reteta supa crema de leurda
Primavara,  Retete

Supa crema de leurda si valeriana

Retete vegetariene de Pasti

supa crema de leurda si valeriana

reteta supa crema de leurda

Supa crema de leurda si valeriana

Visez la aceasta supa crema de leurda de cel putin doi ani, de cand am descoperit acea fabuloasa supa crema de frunze verzi (cum i-am spus eu pe vremea aceea). Anul trecut nici macar nu am gasit leurda aici. Nu ca n-ar fi fost (cu siguranta s-a gasit prin Borough Market si pe la Natoora), dar nu m-am sincronizat eu sa ajung la locul potrivit in momentul potrivit.

Anyway, saptamana trecuta am pus mana pe doua caserole cu leurda (literally erau cate 15 frunze de leurda in fiecare caserola). Evident ca n-am putut sa fac prea multe chestii cu asa o cantitate (ne)impresionanta. Am facut supa asta – care isi astepta randul de doi ani deja, apoi m-am jucat cu un sos hollandaise cu leurda (seriously good stuff) si niste ulei de rapita infuzat cu leurda pe care l-am folosit pe post de dressing.

Supa crema de leurda si valeriana – chef’s notes

Ideea initiala a fost sa fac supa doar cu leurda, dar gustul mi s-a parut un pic prea intens, asa ca am adaugat si o mana de valeriana – doar cat sa balanseze putin aroma de usturoi. Pe post de garnitura am folosit creme fraiche (ca alternativa, se poate folosi o smantana fermentata de buna calitate) si crutoane din paine cu maia. Despre supa crema cu leurda n-as vrea sa povestesc prea mult (am scris pe larg despre supa crema de frunze verzi aici), insa as vrea sa spun fix doua cuvinte despre crutoane. Usturoi si cimbru. Plenty of amandoua. Also sare si piper. Nu este nimic mai trist intr-o farfurie cu mancare decat un cruton palid, lipsit de gust si savoare.

Supa crema de leurda si valeriana

Supa crema de leurda si valeriana

Ingrediente

    (pentru 4 portii)
  • 15 ml ulei de rapita
  • o ceapa esalota tocata marunt
  • 200g cartofi taiati cubulete
  • 500ml stock de legume
  • 500ml apa
  • 50g leurda
  • 100g valeriana
  • (crutoane)
  • 200g paine taiata cubulete
  • 20ml ulei de rapita
  • 3-4 catei de usturoi zdrobiti usor
  • 7-8 crengute de cimbru proaspat
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • ulei de rapita (pentru garnish)
  • creme fraiche sau smantana fermentata (pentru garnish)

Metoda de preparare

  1. Intr-o cratita se incinge usor uleiul, apoi se adauga ceapa si se lasa sa se caleasca timp de cateva minute. Se adauga cartofii si se calesc timp de 2-3 minute. Se adauga lichidul (stock-ul de legume si apa) si se lasa la fiert pana cand cartofii devin moi. In continuare se adauga frunzele verzi (leurda, valeriana) si se lasa sa fiarba 2 minute, pana cand se inmoaie.
  2. Se transfera intreaga compozitie intr-un vas cu pereti inalti (o cana de masurat de 1.5 litri, sau o cratita cu pereti mai inalti), pastrand separat o parte din lichid (aprox 200 ml). Se paseaza supa cu un mixer de mana, pana cand devine cremoasa. Se adauga treptat lichidul tinut separat, pentru a ajusta consistenta.
  3. Separat se pun crutoanele intr-o tava, se adauga cimbrul si usturoiul zdrobit. Se condimenteaza cu sare si piper. Se stropesc cu ulei si se dau la cuptor la 180C pentru 15-20 min, pana cand devin crocante.
  4. Pentru servire, se pune o cantitate generoasa de supa in farfurii adanci. Se adauga cate o lingurita de creme fraiche in fiecare farfurie. Se decoreaza cu cateva picaturi de ulei de rapita. Crutoanele se servesc separat.
http://www.mentasirozmarin.ro/2018/03/supa-crema-de-leurda.html

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

3 Comments

  • Dana J

    Cred ca ar trebui sa pun telefonul jos și sa nu mă mai uit la tine pe blog. Mărturisesc ca nu e prima data când intru și mă pierd printre Fotografii și Rețete. Astăzi e ziua de întrebări se pare. ‍♀️ Spune-mi te rog, in ce forma e valeriana? Eu aici o găsesc doar sub forma de rădăcina și nu miroase bine deloc…

  • Dana J

    Lamb’s lettuce! I got it! Greu de găsit aici fără alte frunze de salata. Pe aici ii zice mâche. Valeriana e planta medicinală care se folosește pentru somn și relaxare. Am văzut ca lamb’s lettuce are numele ei latin Valerianella. Am căutat sa văd care e numele latin la valeriana și am văzut ca e Valeriana oficinalis. Go figure! Au rămas latinii in pana de bune. 🙂 A trebuit sa te întreb pentru ca eu o singura data am făcut greșeală sa bag nasul intr-un borcan cu rădăcina de valeriana. Îți spun precis ca a doua oară nu o mai fac. Atât de rău a mirosit chestia ca le-am zis la fetele de la food co-op unde am găsit-o ca ar trebui sa fie ilegală vânzarea acestei rădăcini. Sau sa vina cu warning! Probabil ca mâche sau lamb’s lettuce are alta traducere in limba romană. Sau poate nu are!? In ziua de azi încă ni știu cum e loboda numita in America, sau dacă exista…. dicționarul spune pig weed. Americanii arunca tot arsenalul de ierbicide pe pig weed. Deci o fi altceva…
    Te-am pupat. Poate încerc sa o fac cu alte frunze. Ceva mai fin sa nu între in competiție cu leușteanul mă gândesc. Ca doar mi-am sădit leuștean in spatele casei. Și cimbru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.