Retete

Retete de baza: branza proaspata din lapte de vaca (paneer) cu piper verde, chili rosu si ulei de masline [*lacto-vegetarian]

        In India am gasit-o sub denumirea de paneer, iar primul meu gand cand am gustat-o a fost acela ca se aseamana foarte mult la gust cu branza noastra proaspata din lapte de vaca. Mi-a placut in mod deosebit faptul ca aceasta branzica statea la baza multor preparate, iar cateva curry-uri cu paneer chiar mi-au ramas foarte bine intiparite in minte. Desigur ca odata ajunsa acasa m-am prezentat direct la un magazin de profil si mi-am facut provizii de paneer cu scopul clar de a experimenta cateva retete de paneer curry. “Misiune indeplinita!” – mi-am spus eu bucuroasa intr-o seara, dupa ce tocmai dadusem gata o farfurie de curry cu paneer si cartofi, si eram gata sa ma apuc de scris reteta, cand draguta de Simona (aka Alison’s Trials) ma intreaba mai in gluma, mai in serios: “e paneer de casa?”. Pai nu e, i-am spus, caci prin Londra e plin de magazine etnice iar branzica asta e foarte populara. Dar in momentul acela, in mintea mea au inceput sa se invarta cateva rotite: home-made paneer… home-made paneer… oare ce ar fi daca?….
        Si uite asa am ajuns eu astazi, sa ies din casa pe un frig teribil, combinat cu o ceata densa si aproximativ 5 cm de zapada (nu-i mult, stiu, dar aici e suficient cat sa se inchida scolile :)), sa ma aprovizionez cu ingredientele de baza pentru paneer. Ideea initiala a fost sa fac branza, iar apoi sa ma rasfat cu un paneer & potato curry daaar… cum planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ, cand am vazut eu gata asa o frumusete de branzica proaspata mi-am spus ca s-ar potrivi de minune cu niste piper verde proaspat macinat, cativa fulgi de chili. Pe ultima suta de metri am mai adaugat si niste sare de mare, iar in continuare, cateva picaturi de ulei de masline extravirgin au fost suficiente pentru a transforma aceasta branzica intr-un aperitiv de mare clasa.

        Reteta este extrem de simpla, iar la capitolul “ustensile” aveti nevoie doar de o cratita cu fund dublu, o bucata de tifon si o strecuratoare. Va mai spun ca si ingredientele sunt putine si la indemana oricui si cu asta sper ca v-am convins! Asadar…
Ingrediente (pentru doua portii):
– un litru si jumatate de lapte
– 150 grame iaurt bio
– o lingurita de zeama de lamaie
– piper verde proaspat macinat
– fulgi de chili rosu
– sare de mare
– ulei de masline extravirgin
Metoda de preparare:
1. Se toarna laptele intr-o cratita cu fund dublu si se pune la fiert, la foc mediu.
2. Cand laptele incepe sa fiarba si face spuma, se adauga iaurtul si se amesteca incet cu un tel in forma de para. Se adauga imediat si zeama de lamaie si se lasa pe foc, amestecand in continuare timp de 1-2 minute, pana cand compozitia incepe sa se separe. Daca dupa doua minute compozitia inca nu s-a separat, mai adaugati o lingura de iaurt. Cand compozitia s-a separat, se ia cratita de pe foc.
3. Se aranjeaza tifonul in strecuratoare si se toarna intreaga compozitie, lasand sa se scurga intreaga cantitate de lichid (zer). Cand lichidul s-a scurs, se pune strecuratoarea sub un jet de apa rece, amestecand usor prin compozitie, pentru a inlatura tot zerul.
4. Se impacheteaza branzica astfel obtinuta in tifon si se lasa la scurs timp de 20-30 de minute. (Eu am legat pachetelul cu o sfoara si l-am agatat de robinetul chiuvetei).
5. Cand tot lichidul s-a scurs, se transfera intregul pachetel intr-o cutie dreptunghiulara. Se aranjeaza in asa fel incat sa obtinem o bucata de branza in forma compacta, dreptunghiulara. Se aseaza o greutate deasupra si se lasa la frigider timp de aproximativ doua ore. (Eu am asezat deasupra o alta cutie plina cu monede, insa daca faceti o cantitate mai mare, puteti aseza deasupra chiar si o craticioara plina cu apa.
6. Pentru servire, se condimenteaza branza cu piper negru proaspat macinat, chili rosu uscat, sare de mare si ulei de masline extravirgin.
Se serveste ca aperitiv, gustare, pe post de brunch sau ca mic dejun, alaturi de o felie de paine prajita.
        Branza proaspata poate fi pastrata la frigider timp de 2-3 zile si poate fi condimentata cu diverse alte combinatii de verdeturi si/sau condimente: o alta idee ar putea fi o combinatie de rozmarin si piper rosu, ori sare roz de Himalaya si chili, sau orice alta combinatie care va face placere. Uleiul de masline extravirgin ii da o nota bogata si o savoare aparte, iar pentru o experienta deosebita, va recomand sa folositi un ulei de masline de foarte buna calitate.
Va doresc pofta buna si va invit la un exercitiu de gust si imaginatie: voi cu ce ati condimenta aceasta minunata branzica?

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

20 Comments

  • Margot

    Ce frumos! Ce frumos! Eu abia in weekend am descoperit placerea de a face branza (ad literam :D) si abia astept sa incerc noi si noi tipuri! Este minunat cand transformi litri de lapte intr-o bucatica mica, dar facuta de tine! Din pacate, nu am apucat sa scriu reteta mea de halloumi, dar cand o postez, te anunt!

    Te pup cu mare drag! <3

    • Andra

      Draga mea, sa stii ca si eu sunt incepatoare in acest domeniu, dar il gasesc fascinant de-a dreptul!
      Te astept cu reteta de halloumi, ma tot gandesc la ea, sa stii 🙂

    • Andra

      Alina draga, ce sa spun, esti o norocoasa! Tatal meu nu e priceput in prepararea branzeturilor, insa este expert in a cumpara cea mai buna telemea de la piata! Eu sa stii ca iubesc casul doar putin sarat, cu paine proaspata si ceapa verde: un deliciu!
      Te pup draga mea si felicitari pentru tatal tau!

  • alison

    dar ce repede te-ai miscat,asta e fix intru stirnirea poftei mele de a experimenta reteta!:)lucru pe care abia astept sa-l fac,mai ales cind vad ce rezultate delicioase ai obtinut tu!:)

    • Andra

      Simona si daca ai sti… M-as fi miscat inca si mai repede daca n-as fi ramas blocata in casa vreo cateva zile din cauza zapezii 🙂
      Sper ca ai rezolvat cu tifonul, abia astept sa revii cu impresii!
      Te imbratisez cu drag,
      Andra

  • Paula Gafitescu

    sigur as servi-o cu o bucata de paine prajita. Arata tare bine, nu pare greu de facutsi e super pentru o pasionata de lactate ca si mine 😉

    • Andra

      Draga mea, se pare ca procurarea tifonului e mai dificila decat toata procedura prepararii branzeturilor :))
      Sa stii ca nici mie nu mi-a fost tocmai usor sa il gasesc, in final l-am comandat de pe Amazon si mi-a mai trimis si mama ceva din Romania. Se pare ca si in Franta e la fel (Simona avea si ea aceeasi problema), deci nu esti singura.
      Eu te sfatuiesc sa incerci pe Amazon, poate reusesti sa gasesti ceva 🙂

    • Daniela Ingrid

      Tifon se gaseste in orice farmacie! Sunt un soi de fese mai mari….suficient cat sa imbrace sita in care strecuram laptele. 🙂

      • Daniela Ingrid

        Cat despre branza, wow…minunata! Chiar acum ma puc sa fac din nou. Am facut aceasta branzica de cateva ori pana acum si de fiecare data a iesit delicioasa. Multumesc, Andra! 🙂

  • Dana

    In branza facuta acasa este sigur doar branza, fara alte adaosuri. Mare avantaj! Si eu faceam, cu multi ani in urma….acum e greu sa gasesti lapte proaspat, nepasteurizat…felicitari.

    • Andra

      Multumesc Dana!
      Eu imi amintesc ca si mama ne facea branzica proaspata cand eram copii… Uite cum incet-incet ne intoarcem la vechile obiceiuri care cu siguranta sunt mult, mult mai sanatoase

  • ioanas

    ce bine arat, imi face pofta, mi-a fost teama pana acum sa fac cu lapte din comert, asteptam sa gasesc lapte nepasteurizat pe la vreo piata, imi dai curaj 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.