Supa-crema de frunze verzi
Hello Spring!
N-am stiut cum sa-i spun supei asteia, asa ca i-am spus asa:
supa-crema de frunze verzi
Povestea cu supa-crema de frunze verzi incepe acum cateva luni cand am vazut-o la MasterChef UK – The Professionals sub denumirea de Watercress Soup si executata impecabil de Marcus Wareing. Ca o paranteza, incepand cu anul trecut Marcus Wareing il inlocuieste pe Michel Roux Jr. in rolul de jurat la competitiile MasterChef UK. In all honesty am fost usor sceptica atunci cand am aflat de aceasta schimbare. Pe de o parte pentru ca il ador pe Michel Roux Jr., iar pe de alta parte pentru ca la vremea respectiva nu stiam foarte multe despre Marcus Wareing. Mi-a luat fix doua episoade sa vreau sa aflu mai multe despre Marcus si tot ce pot sa spun este ca am fost ATAT de impresionata incat am vrut neaparat sa organizez cina de ziua mea la restaurantul care ii poarta numele. Now, inapoi la supa noastra. Varianta pe care a facut-o Marcus in emisiune a fost cu nasturel, ou posat si migdale proaspete. La vremea aceea, Alexandra @thiswomancooks nici macar n-a stat pe ganduri, iar a doua zi a avut supa de nasturel pe masa la pranz. M-a sunat sa-mi spuna ca e cea mai buna supa-crema pe care a mancat-o ea. Ever. Evident ca am vrut si eu. Iar ea – fata de treaba – a promis ca imi face. Si mi-a facut. De Valentine’s (Foodie) Day – cand s-a lasat cu mai multe nebunii, precum Pouilly Fume, un tort cu lamaie si afine si un mic dejun demential servit in afara, curte, pe o vreme fabuloasa, cu nori grei si gri si 5 grade Celsius (detaliile porcoase sunt pe Instagram – in caz ca e cineva curios :D). So, Alexandra a mers all the way, cu blansat migdale intregi si facut stock de legume from scratch. Finalul a fost cam asa:
Eu dupa ce am gustat povestea asta m-am declarat addicted forever. Really, este cea mai misto supa-crema pe care am mancat-o in a long, long time. Iar partea inca si mai misto este ca acum e sezonul perfect pentru ea. Because you know, lots of frunze verzi: spanac, nasturel, valeriana, leurda (if you’re lucky enough), rucola – toate sunt acum in sezon si e mai mare dragul sa ne jucam cu ele.
So, inainte de reteta, cateva elemente care cred eu ca merita discutate:
Frunzele: Asa cum spuneam, Marcus Wareing a facut supa doar cu nasturel (watercress). Alexandra a folosit un mix de nasturel, rucola si spanac in proportii egale. Eu am folosit un mix de nasturel, rucola si un pic mai mult spanac. Daca as fi avut, sigur as fi inlocuit rucola cu leurda. Really, voi jucati-va cu ce va place (dar mai ales cu leurda :D)
Stock-ul: Ideal ar fi sa va faceti un stock de legume acasa (easy: o oala cu vreo 2 litri de apa, 2 cepe intregi, doi morcovi, un praz, apio, o radacina de patrunjel sau pastarnac, niste tulpini de patrunjel, o foaie de dafin – really, orice gasiti prin frigider will do. Fiert pana legumele se inmoaie, strecurat si here we are). Mie de multe ori imi e mai comod sa il cumpar gata facut (Waitrose si Tesco au in general stock-uri de buna calitate). La reteta de astazi am folosit in proportii egale apa si stock de vita (pentru ca asta am avut in frigider), de unde si culoarea mai intensa a supei.
Oul posat: este exact detaliul care transforma supa asta dintr-una obisnuita in una waw! Cateva reguli de baza pentru un ou posat la marea arta: (1) Cu cat oul este mai proaspat, cu atat isi va pastra mai frumos forma. (2) apa trebuie sa fiarba incet, cu bule mici care se ridica usor la suprafata – daca da in clocot si fierbe cu bulbuci mari e cazul sa reduci intensitatea focului. E bine sa adaugi sare in apa, pentru ca astfel oul va fi mai gustos. Contrar tuturor miturilor, otetul nu ajuta la nimic, so you don’t need it. (3) sparge oul intr-o strecuratoare si lasa-l acolo cateva secunde, sa se scurga partea mai lichida a albusului. Transfera-l apoi intr-o cescuta de cafea. (4) Cand apa fierbe corespunzator, transfera usor oul in apa si lasa-l acolo intre 2 si 3 minute (depinde de marimea oului si de cat de moale il vrei). Scoate-l apoi pe hartie absorbanta.
Cam atat despre tehnicalitati. Urmeaza reteta.
Ingrediente
- 15 ml ulei de masline
- o ceapa esalota tocata marunt
- un cartof alb (de marime medie) tocat cubulete
- 500 ml stock de vita
- 500 ml apa
- 100 g nasturel
- 50 g rucola
- 150 g spanac
- 4 oua
- sare
- piper negru proaspat macinat
- ulei de masline extravirgin (pentru finish)
- fulgi de migdale (pentru decor)
Metoda de preparare
- Intr-o cratita se incinge usor uleiul, apoi se adauga ceapa si se lasa sa se caleasca timp de cateva minute. Se adauga cartofii si se calesc timp de 2-3 minute. Se adauga lichidul (stock-ul de vita si apa) si se lasa la fiert pana cand cartofii devin moi. In continuare se adauga frunzele verzi (nasturel, spanac, rucola) si se lasa sa fiarba 2-3 minute, pana cand se inmoaie.
- Se transfera intreaga compozitie intr-un vas cu pereti inalti (o cana de masurat de 1 litru, sau o cratita cu pereti mai inalti), pastrand separat o parte din lichid (aprox 200 ml). Se paseaza supa cu un mixer de mana, pana cand devine cremoasa. Se adauga treptat lichidul tinut separat, pentru a ajusta consistenta.
- Separat se pune la fiert o oala cu apa si sare. Se sparg ouale pe rand, intr-o sita. Se lasa cateva secunde sa se scurga partea mai lichida a albusului, apoi se transfera fiecare ou intr-o canuta de cafea. Cand apa clocoteste incet, se adauga ouale si se lasa sa fiarba 2-3 minute. Se scot pe hartie absorbanta.
- Intr-o tigaie uscata se prajesc fulgii de migdale timp de 1 minut, pana cand incep sa isi schimbe culoarea.
- Se pune o cantitate generoasa de supa in farfurii adanci. Se adauga cate un ou posat in fiecare farfurie. Se decoreaza cu fulgi de migdale si cateva picaturi de ulei de masline extravirgin.
So, here we are: supa-crema de frunze verzi cu ou posat si migdale. E ca si cum ai lua o bucata de primavara si ai aranja-o frumos intr-o farfurie. Nu-i asa?
Happy martisor, my lovelies! <3
5 Comments
anki
Supa crema de leurda e preferata mea primavara. Anul trecut am convins-o si pe mama de ideea asta. Abia astept sa gasesc prin piata si voi incerca si c tehnica ta. Ioi, deja imi lasa gura apa 🙂
Lavinia
Stiu ce gatesc saptamana asta. Leurda am, baby spanac gasesc, vedem nasturel daca gasim.
Pingback:
Pingback:
Pingback: