reteta-sos-hollandaise-sparanghel
Primavara,  Retete

Sparanghel, oua posate si sos Hollandaise

mic dejun de primavara

 cu unul dintre ingredientele mele preferate: sparanghel 

sparanghel cu oua posate si sos hollandaise

Coincidenta sau nu, pare-se ca majoritatea retetelor pe care le-am postat in ultima vreme au un ingredient comun: sparanghelul. Si pe buna dreptate, zic eu: e in sezon, e destul de accesibil, se prepara usor si este extrem de versatil. Iar daca tarta cu sparanghel, branza de capra si rosii Santini v-a placut atat de mult, sunt sigura ca si reteta de astazi o veti indragi cel putin la fel de tare.
Ideea a pornit de la clasica reteta de “Oua Florentine” – varianta vegetariana a mult mai faimoaselor “Oua Benedict”. Ouale Florentine, in varianta clasica, constau in doua oua posate, asezate pe cate o jumatate de chifla pajita, pe un pat de spanac oparit, si acoperite cu sos Hollandaise. In povestea mea de astazi, jumatatile de chifla au fost inlocuite cu felii de paine cu maia, iar spanacul a fost inlocuit cu sparanghel, desigur. Cred ca ambele variante au farmecul lor – varianta clasica imi aduce aminte aminte de minunata mancare de spanac cu oua din vremea copilariei, insa varianta cu sparanghel imi pare mie ca este asa, mai classy.

Tehnicalitati 

1. Atat pentru ouale posate cat si pentru sosul Hollandaise este extrem de important ca ouale sa fie cat se poate de proaspete. Va recomand sa folositi oua de casa, sau daca acest lucru nu este posibil, verificati cu atentie data ouarii inscrisa pe fiecare ou.
2. Reteta pentru sosul Hollandaise este preluata din Larousse Gastronomique. In ciuda nenumaratelor alte povesti pe care le-am citit despre sosuri taiate sau nereusite, eu folosesc aceasta reteta de mai mult de doi ani si nu am dat gres niciodata. Am sa incerc sa descriu cat mai detaliat metoda de preparare, astfel incat sa elimin acest mit al dificultatii prepararii sosului Hollandaise.
3. Sosul Hollandaise se prepara pe bain-marie. Pentru asta sunt necesare: o cratita si un castron din sticla care sa stea deasupra cratitei. Cratita se umple pe un sfert cu apa si se pune pe aragaz, la foc mediu. Este foarte important ca apa sa nu atinga punctul de fierbere si sa nu inceapa sa clocoteasca. Ajustati intensitatea focului astfel incat sa controlati temperatura apei. Castronul este cel in care se prepara sosul Hollandaise. Acesta va fi plasat deasupra cratitei celei mari, avand grija ca apa sa nu dea pe afara (eliminati din apa, daca este prea multa).
 
Sparanghel, oua posate si sos Hollandaise

Sparanghel, oua posate si sos Hollandaise

Ingrediente

  • (pentru doua portii):
  • 4 oua
  • 4 felii de paine cu maia (sau doua chifle taiate in jumatate)
  • 16 fire de sparanghel
  • sare Maldon
  • piper negru proaspat macinat
  • o lingura de otet din vin alb (pentru posare)
  • (pentru sosul Hollandaise):
  • doua galbenusuri
  • 200 grame unt nesarat
  • 4 linguri de apa
  • zeama de la doua felii de lamaie
  • sare
  • piper negru proaspat macinat

Metoda de preparare

    (Sosul Hollandaise):
  1. Se pregateste cratita cea mare pentru bain-marie (vezi indicatiile de mai sus). Cand apa devine fierbinte, se aseaza deasupra castronul in care se pun doua linguri de apa, un praf de sare si putin piper negru proaspat macinat.
  2. Intre timp, intr-o alta craticioara se topeste untul, avand grija ca acesta sa nu se infierbante prea tare. Mentineti focul la un nivel minim, doar atat cat sa permita untului sa devina lichid.
  3. Separat, se bat galbenusurile impreuna cu doua linguri de apa rece.
  4. Se adauga galbenusurile batute in castronul aflata pe bain-marie. Se amesteca in mod continuu cu un tel pana cand galbenusurile incep sa se ingroase.
  5. In continuare se adauga treptat, putin cate putin, untul topit, amestecand in continuu cu acelasi tel. Nu adaugati tot untul deodata pentru ca riscati ca sosul sa se taie. Dupa ce s-a incorporat intreaga cantitate de unt, se poate adauga zeama de lamaie.
  6. Sosul este acum gata pentru servit. Mai adaugati sare si piper daca considerati necesar.
  7. (Ouale posate):
  8. Puneti la fiert, la foc mediu o cratita cu apa.
  9. Cand apa incepe sa fiarba (atentie, apa nu trebuie sa clocoteasca: mentineti o temperatura constanta astfel incat apa sa fie la punctul de fierbere, fara a clocoti) adaugati putina sare si doua linguri de otet din vin alb.
  10. Spargeti ouale separat in patru cescute de cafea.
  11. Amestecati apa cu o lingura (sau un tel) astfel incat sa produceti un vartej.
  12. Adaugati ouale pe rand, unul cate unul.
  13. Lasati ouale sa fiarba timp de 2-3 minute.
  14. Scoateti ouale pe un prosop absorbant.
  15. (Sparanghelul):
  16. Sparanghelul se prajeste pe grill timp de 2-3 minute.
  17. (Painea):
  18. La fel ca si sparanghelul, feliile de paine (sau jumatatile de chifla) se prajesc pe grill cate 2-3 minute pe fiecare parte.
  19. (Servire):
  20. Asezati feliile de paine pe o farfurie, puneti deasupra fiecarei felii de paine cate 4 fire de sparanghel iar apoi cate un ou posat. Turnati deasupra fiecarui ou cate 2-3 linguri de sos Hollandaise. Asezonati cu piper negru proaspat macinat.
https://www.mentasirozmarin.ro/2013/05/mic-dejun-de-primavara-sparanghel-oua-posate-si-sos-hollandaise-lacto-ovo-vegetarian.html

 

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.