Paris-Tour-Eiffel
Food and Travel

Paris is always a good idea

Cronica unui weekend la Paris:

ploaie, frig, glorious food, Kir Royal; o raza de soare, bad coffee, baghete, croissants, macarons; nori, bad coffee again, oale de alama, Anselin Neufchatel, ploaie din nou. Coafura rezista. Silueta – nu!

Cateva fotografii si my absolute top 5. Foodie top 5, desigur πŸ™‚ 

paris-boulangerie 

Vineri, ora 09:30, Paris. Ploua. Coafura rezista. Oh stai, asta era din alt film!

Reluam: Vineri, ora 09:30, Paris. Ploua. Pe strada miroase a ploaie racoritoare si a paine proaspat scoasa din cuptor. La boulangeria din coltul strazii e deja coada. Ma alatur si eu, iar in timp ce imi astept cuminte randul, ma uit cu ochi mari de copil curios la vitrinele in care asteapta cuminti tavi intregi de mille-feuille perfect taiate, tarte tatin decupate parca dintr-un tablou, macarons in culori jucause, eclairs, tarte cu capsuni rosii ca focul, trufe de ciocolata. “Bonjour Madame, une baguette sil vous plait!”, “Une boulle”, “Un croissant” – trag discret cu urechea la ce comanda cei care sunt in fata mea la rand, in timp ce mintea mea o ia razna la gandul ca va trebui sa aleg doar doua (ok, trei) dintre deserturile din vitrina. Cum sa aleg? In timp ce inaintez in rand, imi fac o lista imaginara si o repet rapid in minte, sa nu cumva sa uit: une baguette de tradition, un macaron aux framboises, un eclair, un mille-feuille. Gata! Nu ma mai uit nici in stanga, nici in dreapta, de teama sa nu ma razgandesc sau sa nu imi mai vina vreo idee. In definitiv, mai am doua zile de stat in Paris, voi avea destul timp sa gust din toate. In scurt timp ajung la rand si dupa clasicul “Bonjour Madame!” incep sa recit hotarata lista de cumparaturi, intr-o franceza  pe care cu greu o stapanesc: “Une baguette de tradition, sil vous plait!” apoi continui: un croissant (stiu, asta nu era pe lista, dar se subintelege, nu-i asa?), un macaron aux framboise, un eclair…. Stop. Ironie sau nu, exact in momentul in care ma gandeam ca mai am de spus doar: un mille-feuille si ma felicitam in gand pentru pronuntia mea aproape (ma rog, nu tocmai) perfecta, in spatele vanzatoarei apare un tanar imbracat in haine albe de patiser, purtand victorios o tava plina de brioche. Intr-o fractiune de secunda uit si ultima bruma de franceza pe care o mai stiam, ochii mi se dilata, narile imi sunt inundate de un parfum imbatator, iar tot ceea ce mai reusesc sa ingaim este: “And one of these, please!” – aratand cu degetul catre tava cu minuni. Vanzatoarea zambeste complice si se indreapta catre galantare sa imi pregateasca comanda, in timp ce eu imi fac o scurta nota in minte, care suna cam asa: pune un mic buget deoparte pentru o noua pereche de blugi cu o marime mai mare: you know, just in case!

Paris-Primavara

Am gasit Parisul in Februarie la fel de fermecator ca intr-o luna de vara, insa parca putin mai degajat si nu atat de aglomerat ca in plin sezon turistic. Prin parcuri si pe aleile largi, cativa copaci infloriti anuntau timid un inceput de primavara, desi gradele din termometru se incapatanau sa ramana intepenite undeva in iarna. A fost frig si a plouat in rafale, insa cu toate astea am avut bucuria sa descopar ca pana si ploaia e parca mai vesela in Paris. Desigur, asta si pentru ca la orice colt de strada gasesti cate un Bistro cu o terasa acoperita si incalzita, unde te poti retrage pana trece ploaia si poti profita de ocazie pentru a degusta un pahar (sau doua) de Kir Royal. Kir este o bautura-aperitiv foarte populara in Franta, constand intr-un amestec de vin alb si lichior de fructe, traditional fiind lichiorul de coacaze negre. Il veti gasi pe majoritatea meniurilor in varianta simpla – Kir – cu lichior din coacaze negre sau din alte fructe de padure, dar si in varianta “posh” – Kir Royal – unde vinul alb este inlocuit cu sampanie. 

Am plecat (ca de obicei) fara un plan foarte bine pus la punct, iar de data asta nu am luat cu mine nici macar un ghid turistic, ci mai degraba un ghid culinar al Parisului, o carte scrisa lejer, cu mult umor si excelente recomandari pentru cei pasionati de experiente culinare. Este vorba de “Sweet Life in Paris” scrisa de David Lebovitz. De altfel, asa cum probabil v-ati obisnuit deja si din articolele mele anterioare din categoria “Food & Travel”, nici acest articol nu se doreste a fi un ghid turistic al Parisului, ci mai degraba o selectie a locurilor care mie mi-au atras atentia din punct de vedere culinar.

Paris-Hotel-de-Ville

De-a lungul vremii Parisul si-a castigat “reputatia” de oras scump (un clasament recent il plasa pe locul 2 in topul celor mai scumpe orase din lume), iar asta am simtit-o si eu pe pielea mea, atat in excursia anterioara cat si acum. Insa daca data trecuta am bifat pe lista atat marile atractii turistice al Parisului, cat si o buna parte din tepele turistice din categoria “si scump si de proasta calitate”, de aceasta data mi-am reconfigurat putin traseul si am evitat cam tot ce s-a putut in materie de “Meniu Turistic”, Meniuri de Degustare” si “Super Oferte” scrise in toate limbile pamantului. Partea cu “scump”, din pacate n-am prea avut cum sa o evit, insa la partea cu “de proasta calitate” m-am descurcat onorabil, in sensul ca de data asta am reusit sa o jonglez elegant. Singura exceptie a fost una asumata, pentru ca o stiam deja din excursia precedenta, si a constat in o cafea si scumpa si proasta (mai precis un cappucino la plic, mai mult rece decat cald, servit de un ospatar de-a dreptul nervos si foarte nepoliticos), insa m-am consolat cu gandul ca nu am platit neaparat pentru cafea, ci mai degraba pentru “privilegiul” de a sta linistita pe o terasa acoperita, cu o vedere spectaculoasa asupra bisericii “Sacre Coeur” in Montmartre. 

Paris-Sacre-Coeur

Asa cum de altfel povesteste si David Lebovitz in cartea despre care va vorbeam mai devreme, poate fi destul de greu (desi nu neaparat imposibil) sa gasesti o cafea decenta in Paris, insa cand vine vorba de ciocolata, paine, branzeturi, deserturi, produse de patiserie si tot ce tine de gastronomie in general – lucrurile se schimba radical. In timpul scurt pe care l-am avut la dispozitie am incercat sa explorez cat mai mult din atractiile culinare ale Parisului. Cu siguranta am reusit sa vad si sa gust doar o infima parte din ceea ce inseamna Parisul din punct de vedere gastronomic, insa iata in continuare o lista a preferintelor mele.

My Paris (Foodie) Top 5:

1. La Manufacture de Chocolat | Alain Ducasse

 Ascunse pe o straduta in apropiere de Place de la Bastille, Atelierul lui Alain Ducasse, impreuna cu magazinul de prezentare pot fi usor trecute cu vederea, pentru ca magazinul nu are vitrina la strada – asa cum probabil te-ai fi asteptat – iar singurul indiciu este o reclama discreta amplasata pe zidul cladirii. Insa odata ce ai descoperit cochetul magazin si ai pasit inauntru, surprizele incep sa ti se dezvaluie, iar toate simturile iti sunt puse la mare incercare. Un miros intens de ciocolata iti inunda narile, in timp ce privirea ti se indreapta direct catre mijlocul magazinului, unde intr-un display elegant ti se dezvaluie o adevarata parada de bijuterii din ciocolata. In partea dreapta, pereti imensi din sticla te invita sa arunci o privire direct in atelierul de productie, unde boabele de cacao sunt prajite si prelucrate chiar sub ochii tai. In scurt timp, o vanzatoare te intampina amabil, iti ofera spre degustare unul din zecile de sortimente de ciocolata si (in cazul meu) iti atrage discret atentia aspura faptului ca fotografiatul este interzis :D. Cu greu am reusit sa ma hotarasc ce iau, insa in final m-am orpit la doua sortimente: o tableta de ciocolata cu fistic, migdale caramelizate, seminte de pin, smochine si portocala confiata, si o tableta de ciocolata cu lapte, cu migdale caramelizate si fleur de sel. Desigur, inca mai visez la minunatele trufe, praline si ganache-uri din vitrina cu bijuterii, si sper ca data viitoare cardul sa fie mai ingaditor cu mine si sa imi permita sa iau macar cate una din fiecare πŸ˜€

La Manufacture de Chocolat | Alain Ducasse

40 Rue de la Roquette

75011, Paris

http://www.lechocolat-alainducasse.com

Alain-Ducasse-Manufacture-Chocolat

Alain-Ducasse-Manufacture-Chocolat

2. Marche des Batignoles

Una din multele piete acoperite ale Parisului, Marche des Batignoles este o piata de cartier, unde mici producatori si intreprinzatori te imbie care mai de care cu produse proaspete, aranjate imbietor pe tarabe generoase. Cateva standuri cu fructe si legume proaspete, doua standuri cu branzeturi artizanale, standuri cu peste proaspat si fructe de mare, si un stand cu produse libaneze pe langa care atata m-am invartit pana cand vanzatoarea vazandu-ma nehotarata mi-a oferit un ceai, iar finalul a fost ca mi-am luat de la ea o caserola cu labneh si una cu o pasta de masline si smochine de-a dreptul geniala. Insa de departe, atentia mea s-a indreptat direct catre standul cu branzeturi, in fata caruia as putea lejer sa ma mut definitiv si cu siguranta as locui acolo mult si bine, pana la adanci batraneti. Din nou, cunostintele mele de limba franceza s-au dovedit mai mult decat insuficiente, astfel ca am ales branzeturile pe principul: una la sigur, restul dupa instinct. La sigur am mers cu o bucata de Comte, iar dupa instinct m-am ghidat cand am ales Mont d’Or – la care am visat inca de cand am citit despre ea pe blogul Simonei –  si Anselin Neufchatel – una dintre cele mai bune branzeturi pe care am avut ocazia sa le gust vreodata. De la acelasi stand am mai luat si o bucata de unt proaspat, alb ca spuma, pe care in clipa in care l-am vazut mi l-am si imaginat intins pe o jumatate de bagheta si presarat cu fleur de sel. Ceea ce s-a si intamplat ulterior πŸ™‚

Marche des Batignolles

96 bis Rue de Lemercier

75017, Paris

http://equipement.paris.fr/marche-couvert-batignolles-5517

Paris-Marche-des-Batignoles

3. Boulangerie – Bistro Coquelicot a Montmartre

Situata – asa cum ii spune si numele – in Montmartre, la doar cateva strazi distanta de Sacre-Coeur, insa suficient de departe de forfota care inconjoara magnifica biserica, boulangeria-bistro Coquelicot iti ofera tot ceea ce iti poti dori intr-o amiaza de sambata ploioasa: miros de paine proaspat scoasa din cuptor, prajituri colorate in vitrina si un bistro cochet la etaj unde iti poti incalzi mainile in jurul unui bol de cafea cu lapte, in timp ce iti astepti cuminte brunch-ul la o masa comuna, impreuna cu localnici si turisti deopotriva. La Coquelicot am gasit o atmosfera placuta, un meniu scurt si foarte imbietor, cu omlete, papare, quiche-uri, crocque-uri, salate si sucuri de fructe proaspete, o servire eficienta si preturi corecte. 

Boulangerie – Bistro Coquelicot a Montmartre

24 Rue des Abbesses

75018, Paris

http://www.coquelicot-montmartre.com

Paris-Bistrot

4. E.Dehillerin

Also known as “raiul pe pamant” in materie de ustensile profesionale pentru bucatarie, E.Dehillerin poate fi trecut lejer pe harta Parisului, la categoria “destinatie turistica pentru iubitori de oale, cratite, cutite, tocatoare & all things professional”.  De la oale imense in care daca ma fortam putin probabil intram cu totul, si mai aveau loc pe langa mine si vreo doi-trei cartofi, la cutite profesionale, tavi si forme de toate felurile si toate marimile, oale si cratite de cupru (oh Doamne, ai mila!) si pana la diverse chestii mai mult sau mai putin utile – toate le gasesti la E.Dehillerin. 

Motivele pentru care am plecat cu mana goala de aici sunt multiple, insa iata pe scurt, cele mai importante:

– cea mai usoara oala/cratita pe care am pus mana cantarea lejer vreo 3 kg si zau ca nu ma vedeam plimband 3 kg de cupru prin Paris pentru urmatoarea jumatate de zi. Asta insa nu inseamna ca am renuntat definitiv la idee, ci doar ca data viitoare va trebui sa induplec pe cineva mai zdravan sa vina cu mine, sau alternativ, sa imi gasesc o cazare la maxim 100 m. distanta de magazin – si pe cineva mai zdravan care sa imi care ulterior bagajul.  πŸ˜€

– cea mai ieftina oala/cratita pe care am pus mana costa cat toata ciocolata, plus branza, plus baghetele, plus cafeaua (aia scumpa si proasta, remember?), toate astea la un loc si probabil inca ceva. Deci pas. Deci data viitoare, daca vreau oale, va trebui sa renunt la ciocolata. Si la branza. Si la baghete. Si la cafea (asta nu-i greu!). Da, si va trebui sa gasesc pe cineva mai zdravan…. Auzi, stii ceva? Nu mai imi trebuie nici o oala, gata! M-am hotarat! Las’ ca am destule!

E.Dehillerin

18 et 20, rue Coquillière
51, rue Jean- Jacques Rousseau – 75001 PARIS

http://www.e-dehillerin.fr/en/home.php

Paris-Dehillerin

 5. Boulangerie Patisserie Gosselin 

Daca ar fi sa ma mut vreodata in Paris, mi-as cauta o locuinta care sa fie foarte aproape de o Boulangerie – preferabil Gosselin, pentru ca din tot ce am avut ocazia sa incerc pana acum, baghetele de aici mi s-au parut cele mai bune. La fel si prajiturile si produsele de patiserie. Am observat si la Gosselin, dar si la marea majoritate a patiseriilor din Paris o extraordinara si exceptionala atentie la detalii. Pana si in patiseriile aparent anonime, de cartier, feliile de prajituri sunt perfect taiate, tartele cu fructe par decupate din reviste iar toate sunt impecabil aranjate in vitrine. 

Boulangerie Patisserie Gosselin 

258 Boulevard Saint Germain

75007, Paris

http://www.boulangeriegosselin.com

Paris-Macarons

 

Duminica, ora 21:30. Londra. Ploua, desigur. Coafura rezista.

Silueta – nu! Ea a suferit mici daune, pe ici pe colo, cauzate de macarons, croissants, baguettes si chocolat. Eu nu regret nimic. Nici macar faptul ca bugetul pentru blugii aia cu un numar mai mare l-am realocat la categoria “macarons” intr-un moment de maxima pofta si instant drolling πŸ™‚

Paris-Tour-Eiffel

 

*Useful info: Cartea lui David Lebovitz – “The Sweet Life in Paris” – este disponibila pe Bookdepository – cu livrare gratuita oriunde in lume.

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

13 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.