Reteta-fregola-scoici-chorizo
Retete,  Vara

Fregola. Scoici. Chorizo

a match made in ...20 minutes :)

#dinnerdate series: Pouilly Fume, fregola, scoici si chorizo

Reteta-fregola-scoici-chorizo

Stiti voi serile alea in care ai gati ceva, da’ sa fie rapid si bun si mult, si sa mearga cu sticla aia de Pouilly Fume pe care o ai de vreo doua zile in frigider? Si well, sa-l impresioneze pe…  sa-i zicem Georgel? Ei bine, pentru this kind of existential problems, exista fregola. Fregola sarda mai exact (sau fregula/freula – in dialect) pentru ca de acolo vine, din Sardegna. Fregola este essentially o pasta, asemanatoare cu cus-cus-ul, insa mai mare ca si granulatie. Un fel de cous-cous gigant, daca vreti. Insa ce e particular la fregola sarda, este faptul ca dupa ce e uscata, este coapta in cuptor, la aprox 200 grade C – ceea ce ii da o culoare aramie si un gust special, usor nuctat, slightly amarui. Ca si modalitate de preparare, fregola se fierbe in apa clocotita, cu sare, la fel ca orice alta pasta. La Grande Enciclopedia della Cucina Italiana noteaza ca fregola se consuma de obicei fie in supe (minestre) fie condimentata in general cu peste sau fructe de mare. Anna Gosetti della Salda (Le Ricette Regionali Italiane) mentioneaza o reteta de ‘fregula stufada’ – o mancare simpla, cu straturi de fregola, ceapa calita, patrunjel si pecorino – ca fiind semnificativa pentru bucataria sarda. Suna bine ce zice Anna acolo, dar it takes time (si pecorino – care nu se gaseste chiar la orice colt). Ah, si involves cuptor – iar mie mi-e foameeeeee. In cartile cu retete regionale am intalnit destul de des fregola ca ingredient principal in pilau (sau pilao) cu scoici, diverse alte fructe de mare sau peste. Ha! Aici e de explorat. 

Reteta-fregola-scoici-chorizo

So: avem vin (cum spuneam), avem fregola. Am mai gasit si un rest de chorizo care se plictisea pe un raft in frigider. Ce facem? Mergem la Waitrose si cumparam scoici. Pentru ca lui Pouilly Fume ii plac fructele de mare in general si scoicile in mod special. Si patrunjel. Cumparam o legatura (nu foarte generoasa, ca Waitrose e super-zgarcit cu frunzele verzi). Hai doua, sa fie!

Inapoi acasa. Eu pun o oala cu apa la fiert pentru fregola, in vreme ce Georgel se chinuie sa intinda o fata de masa si isi face de lucru cu sticla aia de vin. Il pun sa lustruiasca paharele (because I’m a fussy bitch) si ma apuc sa incing niste ulei in tigaie, peste care il arunc pe chorizo taiat cubulete. Primesc intr-un final un pahar cu vin. Chorizo sfaraie de zor in tigaie. Arunc si scoicile tot acolo. Torn peste ele jumate din paharul cu vin. [Baaaaai, ce faci? Esti nebuna? Pai vinul era sa-l bem, nu sa-l pui in mancare! || Shut up Georgel, you failed! You may sit down now!] Improvizez un capac peste tigaia aia, cat sa las scoicile sa se deschida si sa se ameteasca cu aburi de Pouilly Fume. Intre timp, fregola e aproape gata. Pleaca la scurs si aterizeaza in tigaie, peste scoicile vesele bete. Georgel se ofera sa ma ajute. [Vaaaai, ce draguuuut! Toaca tu patrunjelul – chiffonade, te rog! || Whaaaaat?] He gives up. Se ocupa cu re-umplutul paharelor de vin. Toc eu patrunjelul. Chiffonade, desigur. Georgel is not impressed – zice ca prea mare bataie de cap pentru un amarat de patrunjel. Cica mergea si tocat asa, normal. Mergea – ce-i drept. But then again… [yep, you can say that again: I am a bloody fussy bitch!]

Reteta-fregola-scoici-chorizo

Lesson learned: daca aveti vreun Georgel de impresionat nu-l puneti sa lustruiasca pahare. Si nici sa toace patrunjelul chiffonade. Da’ fregola de-asta cu scoici si chorizo sa-i faceti, ca cica e buna. Amazing – mai exact. Ah, si inca ceva: luati doua sticle de vin – because, you know, mai bine sa ramana, decat sa nu ajunga. 

Fregola. Scoici. Chorizo

Fregola. Scoici. Chorizo

Ingrediente

  • 150 gr fregola
  • 100 gr chorizo (taiat cubulete)
  • 1 kg scoici
  • ulei de masline
  • patrunjel (tocat chiffonade, sic!)
  • vin alb

Metoda de preparare

  1. Se fierb pastele in apa cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj (in general 7-8 minute)
  2. Se incinge ulei de masline intr-o tigaie (cea mai mare pe care o aveti) si se prajesc cubuletele de chorizo pana cand devin usor crocante. Se adauga scoicile si o jumatate de pahar de vin. Se acopera cu un capac si se lasa pe foc mediu timp de cateva minute, pana cand scoicile se deschid (ATENTIE: scoicile care nu s-au deschis se arunca).
  3. Se adauga fregola (scursa de apa) si un polonic din apa in care a fiert. Se lasa inca 2-3 minute pe foc, pana cand apa incepe sa se evapore.
  4. Se serveste pe loc, asezonat cu patrunjel.
https://www.mentasirozmarin.ro/2016/06/fregola-scoici-chorizo.html

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.