Retete

Retete de primavara: Tarta cu spanac, ceapa rosie si oua [*lacto-ovo-vegetarian]

For English recipe click here.
         
        Daca mai aveati nevoie de vreun motiv in plus pentru a renunta la carne si a incerca o dieta vegetariana, tarta aceasta cu siguranta o sa va atraga atentia. Este gustoasa, plina de vitamine si foarte usor de preparat! 
         Ideea acestei tarte a pornit de la o mancarica delicioasa pe care ne-o pregatea mama cand eram copii: mama oparea spanacul, il taia marunt, il adauga peste ceapa calita, adauga faina si lapte, iar la sfarsit presara usturoi proaspat tocat. Intotdeauna ne punea si cate unul sau doua oua prajite pe langa mancarica de spanac, iar noi mancam cu o pofta de zile mari, sperand in secret ca intr-o buna zi vom avea si noi muschii la fel de mari precum cei ai lui Popeye – marinarul din desene animate 🙂
          Muschi ca ai lui Popeye n-am avut niciodata, insa mancarica de spanac mi-e draga si acum si o pregatesc ori de cate ori am ocazia. De data aceasta am vrut sa o transform in ceva special, asa ca am pregatit aceasta tarta care combina in mod delicat mancarica de spanac cu oale coapte, dandu-i o prezentare de sarbatoare!     

Pentru o forma de tarta cu diametrul de 26 cm sunt necesare urmatoarele
ingrediente:
pentru aluat:
220 grame faina
110 grame unt nesarat
doua linguri de apa rece
un praf de sare
pentru umplutura:
70 grame unt
o ceapa rosie
3 catei de usturoi
jumatate de kg de spanac proaspat
o lingura de faina
400 ml lapte
sare si piper
doua oua
Observatii:
– am folosit jumatate de kilogram de spanac pentru ca atata am avut in frigider iar tava s-a umplut doar pe jumatate. Daca doriti o compozitie mai bogata, va recomand sa folositi un kg de spanac si sa ajustati cantitatea de faina la doua linguri si sa mariti cantitatea de lapte, folosind 600-700 ml, in functie de cat este necesar
– in ceea ce priveste aluatul, cateva precizari sunt necesare: atat apa cat si untul trebuie sa fie foarte reci, aluatul se lucreaza repede si se framanta cat mai putin cu putinta, iar pentru o manevrare mai usoara a aluatului la intindere – va recomand sa il puneti intre doua folii de plastic. Cititi mai multe despre cum sa obtineti un aluat de tarta perfect aici.
Metoda de preparare:
1. preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2. cernem faina impreuna cu sarea intru-n bol, adaugam untul taiat cubulete si apa, iar apoi amestecam cu varfurile degetelor pana cand obtinem o compozitie sfaramicioasa. Transferam compozitia pe masa de lucru si framantam usor pana cand obtinem un aluat dens si ferm. Invelim aluatul in folie alimentara si il lasam la frigider pentru cel putin jumatate de ora.
3. intre timp, pregatim compozitia: taiem ceapa in fasii si o calim usor in unt impreuna cu usturoiul zdrobit. 
4. cand ceapa devine moale si transparenta, adaugam spanacul taiat nu foarte marunt si mai calim la foc moderat pentru inca 2-3 minute, pana cand spanacul devine si el moale. Adaugam apoi faina, amestecand constant si continuam sa calim pentru inca 3-4 minute. In continuare, adaugam treptat laptele, amestecand continuu pana cand obtinem o compozitie cremoasa. Potrivim de sare si piper si lasam la racit.
5. revenim la aluat: scoatem aluatul din frigider, il lasam 2 minute la temperatura camerei, il punem intre doua folii transparente si il intindem cu sucitorul intr-o foaie subtire, cu diametrul de aproximativ 30 cm.
6. intindem foaia in forma de tarta, avand grija sa presam bine cu degetul marginile aluatului in forma de tarta.
7. intepam aluatul cu furculita din loc in loc.
8. acoperim baza tartei cu hartie de copt si punem deasupra boabe de fasole sau bile speciale pentru copt, atfel incat aluatul sa fie acoperit in totalitate si sa nu se ridice in timpul coacerii.
9. coacem tarta la 180 grade Celsius pentru 20 de minute. Acest procedeu de coacere se numeste “blind baking” si este folosit in general la tarte cu umplutura destul de lichida, pentru a ne asigura ca aluatul de tarta este copt uniform.
10. Scoatem tarta din cuptor, inlaturam boabele de fasole si hartia de copt, adaugam umplutura de spanac, facem loc pentru cele doua oua, spargem ouale si dam la cuptor pentru inca 20-25 de minute, pana cand ouale sunt coapte in totalitate.
          Pentru servire, taiem felii generoase din tarta, adaugam sare si piper proaspat macinat si servim cat tarta este inca fierbinte.
Pofta buna! 
Later edit: cu aceasta reteta imi fac si eu debutul la una din cele mai frumoase provocari din blogosfera culinara: provocarea Dulce Romanie, organizata in aceasta luna de draguta de Andreea, care ne invita sa gatim cu spanac. Multumesc frumos pentru invitatie draga mea!
       

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.