Usturoi negru/Usturoi maturat/Usturoi fermentat
Explorari Culinare

Ingrediente: usturoi negru

Ingrediente inedite & trenduri culinare

Usturoi negru

Usturoi negru, usturoi fermentat, black garlic
Usturoi negru

Usturoi negru

Din categoria ingrediente inedite si trenduri culinare, astazi povestim despre un ingredient pe care l-am descoperit cu cativa ani in urma la un festival culinar, dar pe care pana acum nu l-am folosit prea des: usturoi negru. Imi amintesc ca prima data am fost destul de reticenta cand l-am vazut asa negru. Ma asteptam sa aiba un miros mult mai puternic si un gust cel putin ciudat. Dar am avut norocul sa dau atunci chiar peste unul dintre producatori, care mi-a dat sa gust, mi-a explicat cum se obtine usturoiul negru si cum as putea sa il folosesc in bucatarie. 

Usturoi negru – cum se obtine si cum se utilizeaza

Pe scurt, usturoiul negru se obtine din usturoi proaspat printr-un proces de fermentatie naturala care are loc in conditii de temperatura si umiditate controlate. Ca urmare a procesului de fermentatie, gustul, textura si culoarea usturoiului se modifica substantial. Astfel, usturoiul negru are o textura moale, semi-gelatinoasa. Atat iuteala cat si mirosul specifice usturoiului proaspat dispar, fiind inlocuite de o aroma dulceaga, intensa si usor acidica.

In bucatarie, usturoiul negru este folosit cu preponderenta in preparate asiatice. Dar in ultima vreme am observat ca este tot mai prezent si in preparate din bucataria europeana moderna. Usturoiul negru se poate utiliza ca atare (sau feliat subtire), se poate folosi in pudre, piureuri, sau pe post de garnitura. Mie imi place in mod particular sa il folosesc pe post de garnitura la steak-uri sau fripturi de peste. Recent l-am folosit intr-un mic dejun cu bagels, avocado si oua posate. Prajiturela am vazut ca l-a folosit la o portie de spaghete cu sos de ardei – ceea ce mi se pare o idee foarte ingenioasa. 

Usturoi negru, usturoi fermentat, black garlic
Usturoi negru

In other news: pentru ca mai nou toata lumea isi petrece timpul pe Instagram, m-am hotarat sa deschid o pagina de Instagram si in limba romana. Asadar, te astept si pe Instagram, pe pagina @mentasirozmarin.

Also, incepand cu luna Noiembrie (sau poate mai repede :P) am sa trimit prin email un newsletter lunar. Newsletter-ul va contine noutati despre lumea culinara, restaurante, tendinte din gastronomia moderna si mici crampeie din viata mea la Londra. Te poti abona utilizand acest link. O sa fie interesant, iti promit 🙂

Un gand, o idee, o intrebare?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.