Cultura Gastronomica,  Libraria Culinara

Libraria Culinara: Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi “Jerusalem”

A doua editie a Librariei Culinare aduce in prim plan un nume foarte drag mie: Yotam Ottolenghi..

“Jerusalem”- cartea despre care vom povesti astazi – este o incursiune intr-o lume fabuloasa, cu arome puternice si indraznete care te cuceresc inca de la prima vedere. 

yotam-ottolenghi-jerusalem

Coincidenta sau nu, atat Yotam Ottolenghi, cat si prietenul si asociatul sau, Sami Tamimi s-au nascut in Jerusalem in acelasi an, insa in parti diferite ale orasului: Yotam in partea de vest a orasului, in comunitatea evreiasca, iar Sami in estul orasului, in comunitatea musulmana. S-au cunoscut insa la Londra in 1997, cand Yotam Ottolenghi a aplicat pentru un job de pastry chef in deli-ul “Bakers and Spice” condus de Sami Tamimi. In prezent, cei doi sunt asociati in diverse proiecte culinare, precum cele trei deli-uri Ottolenghi (in Notting Hill, Belgravia si Islington), restaurantul Nopi in Soho si au publicat impreuna doua carti, Jerusalem si Plenty. Asa cum cei doi au precizat intr-un interviu pentru ziarul “The Independent”, in prezent Sami se ocupa de cele patru bucatarii si de partea de business, in timp ce Yotam se ocupa de promovare si de cartile culinare. Despre deli-ul din Notting Hill va pregatesc deja o postare separata, so watch this space pentru ca urmeaza o poveste minunata despre comorile din Notting Hill, Ottolenghi included πŸ™‚

******

Pentru Yotam Ottolenghi, “Jerusalem” este a treia carte publicata, dupa “Ottolenghi – the cook book” si “Plenty”. “Ottolenghi – the cook book” este de altfel, si una dintre primele carti pe care mi le-am cumparat cand m-am mutat in Londra. Am citit-o din scoarta in scoarta si am gatit o buna parte din retetele pe care le-am gasit acolo. Inca mai imi amintesc de fabuloasele frunze de vita de vie umplute cu orez, condimente si verdeturi, de salata de cuscus cu rosii uscate si tarhon, sau de fabuloasele muffins cu prune si marzipan ori cele cu afine, mar verde si crumble“Plenty”, prima carte scrisa de Yotam Ottolenghi impreuna cu Sami Tamimi imi lipseste din colectie, insa am rasfoit-o acum cateva zile si am asa un feeling ca e doar la cateva click-uri distanta :)). La insistentele voastre insa, in cadrul proiectului “Libraria Culinara“, astazi am sa va invit la o incursiune in “Jerusalem”.

Asa cum precizeaza si autorii, “Jerusalem” nu se vrea a fi o culegere de retete strict traditionale, ci mai degraba o calatorie culinara in multitudinea de traditii mai noi sau mai vechi care fac din Jerusalem unul dintre cele mai spectaculoase orase ale lumii din punct de vedere culinar. Cartea cuprinde o mica selectie de retete traditionale, insa pe langa acestea un accent important este pus pe retete moderne, cu influente din diversele culturi care convietuiesc si se impletesc in Jerusalem intr-o explozie de arome si culori. O calatorie culinara asadar, intr-un univers macinat de interese politice, dar unit printr-o mostenire culinara absolut fantatstica.

Am luat aceasta carte la scurta vreme dupa ce a fost lansata – cand avusesem deja experienta catorva pranzuri si brunch-uri la deli-ul din Notting Hill – stiind ca o voi iubi si o voi citi din scoarta in scoarta, iar in scurta vreme a devenit una din cartile la care apelez ori de cate ori am pofta de ceva nou. Prima reteta pe care am gatit-o din “Jerusalem” a fost Mejadra – o mancare fabuloasa cu linte si orez, asezonata cu ceapa crocanta si mirodenii. Needless to say ca de cand am citit cartea imi doresc foarte, dar foarte mult sa ajung la Jerusalem, sa ma pierd pe strazi si sa gust din miracolele batranului oras. Insa pana cand visul meu va deveni realitate (adica foarte curand, sper eu) va invit sa frunzarim impreuna Jerusalem-ul lui Ottolenghi.

Nu este un secret pentru nimeni ca Yotam Ottolenghi iubeste legumele, iar asta se reflecta cu prisosinta in “Jerusalem“. Cu o atingere de maestru, Ottolenghi reuseste sa transforme chiar si cele mai banale legume in preparate spectaculoase atat ca prezentare cat si ca texturi si arome. Salate fabuloase, precum cea de conopida cu alune, sau cea de sfecla rosie cu praz si nuca, ori salata de vinete cu usturoi, lamaie si rodie; combinatii surprinzatoare precum dovleacul copt cu ceapa rosie, tahini si za’atar ori ceapa umpluta cu orez, nuci si ierburi aromatice – te fac sa salivezi doar la simpla citire a titlului, iar pe masura ce avansezi si te adancesti in retete incepi deja sa iti faci in minte liste interminabile de cumparaturi. Pagini intregi despre hummus si retete cu naut atat de apetisante incat ajungi sa te intrebi: oare prin ce miracol cateva banale boabe de naut pot fi transformate in ceva atat de gustos? Deserturile au si ele un loc aparte, iar combinatiile sunt si aici pe cat de surprinzatoare pe atat de spectaculoase: prajitura cu faina de malai, cocos si marmelada de portocale, prajitura cu clementine si sirop de migdale sau budinca de orez cu fistic si apa de trandafiri – sunt doar cateva deserturi care mie cu siguranta mi-au atras atentia. Cartea se incheie cu o scurta si fascinanta sectiune despre condimente, sosuri si conserve: baharat, harissa, zhoug sau labneh – sunt doar cateva exemple, insa cu siguranta aceasta sectiune merita studiata in detaliu.

Jerusalem” este asadar o incursiune intr-o lume fascinanta, in care aromele se imbina intr-un mod surprinzator si spectaculos in acelasi timp, o lume in care chiar si cele mai banale ingrediente se transforma in preparate pline de viata. Dar mai presus de toate, cred eu, “Jerusalem” este o invitatie la creativitate, la a a-ti lasa imaginatia sa zboare intr-un univers al aromelor indraznete si al culorilor incantatoare. Asemeni unei piese de teatru in care condimentele si ierburile aromatice au rol de regizor, un banal platou tine loc de scena, iar legumele au castigat rolul de actor principal. 

yotam-ottolenghi-jerusalem

 Ei bine, si daca v-a placut aceasta povestioara, ce spuneti daca organizam si un mic concurs?

Facem asa: eu pun la bataie un exemplar din “Jerusalem”, iar voi… voi aveti treaba. Va trimit la shopping, sau dupa caz, la scotocit prin camara πŸ™‚

– luati 2-300 grame de linte (rosie, galbena, verde, care va place voua) si o transformati intr-un preparat spectaculos. Vegetarian, desigur πŸ™‚ Distractia insa abia acum incepe: conditia este sa folositi cel putin doua condimente (in afara de banalele sare si piper) si cel putin doua ierburi aromatice (preferabil verzi, nu uscate).

– postati fotografia impreuna cu titlul preparatului, lista de ingrediente si reteta pe pagina proprie de facebook si pe pagina “Menta & Rozmarin” cu hastagul #librariaculinara pana pe data de 23 februarie 2014. (daca aveti un blog, puteti desigur sa publicati reteta si pe blogul personal, insa nu este o conditie obligatorie)

– In data de 24 februarie voi publica un album cu toate fotografiile si retetele primite, iar pana pe data de 26 februarie 2014 ora 24 (Ro) fotografiile si retetele voastre vor putea fi votate de catre public. Castigatorul va fi anuntat in data de 27 februarie, iar decizia finala va fi luata atat in functie de aprecierile primite dar si in functie de gradul de creativitate al retetei.

Spor la gatit asadar, retete cu linte, ierburi si condimente, iar eu astept cu mare nerabdare si cu mult interes ideile, fotografiile si retetele voastre!

PS: Va reamintesc ca puteti participa si voi la “Libraria Culinara”, cu povesti si retete din cartile voastre preferate, iar daca aveti o idee care credeti ca s-ar potrivi acestui proiect, eu as fi mai mult decat bucuroasa sa o aud πŸ™‚

From London,

with love,

Andra

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

15 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.