reteta hot cross buns paul hollywood
Primavara,  Retete

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns

chifle dulci cu condimente si fructe uscate

reteta hot cross buns paul hollywood

Hot cross buns – traditii de Pasti in Anglia

Englezii de buna seama sunt oameni practici si nu se complica cu aluaturi complexe cand vine vorba de evenimente festive. Asa ca aici de Pasti se mananca hot cross buns. Ma rog, si simnel cake – dar asta e alta poveste. Hot cross buns sunt in esenta niste chifle dulci, condimentate cu scortisoara, cuisoare si nucsoara si umplute cu fructe uscate (de obicei stafide) si mere. Se pare ca primele mentiuni despre aceste chifle dateaza din anii 1700, cand intr-un almanah al vremii se mentiona despre hot cross buns vandute in vinerea Pastelui pentru un penny. Crucea (obtinuta dintr-un amestec de apa si faina) pare sa fie atribuita Saxonilor, ca simbol al renasterii si al celor patru anotimpuri. 

reteta hot cross buns paul hollywood

Hot cross buns – chef’s notes

Reteta dupa care am lucrat este cea a lui Paul Hollywood din cartea How to Bake. Imi plac retetele lui pentru ca sunt simple, sunt foarte usor de reprodus acasa (chiar dca nu esti vreun specialist in aluaturi), iar proportiile de faina/lichid/drojdie sunt foarte bune – ceea ce nu pot spune despre multe dintre cartile de baking pentru amatori care mi-au mai trecut prin mana. Observatiile mele se refera la:

  • temperatura si timpul de coacere: am copt la 200C in loc de 220C – si 18 minute in loc de 20 – dar astea pot sa difere oricum in functie de cuptorul fiecaruia, de materialul din care este facuta tava, de dimensiunea chiflelor etc.
  • condimente: eu am folosit un mix (pudra) de scortisoara, cuisoare si star anise in proportie de 3:1:1 si o lingurita de ghimbir (pudra)
  • fructe uscate: stafide si merisoare – daca ar fi sa repet povestea asta, as pune doar merisoare (pentru ca imi plac mai mult decat stafidele)
  • drojdie: atentie la drojdia din reteta – este vorba de drojdie instant. Daca folosesti alt tip de drojdie, verifica instructiunile de pe amblaj cu privire la cantitati si ai grija daca trebuie sau nu sa fie reactivata. In cazul de fata, drojdia instant pe care am folosit-o nu e necesar sa fie reactivata.

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns

Ingrediente

  • 500g faina alba de paine (10-11% proteine)
  • 10g sare
  • 75g zahar fin
  • 10g drojdie instant
  • 40g unt
  • 2 oua
  • 240g lapte caldut
  • 200g fructe uscate (merisoare, stafide etc)
  • coaja de la o portocala (sau grapefruit)
  • o lingurita pudra de ghimbir
  • o lingurita mix de condimente (scortisoara, cuisoare, star anise)
  • (pentru cruce):
  • 75g faina
  • 75g apa
  • (pentru glazura):
  • 50g gem de caise (sau miere)

Metoda de preparare

  1. Se pune faina, sarea, zaharul, condimentele si drojdia intr-un castron suficient de mare. Se adauga ouale batute usor si jumatate din cantitatea de lapte si se amesteca usor cu mana. In contunare se adauga treptat restul de lichid, si se framanta pana cand aluatul incepe sa se lege.
  2. Se transfera aluatul pe o suprafata infainata si se framanta cu mana (timp de aprox 10-15 minute) pana cand devine fin si nelipicios, iar glutenul este bine format.
  3. Se transfera aluatul intr-un bol curat uns cu foarte putin ulei, se acopera cu o folie de plastic si se lasa la dospit la temperatura camerei timp de 1-2 ore, pana cand isi dubleaza volumul.
  4. In continuare, se adauga coaja de portocala si fructele uscate. Se framanta usor pana cand acestea sunt incorporate in mod omogen.
  5. Se lasa din nou la dospit timp de o ora.
  6. Se transfera aluatul pe o suprafata de lucru infainata si se framanta usor din cateva miscari, pentru a elimina bulele de aer. Se divizeaza in bucati egale (aprox 75g - 80g fiecare) si se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt, lasand o distanta de 1 - 1.5 cm intre chifle. Se acopera cu o folie de plastic (unsa usor cu putin ulei) si se lasa la dospit inca o ora).
  7. Se preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.
  8. Intre timp, se amesteca 75g faina cu 75g apa si se transfera intr-un pos cu un varf foarte subtire. Inainte de a introduce chiflele in cuptor, se traseaza cate o cruce pe fircare chifla.
  9. Se dau chiflele la cuptor pentru 18-20 minute.
  10. Pentru glazura, se incalzeste gemul de caise, se trece printr-o sita fina si se aplica peste chifle cu ajutorul unei pensule, cat acestea sunt inca calde.
  11. Hot cross buns se servesc taiate in jumatate, prajite usor in toaster (sau in cuptor, pe o tava) si unse cu unt din belsug. Optional, se poate adauga si dulceata.
https://www.mentasirozmarin.ro/2018/03/hot-cross-buns.html

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.