Massimo Bottura
Cultura Gastronomica,  Libraria Culinara,  Recenzii

Massimo Bottura: Vieni in Italia con Me

"The kitchen is a place for remembering, but also for erasing. Know everything; forget everything."

[Libraria Culinara] Massimo Bottura: Never Trust and Italian Skinny Chef

[I have a dream: imi doresc sa ajung la Osteria Francescana in Modena. Sa inteleg ceea ce deocamdata pot doar sa imi imaginez. Sa gust ceea ce deocamdata pot doar sa intuiesc. Sa vad mai departe de tablourile puse in cuvinte cu atata maiestrie de Massimo Bottura, in aceasta carte pe care inca nu reusesc sa o las din mana.]

Massimo Bottura

Pe Massimo Bottura l-am vazut si l-am ascultat pentru prima data live, acum aproape jumatate de an, in cadrul festivalului Taste of London. In cazul (putin probabil) in care cineva m-ar fi observat atunci, probabil ca m-ar fi surprins cu ochii sclipind de emotie si cu un zambet impietrit pe fata timp de o ora intreaga. Massimo Bottura este un personaj. Un personaj care in decurs de o ora ne-a transpus pe toti intr-un univers fascinant. O poveste fantastica in care o aparent banala farfurie de mancare se naste, evolueaza, se transforma, dispare si apoi renaste, intr-o succesiune pe care el o numeste sugestiv “traditie in evolutie”.

massimo-bottura-taste-of-london

Osteria Francescana – Madness in Modena

Osteria Francescana, restaurantul lui Massimo Bottura din Modena detine in prezent 3 stele Michelin. Prima stea i-a fost conferita in 2002, a doua stea in 2006 si a treia in 2011. De asemenea, restaurantul se afla in prezent pe locul 3 in The World’s 50 Best Restaurants. Massimo Bottura a primit numeroase distinctii atat in Italia (Chef Of The Year, 2010) cat si pe plan international (International Chef of The Year, 2013 si White Guide Global Gastronomy Award, 2014).

Un articol absolut fascinant despre Osteria Francescana si Massimo Bottura am gasit in editia numarul 4 a revistei Fool – The Italian IssueArticolul este scris si documentat de catre Lisa Abend (corespondent pentru Time Magazine, colaborator la Bon Apetit si New York Times si autoarea volumului “The Sorcerer’s Apprentice”) si este ilustrat cu fotografii in care intreaga echipa de la Osteria Francescana recreaza scene din filmul  8 1/2 – capodopera lui Federico Fellini. On a side note, Fool Magazine este fara indoiala cea mai buna revista de cult gastronomic din lume. Primele doua numere sunt sold out, iar numarul 5 tocmai ce a iesit de la tipar. Am mai scris despre Fool Magazine si cu alte ocazii, iar de indata ce pun mana pe numarul 5 promit sa revin cu acest subiect.

fool_no4_cover_highres_10x12cm

(photo courtesy of Fool Magazine)

Vieni in Italia con Me – sau Never Trust A Skinny Italian Chef

 “Vieni in Italia con me” este tilul original al editiei in limba Italiana. For some reason, editorii editiei in limba engleza au schimbat poezia pe marketing, asa ca in UK cartea se vinde cu titlul “Never Trust A Skinny Italian Chef”. Nu este cea mai fericita alegere – if you ask me – dar who am I to argue. 

Desi la prima vedere nu pare, cartea este in esenta o colectie de retete italiene. Insa ceea ce o face cu adevarat speciala este felul in care fiecare reteta este prezentata si documentata. Autorul ne poarta prin istoria gastronomica a Italiei, intr-o calatorie in care traditia este observata de la distanta. Fiecare preparat este o metafora a traditiei in evolutie. Filosofia lui Massimo Bottura este aceea de a observa traditia de la distanta, fara nostalgie insa cu respect; de a pastra memoria trecutului, dar in acelasi timp de a se proiecta in viitor. Preparatele, uneori cu denumiri care nu tradeaza prea mult, alteori denumiri aparent simple, nu sunt ceea ce iti imaginezi.

Bread, Butter and Anchovies de exemplu, pleaca de la o umila felie de paine cu unt si ansoa si se transforma intr-un dish spectaculos, cu gelato de ansoa, spuma de paine si sos de unt cu lamaie. Absolut impresionanta mi s-a parut povestea despre Risotto Cacio e Pepe – un tribut adus producatorilor de Parmigiano Reggiano care in urma cutremurului din 2012 din Finale Emilia au suferit pierderi importante (aproximativ 400.000 de roti de Parmigiano Reggiano au fost afectate). Printr-o actiune fara precedent, branza a fost atunci salvata, fiind impachetata in pachete mai mici si vanduta la pret redus catre localnici, firme si oameni din intreaga Italie. Preparatul – de o simplicitate absolut remarcabila este un simbol al sperantei, al solidaritatii si al renasterii.

From Modena to Mirandola este o calatorie intre cele doua locuri atat de dragi lui Massimo: orasul in care locuieste (Modena) si satul in care s-a nascut (Mirandola). Preparatul este compus din trei elemente principale: cotechino – un umil carnat, specific pentru Mirandola; zabaglione – ca element-surpriza de inspiratie din Modena si sbrisolona – prajitura bunicii sale din Mantua. Elementul de legatura este clasicul Lambrusco, specific zonei Emilia-Romagna, care aduce toate ingredientele laolalta. Am ascultat povestea acestui dish spusa chiar de Massimo Bottura la Taste of London. Ceea ce m-a impresionat atunci a fost felul in care ne-a explicat intregul mecanism care a stat la baza compunerii acestui dish. Am ascultat atunci fascinata intreaga calatorie din trecut spre viitor, si felul in care ingrediente umile (cotechino este un carnat obtinut din resturi de carne si ce mai ramane de la porc – un fel de carnatul saracului, daca vreti) sunt scoase la lumina, devenind elemente-cheie. Am citit povestea pe hartie si am recitit acum notitele pe care mi le-am luat la festival. Am in fata fotografia cu preparatul final. Deocamdata pot doar sa am impresia ca imi imaginez un gust. Insa cu siguranta nu e acel gust. Deocamdata 🙂

massimo-bottura

Am terminat de citit cartea lui Massimo Bottura si am un singur regret: acela ca n-am fost suficient de inspirata incat sa imi comand editia in limba italiana. Raman insa cu bucuria si entuziasmul de a fi descoperit un nou univers. Un univers in care “un preparat nu este doar o simpla asociere de ingrediente – ci este un act plin de semnificatii; o poveste despre oameni, vremuri si locuri.”

Cartea lui Massimo Bottura, ‘Never Trust and Italian Skinny Chef’ poate fi comandata pe Book Depository, cu livrare gratuita oriunde in lume.

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.