Taste of England: Sticky toffee pudding [*lacto-ovo-vegetarian]
Sticky toffee pudding este un desert clasic in bucataria britanica, constand intr-un blat lipicios, acoperit cu sos caramel si servit cu budinca sau inghetata de vanilie.
Am vrut neaparat sa postez acest desert astazi, de ziua mamei mele – o adevarata experta in torturi si prajituri de casa – si de la care inca mai am multe de invatat in materie de prajituri. Asadar: La multi ani mama, this one is for you!
Sticky toffee pudding este un desert clasic in bucataria britanica, constand intr-un blat lipicios, acoperit cu sos caramel si servit cu budinca sau inghetata de vanilie. Este un desert simplu de preparat, din categoria “comfort food” pe care cu siguranta il veti indragi, mai ales in serile lungi de iarna.
Sticky toffee pudding
Ingrediente
- 175 grame curmale fara samburi, taiate bucati
- o lingurita de bicarbonat de sodiu
- 300 mililitri apa clocotita
- 50 grame unt nesarat
- 80 grame zahar alb fin
- 80 grame zahar brun tip Muscovado
- doua oua batute ca pentru omleta
- 175 grame faina
- o lingurita de praf de copt
- un praf de cuisoare
- 75 grame nuci prajite si taiate in bucatele
- un praf de sare
- 115 grame unt nesarat (preferabil Prezident sau alt unt de buna calitate)
- 75 grame zahar alb
- 40 grame zahar brun tip Muscovado
- 140 ml smantana dulce pentru gatit (cu procent maxim de grasime)
- un praf de sare
- budinca de vanilie sau inghetata de vanilie
(pentru o tava de 25x25 cm)
pentru blat:
pentru sos:
pentru garnitura:
Metoda de preparare
- Incepem prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade.
- Se pun toate ingredientele pentru sos intr-o craticioara si se pun pe aragaz la foc mic, amestecand incet, pana cand untul incepe sa se topeasca. Dupa ce untul este topit in totalitate, se da focul mai mare si se lasa sa fiarba pentru aproximativ 4 minute, pana cand sosul se ingroasa, amestecand din cand in cand.
- Cand sosul este gata, il luam de pe foc, turnam aproximativ jumatate din cantitate pe fundul tavii de copt, lasam sa se raceasca putin si introducem tava in frigider pana cand preparam compozitia pentru blat.
- Intre timp, punem curmalele intr-un vas, adaugam apa clocotita si bicarbonatul si acoperim cu un capac, pentru a lasa curmalele sa se inmoaie.
- Intr-un castron ametecam untul cu zaharul pana cand se omogenizeaza si rezulta o compozitie cremoasa.
- Adaugam ouale batute, treptat, putin cate putin, amestecand cu grija pana se incorporeaza in totalitate. Este important sa nu punem intreaga cantitate de oua deodata, pentru ca riscam sa se taie compozitia.
- Dupa ce s-au incorporat ouale, se adauga faina, praful de copt, praful de cuisoare si un praf de sare, amestecand in continuare pana cand compozitia se omogenizeaza
- La final, adaugam nucile si curmalele impreuna cu apa in care au stat si amestecam compzitia pentru a se omogeniza. Compozitia finala va fi destul de lichida, insa tocmai din acest motiv blatul va iesi lipicios, de unde si numele acestui minunat desert. Turnam compozitia in tava si dam la cuptor pentru 40 de minute.
- Pentru servire, incalzim sosul toffee, turnam din belsug sos peste o bucata generoasa de blat si asezam alaturi o cupa cu inghetata de vanilie. Este delicios!!!!
Pregatim sosul:
Preparam blatul:
Note:
- reteta originala nu contine nuci, eu le-am adaugat pentru ca aduc un plus de textura - zaharul brun Muscovado este un tip de zahar nerafinat, foarte inchis la culoare, cu cristale mici-mici si fine, asemeni nisipului fin, usor umed. In Romania poate fi gasit la magazinele naturiste cu denumirea de zahar tip melasa.
Enjoy!
18 Comments
Andra
multumesc din suflet Licuta! pupici multi! :*
Andra
multumesc Andreea, esti o draguta! pupici :*
Licuta Marin
Un adevarat deliciu!!Pup si la multi ani mamei tale!
mama
Multumesc din suflet pentru urare si cuvintele frumoase pe care le-ai scris.Toti invitatii au fost placut impresionati de surpriza pe care mi-ai pregatit-o
mama
Andra
Cu placere, draga mama! Pupici! :*
Andreea Elena
Demential! frumoasa prezentare! :*
La multi ani mamei tale!
DiaMar-bucataria galbena
Ce grozav arata.”La multi ani” si multa sanatate mamei tale.te pup!
marinelam
la multi ani mamei! arata senzational. cand termin regimul, ma apuc de oale si ingrediente ca sa iasa si la mine in bucatarie minunea asta.yummmiiii!
Cristina
Cu siguranta un desert minunat! La multi ani mamei tale!
Camelia
Te-ai intrecut pe tine!!!
pansy
sa traiasca mama ta la multi ani! asta-i o prajitura de incercat!
Brindusa
la multi ani mamei tale. se vede ca te-a invatat bine. Ai facut o prajitura minunata! 🙂
mama
Multumesc tuturor pentru urari.Va imbratisez si va pup cu mult drag. De cand mi-ai dedicat aceasta minumata prajitura imi tot ploua in gura si ploua si ploua…….
multi pupici de la mama si tata
Andra
Dragele mele, va multumesc din suflet!
Va pup si va imbratisez cu drag! :* :* :*
Pingback:
Irina Stoian
Draga mea,
Ce bine ca te-am gasit! 🙂
Am avut musafiri ieri si, din retetele tale, am facut asa:
-pate de ciuperci cu brady si cimbru, belea de bun! :))
-tarta cu vinete si parmezan, absolut minunata!
-si acest desert fabulos, care a rupt gura targului:))
Multumesc din inima pentru ca impartasesti cu noi atata stiinta si talent in bucatareala! Iti sint recunoscatoare si astept cu nerabdare noi provocari.Numai bine la London, acolo unde locuieste si fetita mea 🙂 !Imbratisari calde.
Andra Constantinescu
Ahhh, ce bucurie mi-ai facut cu mesajul tau! 🙂
Ma bucur ca te-ai descurcat cu tava de tarta (abia acum am reusit sa-ti raspund la mesajul anterior.
Iar cel mai tare ma bucur pentru pentru sticky toffee pudding. Pe mine ai mei nici nu ma primesc acasa daca nu le fac macar o tava de prajitura din asta :))))
Te pup, draga mea si mult succes fiicei tale londoneze! :*
Irina Stoian
Hei,multumesc pentru urari, dar multumirile se cuvin tie, crede-ma! Astept cu nerabdare minunatiile tale viitoare 😉