reteta-salata-de-andive-cu-fenicul
Primavara,  Retete

Salata de andive cu fenicul si portocale rosii

Hey, hey, spring is on the way!

salata-de-andive-cu-fenicul

Mini-excursia de noapte de saptamana trecuta nu s-a oprit la Billingsgate, ci a continuat cu o scurta vizita la Old Spitalfields Market – piata en-gros de legume si fructe. Old Spitalfileds Market nu are nimic din farmecul pietelor locale, e doar o hala imensa cu tone de legume si fructe stivuite frumos in ladite. De aici se aprovizioneaza restaurante si alti mici retaileri si cred ca pot spune fara sa gresesc prea mult ca puteti gasi aici cam tot ce va trece prin minte in materie de fructe, legume …si flori.  Eu am gasit exact ceea ce cautam: portocale rosii de Sicilia – marfa rara de altfel, aproape imposibil de gasit in marile supermarketuri din Londra. M-am jucat cu ele in fel si chip: le-am stors in fresh-ul de dimineata, le-am transformat intr-o fabuloasa marmelada (cine ma urmareste pe Instagram stie ;)), le-am pus peste porridge si – mai nou, le-am adaugat in salate. 

Salata de azi, cu andive, fenicul si portocale rosii, s-a nascut initial pe post de ‘garnitura’ la un macrou marinat, dar mi-a placut atat de mult incat m-am tot jucat cu ea zilele astea. Pe scurt, avem asa: andive taiate in fasii subtirele, un bulb de fenicul taiat foarte fin si cateva segmente de portocale rosii. In reteta de astazi am adaugat si cateva fasii de Cheddar afumat, dar zic eu ca ar merge la fel de bine si un Parmigiano Regianno sau cateva fasii de Grana. Dressing-ul l-am pastrat simplu: ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie si cateva picaturi de zeama de portocale rosii, sare Maldon (of course) si piper negru proaspat macinat. Probabil ca ar fi mers si niste samburi de nuca, prajiti cateva zeci de secunde intr-o tigaie uscata. Daca nu mai gasiti portocale rosii, incercati cu portocale clasice, sau chiar felii de mar rosu. 

salata-de-andive-cu-fenicul

Salata de andive cu fenicul si portocale rosii poate fi servita ca atare (cu adaos de branza si/sau nuci), sau pe post de garnitura la un peste alb, prajit in tigaie. Mie mi-a placut in mod deosebit in combinatie cu macroul marinat – pe post de aperitiv. Va puteti juca si cu dressing-ul daca vreti, insa recomandarea mea este sa pastrati zeama de lamaie, pentru ca aduce un plus de aciditate, mai ales daca folositi portocale rosii care pot fi foarte dulci.

Salata de andive cu fenicul si portocale rosii

Salata de andive cu fenicul si portocale rosii

Ingrediente

    (pentru doua portii)
  • 1 bulb de fenicul
  • 2 andive
  • 2 portocale rosii
  • 50 grame branza Cheddar
  • 20 ml ulei de masline extravirgin
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • zeama de la o jumatate de portocala rosie
  • sare Maldon
  • piper negru proaspat macinat

Metoda de preparare

  1. Feniculul se taie in fasii fine (eu am folosit o Mandolina)
  2. Andivele se taie in fasii subtiri
  3. Portocalele se curata de coaja si se taie in segmente.
  4. Branza Cheddar se taie in fasii subtiri (eu am folosit un peeler)
  5. Se aseaza feniculul, andivele, portocalele rosii si branza pe o farfurie.
  6. Dressingul se prepara amestecand uleiul de masline cu zeama de zlamaie si portocala, sarea si piperul. Se adauga peste salata chiar inainte de servire.
https://www.mentasirozmarin.ro/2015/03/salata-de-andive-cu-fenicul-si-portocale-rosii.html

Enjoy!

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.