crepes suzette cu portocale rosii
Iarna,  Retete

Crepes Suzette cu portocale rosii

Crepes Suzette cu portocale rosii

o interpretare de sezon a clasicei retete frantuzesti

crepes suzette cu portocale rosii

Nu mai stiu exact cand am descoperit pentru prima data crepes Suzette. Probabil pe vremea cand studiam bucataria clasica frantuzeasca la scoala si eram intr-o permanenta stare de fascinatie de fiecare data cand realizam cat de multe se pot face cu doar cateva ingrediente de baza. Insa ceea ce stiu sigur este ca de cativa ani buni fac crepes Suzette cu religiozitate o data pe an, in ianuarie. Pana acum am facut cu portocale obisnuite. Dar anul asta am profitat de o livrare de portocale rosii si m-am cam facut de cap 🙂

Crepes Suzette – note pe baza retetei

La baza acestui desert clasic sunt clatitele frantuzesti (crepes), servite cu un sos de caramel, unt, zeama de portocale si Grand Marnier. In anii ’60, cand acest desert era la moda in Anglia, ospatarii flambau clatitele la masa, in fata clientilor, spre deliciul si incantarea acestora. In vremurile noastre se pare ca acest desert si-a pierdut din popularitate si a cam disparut din meniurile restaurantelor. 

Traditional, clatitele frantuzesti trebuie sa fie fine, subtiri si dantelate. Sunt multe discutii (si la fel de multe mituri) despre cum sa faci clatitele perfecte. Nu am sa intru in prea multe detalii acum. As puncta doar ca faina este importanta (ideala este o faina cu continut scazut de proteine – 8-9%). De asemenea, este recomandat sa lasam compozitia la frigider pentru o ora-doua inainte de a ne apuca de copt. In acest fel legaturile de gluten se relaxeaza, iar clatitele nu se mai ‘strang’ cand sunt prajite in tigaie.

Sosul – este elementul central al acestui desert. La fel, sunt zeci de variante disponibile online si in cartile de specialitate. In esenta, sosul este un caramel cu unt, zeama de portocale si Grand Marnier. Eu de obicei nu am Grand Marnier prin casa – si parca nici nu-mi vine sa iau o sticla intreaga doar pentru o portie de clatite. Asa ca am folosit Cointreau. 

Garnitura – ca si garnitura se pot adauga in sos segmente de portocala, coaja de portocala confiata sau felii de portocala confiate. Unii recomanda si o cupa de inghetata de vanilie adaugata peste clatite, inainte de servire.  Eu cred ca si asa este destul de mult dulce, asa ca as sari peste inghetata. 

Flambatul – daca vrei sa ai experienta completa (si te pricepi sa lucrezi cu blow-torch), go for it. Eu am sarit si peste etapa asta.

Marimea portiei – oricat de tentat/a ai fi sa pui mai mult de 2 clatite intr-o farfurie, don’t! Desertul este destul de ‘heavy’, cu mult unt si mult zahar, iar 2 clatite/portie sunt mai mult decat suficiente.

Crepes Suzette cu portocale rosii

2 hours

30 minutes

4

Crepes Suzette cu portocale rosii

Ingrediente

    (4 portii)
    (pentru clatite)
  • 1 ou
  • 60g faina
  • 100g lapte
  • 1 lingurita zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 50g unt - pentru prajit
  • (pentru sos)
  • 50g zahar
  • 100g zeama de portocala
  • 30g Grand Marnier/Cointreau
  • 50g unt
  • coaja de la o portocala
  • (pentru feliile de portocala confiate)
  • 1 l apa
  • 500g zahar
  • 2 portocale taiate felii

Metoda de preparare

  1. Se prepara aluatul de clatite mixand ouale cu faina, apoi adaugand laptele si restul ingredientelor (mai putin untul). Se lasa la rece 1-2 ore.
  2. Se prajesc clatitele in tigaia bine incinsa si unsa cu unt.
  3. Feliile de portocala se fierb la foc mic in sirpoul de zahar pana cand devin moi. Se scot pe un grilaj si se lasa la racit.
  4. Pentru sos, se caramelizeaza zaharul la foc mic, pana cand ajunge la o culoare aurie. Se adauga sucul de lamaie, lichiorul, coaja de lamaie si untul. Se amesteca in continuare la foc mic, pana cand se obtine un sos omogen. La final se adauga clatitele impaturate in 4 si feliile/segmentele de portocala. Se mai lasa pe foc 1 minut.
  5. Pentru servire, se pun cate 2 clatite pe o farfurie si se adauga felii/segmente de portocala.
https://www.mentasirozmarin.ro/2018/02/crepes-suzette-cu-portocale-rosii.html

(recipe also available in English – click here)

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.