
Focaccia cu maia
retete cu maia
focaccia cu ceapa caramelizata si cimbru
Focaccia cu maia
Reteta pentru focaccia in varianta cu drojdie (pe am experimentat-o la inceputul anului si despre care v-am povestit cu lux de amanunte aici) si-a castigat deja de multa vreme un loc fruntas printre retetele mele preferate. Insa de cand am descoperit maiaua (thanks a million Codruta pentru inspiratie si explicatii pas cu pas) n-am mai avut liniste: trebuia sa fac focaccia cu maia. Asa ca am inceput sa caut retete, sa experimentez, sa esuez cu brio de vreo cateva ori pentru ca in final sa ajung la un rezultat care in sfarsit m-a multumit pe deplin: o focaccia aerisita, pufoasa in interior si cu o coaja crocanta pe exterior. Reteta aceasta – ca de altfel toate retetele de aluat cu maia pe care le-am experimentat pana acum, necesita un timp de preparare mai indelungat in comparatie cu retetele la care se foloseste drojdie, insa va asigur ca merita tot efortul 🙂
Retete cu maia: Focaccia cu ceapa caramelizata si cimbru
Ingrediente
- (pentru focaccia):
- 200 grame maia matura
- 600 grame faina
- 500 grame apa
- 4 linguri ulei de masline extravirgin
- 15 grame sare
- in plus: cateva linguri de ulei de masline
- (pentru topping):
- 3 cepe mari
- 4 linguri ulei de masline
- doua crengute de cimbru proaspat
- sare si piper
Metoda de preparare
- Preincalzim cuptorul la 220 grade Celcius.
- Intr-un castron amestecam maiaua cu 450 grame apa, 4 linguri de ulei de masline si intreaga cantitate de faina si lasam la autolyse pentru 40 de minute.
- Dupa etapa de autolyse, framantam aluatul pana cand incepe sa capete consistenta si adaugam treptat restul de apa in care am dizolvat cele 15 grame de sare. Continuam sa framantam pana cand obtinem un aluat consistent (mie mi-a luat aproximativ 15 minute).
- Lasam aluatul la dospit, la loc caldut, pana cand isi dubleaza volumul (din nou, pentru ca la Londra nu e tocmai vara, in cazul meu au fost necesare aproximativ 4 ore).
- Cand aluatul si-a dublat volumul, il impartim in jumatate, transferam fiecare jumatate intr-o tava unsa in prealabil cu ulei de masline si aranjam aluatul in tava, intanzandu-l dinspre centru catre margini. (E recomandat ca mainile sa fie unse cu ulei, pentru a putea manevra aluatul cat mai usor).
- Lasam la dospit pentru inca o ora.
- Intre timp pregatim ceapa: taiem ceapa in fasii si o calim in ulei, impreuna cu cimbru, sare si piper, la foc mic, pana cand devine moale si capata o culoare maronie.
- Cu ajutorul degetelor, facem cateva adancituri in aluat, iar apoi ungem aluatul cu putin ulei de masline si dam la cuptor, la 220 grade Celsius pentru 20-25 de minute. La jumatatea timpului de coacere adaugam si toppingul de ceapa.
- (Observatii:)
- Maiaua trebuie sa fie in momentul maxim de crestere (eu am lasat-o la temperatura camerei, am hranit-o o data seara, iar apoi inca o data dimineata la prima ora – a avut nevoie de aproximativ 4 ore pentru a ajunge la forma maxima).
- Dupa mai multe incercari, m-am oprit la o faina cu un procent ridicat de proteine (marca Allinson, procent proteine: 13.9). Cu aceasta faina am avut cele mai bune rezultate, am mai incercat si cu faina simpla pentru paine (11.5% proteine) insa nu am fost la fel de multumita.
- Fiind un aluat foarte umed, la inceput este destul de dificil de manevrat. Pentru framantare am folosit metoda stretch & fold si am framantat in castron, rotind castronul dupa fiecare impaturire.
- (variatiuni pe aceeasi tema:)
- in una din tavi, inlocuiti ceapa cu rosii cherry taiate pe jumatate sau cu cateva fileuri de ansoa si capere – veti obtine astfel un aperitiv mixt delicios!
Pentru aceasta reteta m-am inspirat, printre altele, si de pe site-ul Teresei, o fata draguta cu multe idei delicioase.
Va doresc pofta buna! 🙂
3 Comments
Lilly
Parca-i simt mirosul…arata asa cum imi place mie!
Lulu
Ce bune sunt….,o saptamana usoara!!
Dana
o reteta de exceptie ! Ma satur numai privind…felicitari