Tarta cu smochine, miere si gorgonzola
Fructele si branzeturile fac intotdeauna casa buna. Dovada?
Aceasta fabuloasa tarta cu smochine, gorgonzola si miere.
A doua reteta de toamna din acest an imbina armonios aroma usor picanta de gorgonzola cremoasa cu smochine dulci, proaspete, stropite doar cu cateva picaturi de miere de salcam, condimentate cu cimbru si piper negru proaspat macinat.
Si pentru ca aceasta minunata combinatie de fructe si branza trebuia sa poarte un nume, i-am spus simplu: tarta, insa asa cum probabil v-ati obisnuit, trebuia sa fac eu o modificare, astfel ca am inlocuit aluatul clasic de tarta cu un aluat rapid de foietaj. Rezultatul: un aluat fin, pufos, acoperit cu un strat subtire de gorgonzola cremoasa si smochine savuroase – o tarta care zic eu ca va va cuceri de la prima degustare!
Tarta cu smochine, miere si gorgonzola
Ingrediente
- 250 grame faina alba
- 250 grame unt
- o lingurita de sare de mare
- 100 ml apa rece (plus inca 20 ml, de rezerva)
- 8 smochine proaspete
- 80 grame branza gorgonzola
- doua linguri de miere de salcam
- 3-4 crengute de cimbru proaspat
- piper negru proaspat macinat
- un galbenus de ou
- o lingura de apa rece
(pentru doua tarte cu diametrul de 18 cm):
(aluatul de foietaj):
(umplutura):
(finisaj):
Metoda de preparare
- Faina se amesteca cu sarea si se cerne intr-un castron incapator. Se adauga untul taiat in bucatele si se framanta cu varful degetelor, amestecand untul cu faina pana cand se obtine o compozitie sfaramicioasa, mai degraba o gramada de firimituri decat un aluat.
- Se adauga apa, framantand in continuare pana cand obtinem un aluat ferm dar nelipicios.
- Aluatul astfel obtinut se inveleste in folie de plastic si se lasa la frigider pentru 20 de minute.
- Transferati aluatul pe o suprafata bine infainata, framantati-l putin si dati-i o forma drepunghiulara. In continuare, cu ajutorul unui sucitor rulati aluatul pana cand obtineti un dreptunghi cu dimensiunile de 25×50 cm, pastrand marginile drepte si egale.
- Efectuati o impachetare simpla, folosind tehnica prezentata la aluatul de croissants (punctul 7): se aseaza aluatul pe lungime, se imparte in trei parti egale, marcand usor aluatul pe margine. Impaturati prima treime a aluatului catre centru, iar a doua treime deasupra. In continuare, rotiti aluatul de la stanga la dreapta (o rotire de un sfert de cerc), rulati din nou aluatul pana cand obtineti un dreptunghi cu dimensiunile de 25×50 cm si efectuati inca o impachetare simpla.
- Impachetati aluatul in folie de plastic si lasati-l la frigider minim 30 de minute.
- Se preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius.
- Smochinele se spala, se sterg cu un prosop si se taie in sferturi, iar branza gorgonzola se taie in cuburi si se zdrobeste cu o furculita.
- Se scoate aluatul din frigider, se aseaza pe suprafata de lucru bine infainata si se ruleaza pana cand ajunge la o grosime de 1 cm. Se taie doua cercuri cu diametrul de 18 cm si se transfera pe hartie de copt. Alternativ, daca nu doriti sa faceti doua tarte mici, puteti face o singura tarta cu un diametru mai mare.
- Asezati in centrul tartei branza gorgonzola, distribuind-o in mod egal, in asa fel incat sa lasati descoperita o margine de 2 cm de aluat. Adaugati smochinele si stropiti totul cu cateva picaturi de miere de salcam.
- Ungeti marginile tartei cu galbenusul de ou amestecat cu apa. Condimentati tarta cu cimbru proaspat si piper negru proaspat macinat.
- Coaceti tarta in cuptorul incins la 220 grade Celsius pentru 25-30 de minute, pana cand se rumeneste.
- Pentru aluatul de foietaj este recomandat sa se foloseasca o faina cu un continut mediu de proteine (11 -12%). Eu am folosit faina alba pentru paine (strong bread flour) cu un continut de proteine de 11.5%
- Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, insa este important sa nu fie foarte moale.
- Folositi rezerva de 20 ml de apa doar daca este absolut necesar, in functie de tipul de faina si de gradul de absorbtie al acesteia. Aluatul trebuie sa fie ferm si nelipicios.
- Framantati aluatul cat mai putin cu putiinta, este normal ca untul sa nu fie omogenizat complet. De asemenea, cand rulati aluatul, incercati sa lucrati rapid, fara a solicita aluatul prea mult.
(Aluatul de foietaj):
(Tarta):
(Note):
Asta a fost tarta mea cu smochine si gorgonzola. Va doresc pofta buna si o saptamana minunata!
20 Comments
andreavoitsuk
ABIA ASTEPT SA FAC SI EU MINUNEA ASTA
Andra
esti o draguta, si eu abia astept sa imi spui cum ti-a iesit!
Pupici! :*
Delicious Flavours
Arata fff bine!
Am cumparat si eu zilele trecute niste smochine proaspete, dar n-am fost incantata de gustul lor…asa ca o sa le incerc gatite 🙂
Weekend placut, pup!
Andra
Multumesc draga mea!
La mine e invers, nu stiu de ce nu prea imi plac smochinele uscate, dar deh… gusturile, stii tu 🙂
Incearca-le asa, si neaparat pune o ligurita de miere peste ele, poate o sa iti placa!
Te imbratisez cu drag! :*
simplu si bun
Este o combinatie de vis iar aroma de cimbru da exact nota finala acestei retete!:)) O saptamana frumoasa iti dorim!
Andra
Multumesc dragii mei,
va imbratisez cu drag! :*
catkitchen
Abia astept sa fac si eu ceva dulce cu smochine proaspete !!! Arata super tarta ta !!
andra constantinescu
Multumesc draga mea,
sa stii ca nu de mult am descoperit si eu smochinele proaspete si sunt super-incantata de ele, imi plac la nebunie!
Da un semn daca faci si tu ceva dulce cu ele, poate fur si eu reteta ta! 😛
Hugs! :*
Ana
Ce reteta savuroasa! Imi pare rau ca vara a trecut deja, dar retetele astea de toamna parca fac trecerea mai usor de suportat 🙂
andra constantinescu
Draga Ana,
eu ce sa mai zic, ca aici vara e aproape inexistenta, abia daca au fost doua saptamani de vara adevarata, in rest doar ploi si nori si vant… Dar asa cum zici, noroc cu retetele astea, ca ne fac zilele mai colorate!
Multumesc pentru vizita, te mai astept pe la mine! :*
Hugs!
Poliana
Foarte frumos a crescut aluatul, cum am zis si la tarta cu mere, o sa-l fac si eu cu siguranta!
andra constantinescu
Poliana, asa-i? Nici nu ma asteptam la un aluat asa rapid sa creasca atat de bine! Secretul e sa lasi cei 2 cm pe margine, ca sa aiba loc sa creasca chiar marginile 😛
Ce zici, faci o incercare? 😀
Hugs! :*
Sabrina
Andra, de mult timp zic ca trebuie sa incerc si eu aluatul asta de puff pastry, mai ales ca acum cateva zile am avut pofta de ceva cu foitaj si am luat de la supermarket, oribil, eu m-am dezobisnuit complet de gustul de margarina (si aici, in Ro, nu exista foitaj cu unt, de cumparat) asa ca in curand o sa fac si eu!
Arata super tarta, imi imaginez ca e divina combinatia de gusturi 🙂
Andra
Draga Sabrina,
, nici nu vreau sa imi imaginez ce gust are aluatul acela. Din pacate sa stii ca si cele de aici din supermarket sunt tot cu margarina facute, probabil e mai ieftin asa si au si termen mai mare de stat pe raft, habar n-am….
Abia astept sa imi spui cum ti-a iesit! 🙂
Ah, si nu cumva sa arunci marginile dupa ce ai decupat partea rotunda a aluatului: eu le ung cu ou sau cu lapte si presar deasupra ce am la indemana: sare, sau mac, sau seminte de susan – ies ca un fel de saleuri, cu forme care mai de care mai ciudate, dar super-bune la gust! 😛
te pup draga mea, si te astept cu impresii! :*
margot
Genial! Genial! Abia astept sa fac si eu! Trebuie sa pregatesc pentru colegii mei, ii va incanta sigur! Si cu foetaj facut in casa! Grozav!
Andra Constantinescu
My dear, eram sigura ca iti va placea!
Hugs! :*
Pingback:
omer camelia
reteta mi-a starni interesul,singura mea problema este legata de mierea care devine toxica atunci cand este procesata termic….deci imi trebuie o alternative….cred ca o sa o inlocuiesc cu zahar brun…in rest,ce sa spun?….geniaaaaaal
Andra Constantinescu
Camelia,
da, why not? Poti sa pui zahar brun in loc de miere.
O zi buna!
Pingback: