Retete

Retete de sarbatoare: Pateu de ciuperci cu Brandy si cimbru [lacto-vegetarian]

Continuam seria retetelor de sarbatoare cu o noua reteta la sectiunea aperitive: pateu de ciuperci cu Brandy si cimbru – combinatia de ciuperci si cimbru este fabuloasa, iar Brandy-ul aduce o nota festiva acestui preparat.

 
reteta-pateu-ciuperci-brandy
 
Asa cum v-am promis zilele trecute, astazi contiuam seria preparatelor vegetariene de sarbatoare cu o reteta potrivita atat pentru pranzul din ziua de Craciun, cat si pentru cina festiva de Anul Nou. 
Pentru multi vegetarieni ciupercile sunt o optiune atunci cand vine vorba de inlocuit carnea din diverse preparate, iar reteta de astazi vine sa aduca o nota festiva unui preparat aparent simplu. In zilele obisnuite as face un pateu din ciuperci Champignon, pentru ca sunt cele mai accesibile si se gasesc in orice perioada a anului, insa pentru ca am vrut ceva mai deosebit pentru sarbatori, in aceasta reteta am ales o selectie de ciuperci de padure si ciuperci Champignon albe si maro. Si pentru ca am vrut un pateu de ciuperci putin mai special, am adaugat pe final si un paharel de Brandy care a adus zic eu, o nota festiva. 
 
reteta-pateu-ciuperci-brandy
 
Un element nou pe care l-am introdus in aceasta reteta este acela ca am ales sa dau la cuptor ciupercile de padure pentru a le intensifica aroma, in vreme ce ciupercile Champignon le-am gatit pe aragaz pentru a putea controla mai usor cantitatea de lichid. Daca doriti sa simplificati reteta, desigur ca puteti elimina faza de coacere in cuptor, insa eu va asigur ca acele ciuperci coapte in cuptor dau o aroma speciala. Brandy-ul l-am adaugat pe final pentru ca am vrut sa obtin o aroma puternica, insa daca doriti o aroma mai subtila il puteti adauga in faza de inceput. Daca insa nu aveti Brandy puteti folosi cu succes vin alb pe care va trebui sa il adaugati la inceput, impreuna cu ciupercile Champignon.
 
reteta-pateu-ciuperci-brandy
 
Si daca tot e sarbatoare, m-am gandit si la o idee de prezentare cu aer festiv: in loc de traditionalul borcan, va sugerez sa serviti pateul in shot-uri individuale pentru fiecare invitat. Cantitatea e suficienta pentru o felie de paine, iar efectul e garantat 🙂 
 
reteta-pateu-ciuperci-brandy
 
 

Pateu de ciuperci cu Brandy si cimbru

Continuam seria retetelor de sarbatoare cu o noua reteta la sectiunea aperitive: pateu de ciuperci cu Brandy si cimbru. Combinatia de ciuperci si cimbru este fabuloasa, iar Brandy-ul aduce o nota festiva acestui preparat.
Prep Time10 mins
Cook Time50 mins
Total Time1 hr
Servings: 8
Author: Andra Constantinescu

Ingredients

Pentru pateul de ciuperci

  • - 250 grame ciuperci Champignon albe si maro
  • - 150 grame ciuperci de padure
  • - 50 grame ceapa daca e posibil folositi ceapa esalota
  • - 4 catei de usturoi
  • - 20 ml ulei de masline virgin
  • - 20 ml apa
  • - 50 grame unt
  • - cateva crengute de cimbru
  • - 50 ml Brandy
  • - sare
  • - piper negru proaspat macinat

Pentru "sigilare"

  • - 200 grame unt

Instructions

  • 1. Pentru prepararea ciupercilor la cuptor: se pun intr-o tava ciupercile de padure impreuna cu 3 catei de usturoi zdrobiti, se condimenteaza cu sare si piper, se adauga doua crengute de cimbru si se stropesc cu ulei de masline. Se da tava la cuptor, la 200 grade Celsius timp de 20 de minute.
  • 2. Intre timp, se taie marunt ceapa si se zdrobeste cu lama cutitului al patrulea catel de usturoi.
  • 3. Ciupercile Champignon se taie in felii nu foarte subtiri.
  • 4. Se incing 50 grame de unt intr-o cratita, apoi se adauga usturoiul zdrobit si ceapa. Se adauga un sfert de lingurita de sare si se lasa la foc mediu timp de 3-4 minute, amestecand usor, pana cand ceapa devine transparenta.
  • 5. In continuare se adauga ciupercile Champignon si cateva frunzulite de cimbru si se lasa pe foc timp de 20 de minute, pana cand apa lasata de ciuperci incepe sa scada. Pe final se adauga ciupercile de padure si 50 ml de Brandy si se mai lasa pe foc timp de 2 minute.
  • 6. Se ia intreaga compozitie de pe foc si se lasa la racit, apoi se transfera intr-un food processor si se transforma in pasta.
  • 7. Se transfera apoi pateul in recipiente de sticla sau ceramica (borcane, pahare, mici caserole)
  • 8. Pentru sigilare, se topesc cele 200 grame de unt la foc mic, pana cand untul incepe sa se separe si la suprafata se formeaza o spuma alba. Se inlatura spuma alba de deasupra si se obtine astfel untul clarifiat. Se toarna untul in forme astfel incat sa acopere in totalitate pateul, formand un "sigiliu".
  • 9. Pentru decor, se mai pot adauga deasupra cateva frunzulite de cimbru.
  • 10. Se lasa la frigider pana cand untul se solidifica (minim 3 ore).

Notes

Tips & Tricks:
- puteti pregati pateul de ciuperci cu doua-trei zile inainte pntru ca se pastreaza foarte bine la frigider
- pentru o experienta deosebita, serviti pateul pe felii de paine cu maia usor prajite pe grill sau pe crackers din faina integrala
 
reteta-pateu-ciuperci-brandy.JPG
 
 Va doresc pofta buna si multa inspiratie in alegera retetelor pentru sarbatori! 🙂
 

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.