Retete

Retete de toamna: passata di pomodoro, bulion picant si suc de rosii [conserve pentru iarna]

        Totul a pornit de la o dorinta mai veche de-a mea, si anume aceea de a face passata di pomodoro in casa. Pentru ca m-am saturat sa citesc de 10 ori etichetele conservelor de rosii din comert, de teama sa nu mananc mai multi aditivi, coloranti si E-uri decat pulpa de rosii. Pentru ca imi place din cand in cand sa imi fac o pizza margherita si vreau sa ma bucur din plin de toate aromele sale. Si pentru ca nimic nu se compara cu un pahar cu suc de rosii, condimentat doar cu putin piper negru proaspat macinat si desigur, cu cateva cuburi de gheata :). Stiu, la prima vedere nu pare a fi vreo legatura foarte stransa intre passata di pomodoro si sucul de rosii, in afara desigur, de ingredientul principal: rosiile, insa veti vedea in continuare ca cele doua se completeaza de minune!
        

        Povestea celor trei retete pe care urmeaza sa vi le prezint in continuare e simpla: se iau 10 kilograme de rosii bine coapte (daca aveti rosii lunguiete San Marzano e perfect, pentru ca au mai multa pulpa si mai putine seminte, insa in lipsa lor puteti folosi orice fel de rosii), se adauga cateva ore bune (in cazul meu o jumatate de zi si aproape o noapte intreaga), se pregatesc sticle, sticlute, borcane si borcanase, se pun la indemana ierburi aromatice, condimente (si un pahar de vin rosu :P) si se incepe treaba! 🙂 
        Iar ca sa nu patiti ca mine si sa stati o noapte intreaga in bucatarie mutand rosiile din oala mica in oala mare si fierband bulionul in mai multe transe (din cauza de lipsa de oale), iata in continuare si lista de ustensile necesare:
– o strecuratoare fina din inox, cu diametrul de 16 cm
– o spatula din silicon
– un mixer vertical
– doua castroane mari 
– doua linguri de lemn, lingurite, un cutit bine ascutit
– o oala din inox (preferabil cu fund dublu) de minim 5 litri  
– doua oale din inox (preferabil cu fund dublu) de minim 7- 8 litri, cu capac

        Passata di pomodoro este de fapt un piure obtinut din pulpa de rosii, avand o textura fina, catifelata si o consistenta mai groasa decat cea a bulionului. Este ideala pentru pizza, peperonata, caponata sau alte preparate din legume. Mie imi place in mod deosebit pentru ca are o aroma intensa si este foarte concentrata. 

       Sucul de rosii nu il planificasem initial, insa s-a dovedit a fi inevitabil, avand in vedere ca nu am vrut sa arunc zeama si samburii de la cele 5 kilograme de rosii pe care le-am folosit pentru passata. Astfel ca am hotarat sa le combin cu inca doua kilograme de rosii, cateva ierburi si condimente bine alese iar in final am obtinut un suc de rosii lejer, ideal pentru a fi servit rece, condimentat doar cu piper negru proaspat macinat.
      Din restul de 3 kilograme de rosii am facut clasicul bulion, caruia nu i-am adus in plus decat cateva ierburi fine si cateva boabe de piper verde. Ah, si cativa fulgi de chilli, dar am sa va povestesc in detaliu despre asta putin mai tarziu.
       

Passata di pomodoro

Ingrediente:
– 5 kg rosii
– doua lingurite de sare roz de Himalaya
– cateva frunze de busuioc (optional) 
Metoda de preparare:
1. Rosiile se spala, se sterg, se curata de codite si se taie in jumatate (sau in sferturi, daca sunt mai mari). 
2. Se indeparteaza semintele si se pastreaza intr-un castron separat.
3. Bucatile de rosii astfel curatate se pun intr-o oala (cea de 8 litri ar trebui sa fie suficient de incapatoare), se acopera cu un capac si se lasa la fiert la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand se inmoaie.
4. Cand rosiile sunt suficient de moi, se paseaza prin strecuratoarea fina (ajutati-va de spatula din silicon pentru a le pasa mai usor), inlaturand astfel coaja. Se obtine astfel un piure fin, cremos.
5. Piureul astfel obtinut se pune din nou la fiert, de data aceasta in oala de 5 litri, se condimenteaza cu sare si busuioc si se lasa la fiert la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand isi reduce volumul la jumatate.
6. Cat passata este inca fierbinte, se pune in borcane sterilizate in prealabil. 
7. Se pastreaza la loc intunecat si rece.

Suc de rosii

Ingrediente:
– semintele si zeama de la 5 kg de rosii
– 2 kg de rosii
– 2 lingurite de sare roz de Himalaya
– doua lingurite de boabe de piper verde
– 3 foi de dafin
– 2-3 crengute de cimbru
– o lingura de zahar brun (optional)
Metoda de preparare:
1. Rosiile se spala, se usuca, se curata si se taie in sferturi (sau in bucati mai mici, daca rosiile sunt mari).
2. Bucatile de rosii se amesteca cu semintele si zeama de la cele 5 kg de rosii si se mixeaza cu ajutorul mixerului vertical pana cand se obtine un suc omogen.
3. Sucul astfel rezultat se trece prin strecuratoarea fina (din nou, ajutati-va de spatula din silicon pentru a va face munca mai usoara) si se pune la fiert, la foc mic.
4. Se adauga condimentele, ajustand cantitatile dupa propriul gust. Sucul de rosii se fierbe pana cand isi reduce volumul la jumatate.
5. Cat este inca fierbinte, se pune in sticle sterilizate in prealabil. 
6. Se pastreaza la loc intunecat si rece.

 Bulion picant

Ingrediente:
– 3 kilograme de rosii
– o lingutia si jumatate de sare roz de Himalaya
– o jumatate de lingurita de fulgi de chilli
– o lingura de boabe de piper verde
– 3-4 foi de dafin
– 3-4 crengute de cimbru
– 4 crengute de tarhon
– o lingura de zahar brun (optional)
Metoda de preparare:
1. Rosiile se spala, se sterg, se curata si se taie in sferturi (sau in bucati mai mici daca rosiile sunt mari).
2. Se pun la fiert, la foc mic, intr-o oala acoperita cu un capac, amestecand din cand in cand, pana cand se inmoaie.
3. Cand rosiile sunt suficient de moi, se mixeaza cu ajutorul mixerului vertical pana cand se obtine o compozitie omogena. Compozitia se trece apoi prin strecuratoarea fina, inlaturand astfel semintele si cojile.
4. Se pune din nou la fiert, se adauga condimentele si se fierbe la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand isi reduce volumul la jumatate. Gustati din cand in cand bulionul si ajustati cantitatile de condimente dupa propriile preferinte.
5. Cand bulionul este inca fierbinte, trunati-l in sticle sau borcane sterilizate in prealabil.
6. Se pastreaza la loc intunecat si rece. 

        Chiar daca a fost prima data cand am facut passata di pomodoro (cu bulionul si cu sucul de rosii ma mai intalnisem pe vremea cand o ajutam pe mama in bucatarie) si cu toate ca lipsa de experienta si-a spus cuvantul, ajungand sa fierb doua transe de bulion si doua de passata din cauza ca nu am avut suficiente oale, ma declar totusi multumita de rezultatul final:
– o passata fina si cremoasa care va complimenta cu succes chiar si cel mai pretentios blat de pizza margherita
– un suc de rosii aromat, numai bun de baut rece, cu cateva cuburi de gheata 
– si un bulion picant, foarte gustos, pe care abia astept sa il pun peste niste paste scurte, rigate 🙂 

        In speranta ca v-am convins sa incercati macar una dintre cele trei retete, va doresc sa aveti o toamna frumoasa, plina de gust si culoare!

 Enjoy!

 ….si inca una, de final 🙂

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

8 Comments

  • catkitchen

    Bravooooooo !!!! Toate retetele sunt grozave , iar prezentarea sticlutelor si a borcanelor e superba !!!!
    PS.Atunci cand ne propunem sa facem ceva ce ne dorim de mult , avem atata rabdare !!! 😉

  • johanna

    Totul la superlativ.Am semanat si eu rosii San Marzano,da nu mi-ai iesit.La noi rosiile mai bune cu gust de rosii sunt 3€/kg, asa ca iau o sticluta de la tine si o pastrez bine;)
    O zi minunata iti doresc.

    • Andra

      Iohanna, sa stii ca si aici sunt scumpe rosiile, in marile supermarket-uri sunt chiar la pret dublu fata de cele din magazinele detinute de turci, nu imi pot explica de ce…
      Pacat de rosioarele tale ca nu au iesit, dar sa nu renunti, incearca alt tip de seminte, nu renunta!!!
      te imbratisez cu drag! :*

  • Delicious Flavours

    Draga mea, nu stiu daca as avea atata rabdare sa fac aceasta passata, de aceea te felicit din tot sufletul!
    Intr-adevar nu se compara pasta de rosii si nici bulionul cu cele gasite in comert, n-au aroma aceea dulce-acrisoara a rosiilor si in plus abunda de aditivi 🙁
    Pupici

    • Andra

      Multumesc din suflet draga mea!
      A fost mult de lucru, e adevarat, dar macar am satisfactia ca sunt naturale! Ce-i drept, se gasesc si prin magazine produse fara aditivi, dar la preturi nejustificat de mari din pacate…
      Hugs! :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.