Retete

Retete de toamna: tarta cu mere, cimbru lamaios si piper negru [lacto-vegetarian]

Daca e toamna, e vremea pentru o tarta cu mere.

Si pentru ca trebuia sa fie speciala, i-am adaugat cimbru si piper. You’ll love it! πŸ™‚

 
 
reteta-tarta-cu-mere
 
Inainte de a discuta despre tarta cu mere de astazi, am pentru voi o intrebare. Va mai amintiti de aluatul rapid de foietaj pe care l-am facut pentru acea minunata tarta cu smochine? Cum care tarta cu smochine? Adica… care-va-sa-zica nu ati vazut tarta cu smochine??? Bun, atunci facem asa: mergeti fuga-fuguta la lista de retete, cautati sectiunea de feluri principale: acolo undeva veti gasi o multime de retete frumoase si gustoase, iar printre ele si reteta absolut delicioasa a tartei cu smochine si gorgonzola. Gata, ati revenit? (…sau mai corect spus: v-ati revenit? :P) Buuun, atunci sa ne intoarcem la aluatul nostru de foietaj.
Am testat atunci, pentru prima data, o reteta de aluat rapid pentru foietaj si va marturisesc ca am fost atat de incantata de rezultat incat de atunci si pana acum l-am mai facut inca de trei ori, iar de fiecare data a fost la fel de bun. Desigur, nu are atatea foite ca si aluatul clasic de foietaj, dar nici nu necesita o zi intreaga de impachetari si refrigerari. Si ceea ce este cel mai important, acest aluat poate inlocui cu succes orice aluat de foietaj disponibil in comert! Asadar, daca va doriti o tarta 100% home made si nu vreti sa va petreceti o zi intreaga in bucatarie doar pentru asta, va invit sa cititi in continuare reteta. 
Asa cum probabil ati remarcat deja, iubesc tartele: fie ca sunt cu fructe, branzeturi, verdeturi sau legume, sunt usor de facut, extrem de savuroase si atat de versatile incat practic pot fi preparate in orice anotimp. 
 
reteta-tarta-cu-mere
 
Tarta cu mere despre care am sa va povestesc in continuare (o adaptare dupa clasica “tarte tatin”) este intr-adevar simpla, in sensul ca este foarte usor de facut, insa ceea ce o scoate cu adevarat din anonimat sunt condimentele – care ii dau o nota cu adevarat distincta: piper negru si lemon thyme. Merele verzi (tip Granny Smith), crocante si usor acrisoare se completeaza perfect cu aroma proaspata de lemon thyme (un cimbru cu note fresh de lamaie galbena), iar piperul negru, proaspat macinat face din aceasta tarta un desert cu stil, care poate fi servit cu succes la orice eveniment festiv.
 
Tarta cu mere, cimbru lamaios si piper

Tarta cu mere, cimbru lamaios si piper

Ingrediente

    (pentru o tarta cu diametrul de 26 cm*)
  • (aluatul de foietaj)
  • 250 grame faina alba
  • 250 grame unt
  • o lingurita de sare de mare
  • 100 ml apa rece (plus inca 20 ml, de rezerva)
  • (umplutura)
  • doua mere mari verzi (ideal tip Granny Smith)
  • 25 grame unt nesarat
  • doua linguri de zahar brun
  • cateva crengute de cimbru lamaios (lemon thyme)
  • piper negru proaspat macinat
  • (pentru servire - optional)
  • 150 ml frisca lichida
  • o lingura de zahar

Metoda de preparare

    (Aluatul de foietaj)
  1. Faina se amesteca cu sarea si se cerne intr-un castron incapator. Se adauga untul taiat in bucatele si se framanta cu varful degetelor, amestecand untul cu faina pana cand se obtine o compozitie sfaramicioasa, mai degraba o gramada de firimituri decat un aluat.
  2. Se adauga apa, framantand in continuare pana cand obtinem un aluat ferm dar nelipicios.
  3. Aluatul astfel obtinut se inveleste in folie de plastic si se lasa la frigider pentru 20 de minute.
  4. Transferati aluatul pe o suprafata bine infainata, framantati-l putin si dati-i o forma drepunghiulara. In continuare, cu ajutorul unui sucitor rulati aluatul pana cand obtineti un dreptunghi cu dimensiunile de 20x50 cm, pastrand marginile drepte si egale.
  5. Efectuati o impachetare simpla, folosind tehnica prezentata la aluatul de croissants (punctul 7): se aseaza aluatul pe lungime, se imparte in trei parti egale, marcand usor aluatul pe margine. Impaturati prima treime a aluatului catre centru, iar a doua treime deasupra. In continuare, rotiti aluatul de la stanga la dreapta (o rotire de un sfert de cerc), rulati din nou aluatul pana cand obtineti un dreptunghi cu dimensiunile de 20x50 cm si efectuati inca o impachetare simpla.
  6. Impachetati aluatul in folie de plastic si lasati-l la frigider minim 30 de minute (ideal este ca aluatul sa fie lasat la frigider peste noapte, insa am obtinut rezultate satisfacatoare chiar si daca timpul de refrigerare a fost de doar 30 de minute).
  7. (Asamblare tarta)
  8. Preincalziti cuptorul la 190 grade Celsius.
  9. Merele se spala, se curata de seminte si se taie in felii foarte subtiri.
  10. Intr-un vas de fonta (eu am folosit o caserola Le Creuset cu diametrul de 26 cm, insa in lipsa acesteia, puteti folosi orice tigaie emailata, care poate fi utilizata atat pe aragaz cat si in cuptor), topiti untul impreuna cu zaharul, amestecand din cand in cand, la foc mic, pana cand untul devine in totalitate lichid si se combina cu zaharul, insa fara a incepe sa se caramelizeze.
  11. Luati caserola de pe foc si adaugati feliile de mar, aranjate frumos, in cerc. Mutati din nou caserola pe aragaz, la foc mic, pentru 2-3 minute, cat sa se incalzeazca putin feliile de mar.
  12. Scoateti aluatul din frigider, taiati-l in jumatate (*a se vedea nota de la inceputul retetei), asezati-l pe suprafata de lucru bine infainata si intindeti-l cu sucitorul pana cand obtineti un cerc cu diametrul de 30 cm).
  13. Asezati aluatul in caserola, peste mere, avand grija sa "sigilati" marginile pentru a nu lasa caramelul sa iasa la suprafata. Crestati aluatul din loc in loc, facand mici cruciulite cu ajutorul unui cutit bine ascutit, pentru a permite tartei sa "respire".
  14. Coaceti tarta pe raftul cel mai de jos, timp de 30-35 de minute.
  15. Scoateti caserola din cuptor si, cat este inca fierbinte, rasturnati tarta pe o farurie.

Note:

Note: * cantitatea de aluat de foietaj este suficienta pentru doua tarte (aluatul ramas poate fi pastrat la frigider pentru maxim 4 zile). 1. Pentru aluatul de foietaj este recomandat sa se foloseasca o faina cu un continut mediu de proteine (11 -12%). Eu am folosit faina alba pentru paine (strong bread flour) cu un continut de proteine de 11.5% 2. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, insa este important sa nu fie foarte moale. 3. Folositi rezerva de 20 ml de apa doar daca este absolut necesar, in functie de tipul de faina si de gradul de absorbtie al acesteia. Aluatul trebuie sa fie ferm si nelipicios. 4. Framantati aluatul cat mai putin cu putiinta, este normal ca untul sa nu fie omogenizat complet. De asemenea, cand rulati aluatul, incercati sa lucrati rapid, fara a solicita aluatul prea mult.

http://www.mentasirozmarin.ro/2012/09/retete-de-toamna-tarta-cu-mere-cimbru-lamaios-si-piper-negru-lacto-vegetarian.html
 
Pentru servire, decorati cu crengute proapete de lemon thyme si condimentati cu piper negru proaspat macinat. Optional, adaugati cateva lingurite de frisca.
 
reteta-tarta-cu-mere-si-cimbru
 
So, asta a fost tarta mea cu mere, cimbru si piper. Va doresc pofta buna si astept cu interes parerile voastre! πŸ™‚
 

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

15 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.