reteta-tarta-cu-sparanghel
Primavara,  Retete,  Vara

Tarta cu sparanghel si branza de capra

Colectia de primavara-vara

reteta-tarta-cu-sparanghel

Potrivita pentru un pranz prelungit de weekend alaturi de prieteni buni si un pahar de vin, aceasta tarta cu sparanghel ne incanta cu arome intense de branza proaspata de capra, marar si rosii delicate, dulci si colorate. 

        “Dear Asparagus, I love you!” – cu aceste cuvinte as incepe daca ar fi vreodata sa ii scriu vreo scrisoare sparanghelului. Si daca sparanghelul ar avea vreo adresa la care sa-i scriu, zau asa ca as lua un pix si o foaie si i-as asterne cateva randuri de amor. Nu de alta, dar rar am gasit vreo leguma mai fina si mai delicata precum sparanghelul, iar ceea ce il face inca si mai special, este faptul ca se poate gati in cel mai simplu mod cu putinta. Imi place sa il prajesc cateva minute pe grill, apoi sa il stropesc cu putin ulei de masline si sa il asezonez cu fleur de sel si piper negru proaspat macinat. Uneori il pun in risotto, avand grija sa las varfurile doar pe final, pentru a-si pastra culoarea si fermitatea. Alteori il folosesc in salate, ori il invelesc intr-o omleta simpla si il “condimentez” cu branza proaspata de capra pentru a crea un mic dejun de weekend.
tarta-sparanghel
In general nu obisnuiesc sa imi planific din timp meniul, de cele mai multe ori cumpar legume de sezon iar ideile imi vin atunci, pe loc ori in drum spre casa, insa la aceasta tarta recunosc ca m-am gandit de cateva saptamani bune. Problema era ca imi doream un sparanghel tanar, fraged, cu tulpina subtire, iar un astfel de sparanghel nu se gaseste nici pe aici prin toate magazinele. Salvarea a venit de la vechii mei prieteni “Whole Foods Market” din Camden Town. Magazinul nu e atat de mare precum cel din Kensington, insa imi e mai la indemana si e aproape la fel de bine aprovizionat. Gasesc aici nu doar fructe si legume proaspete, dar si fainuri bio, nuci, seminte, lapte de cocos sau pasta de curry, iar cand am mai multa vreme la dispozitie imi place sa imi iau cate o caserola cu salate preparate de ei, in bucataria proprie: sunt intotdeauna proaspete si pline de savoare!
        Despre aceasta tarta pot sa va spun ca povestea a inceput cam asa: imi doream o tarta usoara, de primavara si stiam ca sparanghelul va fi ingredientul principal. Initial m-am gandit la asocierea clasica cu branza proaspata de capra, dar mi-am schimbat ideea cand m-am intors din Lisabona cu o branza de capra maturata, numai buna pentru proiectul meu. Rosiile Santini sunt marea mea descoperire din acest sezon. Sunt dulci, zemoase, au gust de rosii adevarate si sunt mult mai aromate decat deja atat de popularele rosii cherry. Mararul este si el pe lista mea de “best friends”, asa ca si-a gasit cu usurinta loc in aceasta tarta, alaturi de cateva pastai fine de fasole verde – doar cat sa mentina nota verde, primavaratica a intregului tablou.
Iata asadar cum s-a nascut reteta mea de primavara-vara: tarta cu sparanghel, branza de capra si rosii Santini! O tarta care cu siguranta isi va mai gasi locul la masa mea, pentru ca este usoara, colorata si plina de savoare.
Reteta este simpla si nu necesita prea multa pregatire prealabila. Pentru incepatori, aluatul poate parea mai greu de manevrat la inceput, insa cu putina rabdare se pot obtine rezultate foarte bune. In retetele anterioare la care am folosit acest aluat fraged am dat cateva indicatii folositoare pentru cei care lucreaza prima data cu un astfel de aluat.

Reteta: tarta cu sparanghel, branza de capra si rosii Santini

Retete de primavara-vara: tarta cu sparanghel, branza de capra si rosii Santini [*lacto-ovo-vegetarian]

Retete de primavara-vara: tarta cu sparanghel, branza de capra si rosii Santini [*lacto-ovo-vegetarian]

Ingrediente

    (pentru aluat):
  • 220 grame faina
  • 110 grame unt nesarat
  • doua linguri de apa rece
  • un praf de sare
  • (pentru umplutura):
  • doua oua
  • 75 ml smantana dulce
  • cateva fire de sparanghel
  • rosii Santini (rosii si galbene)
  • cateva pastai de fasole verde fierte in prealabil
  • 50 grame branza de capra maturata
  • marar proaspat
  • sare roz de Himalaya
  • piper negru proaspat macinat

Metoda de preparare

  1. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
  2. Se cerne faina impreuna cu sarea intru-n bol, se adauga untul taiat cubulete si apa, iar apoi se amesteca intreaga compozitie usor cu varfurile degetelor pana cand obtinem o compozitie sfaramicioasa. Transferam compozitia pe masa de lucru si framantam usor pana cand obtinem un aluat dens si ferm. Invelim aluatul in folie alimentara si il lasam la frigider pentru cel putin jumatate de ora.
  3. Dupa jumatate de ora scoatem aluatul din frigider, il lasam 2 minute la temperatura camerei si il intindem cu sucitorul intr-o foaie subtire, rectangulara.
  4. Se intinde foaia in forma de tarta, avand grija sa presam bine cu degetul marginile aluatului in forma de tarta. In continuare, intepam aluatul cu furculita, din loc in loc.
  5. Acoperim baza tartei cu hartie de copt si punem deasupra boabe de fasole sau bile speciale pentru copt, atfel incat aluatul sa fie acoperit in totalitate si sa nu se ridice in timpul coacerii.
  6. Se da la cuptor, la 180 grade Celsius, pentru 20 de minute.
  7. Se scoate tava din cuptor, se inlatura hartia de copt si boabele de fasole si se lasa la racit circa 10 minute.
  8. Separat, se bat ouale impreuna cu smantana si cu un praf de sare.
  9. Se toarna intreaga compozitie in forma de tarta, dupa care se adauga sparanghelul, rosiile taiate in jumatate, pastaile de fasole, branza de capra si mararul.
  10. Se introduce tava in cuptor, la 180 grade Celsius, timp de 15-20 de minute, pana cand tarta se rumeneste frumos.
  11. Pentru servire, taiati tarta in felii si asezati feliile pe farfurii individuale, alaturi de cateva frunze de salata verde asezonata cu sare, piper, ulei de masline extravirgin si un strop de zeama de lamaie.
https://www.mentasirozmarin.ro/2013/05/tarta-cu-sparanghel-si-branza-de-capra.html

Va doresc pofta buna la tarta cu sparanghel si zile pline de soare, gust si culoare!

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

18 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.