paste-porcini-salvie-rozmarin
Retete

Paste cu funghi porcini, salvie si rozmarin

Taste of Italia

 reteta-paste-cu-funghi-porcini

Renumita pentru preparate simple bazate pe ingrediente putine si imbinate cu grija, bucataria italiana este cu adevarat fascinanta. De multe ori o simpla farfurie de paste poate fi cu usurinta transformata intr-o adevarata delicatesa, asa cum este si cazul acestei delicioase retete de paste cu funghi porcini, salvie si rozmarin.

reteta-paste-cu-funghi-porcini

Astazi am pentru voi o noua reteta inspirata din bucataria italiana atat de draga mie. Este o reteta de toamna, cu arome intense de funghi porcini pe care am ales sa le condimentez cu salvie si rozmarin – doua arome la fel de puternice dar care cred eu ca se potrivesc foarte bine cu gustul acestor minunate ciuperci. In mod obisnuit, prima alegere pentru verdeata care sa condimenteze funghi porcini ar fi patrunjelul – care ar aduce o nota proaspata, mai degraba varatica – insa salvia si rozmarinul duc acest preparat mai aproape de zilele racoroase de toamna, intensificand nota pamantie a ciupercilor de padure. Foarte rar am ocazia sa gatesc cu ciuperci porcini proaspete, iar asta pentru ca in Londra, atunci cand sunt de gasit sunt incredibil de scumpe, iar pentru acest motiv de obicei se gasesc de cumparat in varianta uscata – varianta pe care de altfel o folosesc si multe dintre restaurantele londoneze. Nu e nimic in neregula cu ciupercile uscate, ba din contra, daca sunt gatite cu grija, pot fi transformate in preparate deosebite, insa ori de cate ori am ocazia sa le gasesc proaspete imi place sa fac din asta un prilej de sarbatoare. Ciupercile din acesta reteta le-am transportat cu mari emotii din Venetia – orasul atat de drag sufletului meu si despre care am sa va povestesc detaliat intr-o postare viitoare, insa pana atunci va invit sa ne bucuram impreuna de reteta care urmeaza: paste cu funghi porcini, salvie si rozmarin. 

reteta-paste-cu-funghi-porcini

O singura precizare ar mai fi de facut inainte de a trece la reteta propriu-zisa: am folosit pentru acest preparat un tip de paste scurte, denumite “treccine” avand o forma foarte apropiata de forma pastelor numite “trofie” – sunt asa cum spuneam, un tip de paste scurte cu ou, lucrate manual prin rularea unei bucati de aluat pe o suprafata plana, apoi in jurul unui bat subtire, obtinand astfel un fel de mini-rulouri lungi de aproximativ 3-4 cm. Sunt paste cu suprafata netetda, care se preteaza la sosuri cremoase, pe baza de smantana. Alternativ, pentru aceasta reteta se pot folosi cu succes tagliatele sau tagliolini.

Taste of Italia: paste cu funghi porcini, salvie si rozmarin [*lacto-ovo-vegetarian]

Taste of Italia: paste cu funghi porcini, salvie si rozmarin [*lacto-ovo-vegetarian]

Ingrediente

  • 200 grame paste scurte (treccine sau trofie)
  • 200 grame funghi porcini proaspete
  • 2 frunze de salvie
  • 2 catei de usturoi
  • 30 grame unt
  • 20 ml ulei de masline
  • 100 ml smantana dulce
  • o crenguta de rozmarin
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • 50 grame Grana Padano sau Parmigiano Reggiano

Metoda de preparare

  1. Pastele se fierb in apa sarata, cu doua minute mai putin decat timpul de fierbere specificat pe ambalaj.
  2. Intre timp, ciupercile se curata si se taie pe lungime, in bucati fine, apoi se prajesc pe uscat timp de 2 minute intr-o tigaie incapatoare.
  3. In continuare, se adauga cateii de usturoi zdrobiti cu lama cutitului, frumzele de salvie tocate marunt, untul si uleiul si se lasa la prajit pentru 4-5 minute. Se condimenteaza cu sare, dupa gust.
  4. Cand pastele sunt fierte, se transfera in tigaie, impreuna cu 4-5 linguri din apa in care au fiert si se lasa pe foc pana cand apa se evapora in totalitate.
  5. In continuare se adauga smantana, continuand procesul de gatire pentru inca 2-3 minute.
  6. La final se adauga rozmarinul tocat marunt.

Note:

Pastrati cateva felii de ciuperci si prajiti-le separat intr-o tigaie uscata timp de 2-3 minute. Cand incep sa isi schimbe culoarea, adaugati cateva picaturi de ulei si lasati-le pe foc inca 2 minute. Folositi aceste felii pentru decorul final. Serviti pastele imediat ce au fost gatite, condimentate cu piper negru proaspat macinat si cu cateva fasii de Grana Padano sau Parmigiano Reggiano.

https://www.mentasirozmarin.ro/2013/09/paste-cu-funghi-porcini.html

 Va doresc pofta buna si o toamna colorata si aromata! 🙂 

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.