! 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

2 thoughts on “Ciorba de salata verde”

  1. MMmmmm, una dintre preferatele mele. Dar la noi acasa mereu, dar mereu, se pune si papara in ciorba asta. Desigur, fara ou posat pt noi, probabil asta e varianta gourmet a paparei ๐Ÿ™‚

    1. Anca sa stii ca asa e, cu ou batut/papara. Si mama a strambat din nas cand a auzit de oua posate. Dar nah, you know me: trebuie sa fac eu ceva modificari ๐Ÿ™‚
      Imi place asta, cu ‘varianta gourmet’ :))))

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.