Menta si Rozmarin site de cultura gastronomica, retete si recenzii de restaurante

Gem de smochine cu Yuzu si Earl Grey

Andra Constantinescu | septembrie 23, 2018 | ReteteToamna
Delicatese la borcan

Gem de smochine cu Yuzu si Earl Grey

Gem de smochine cu Yuzu si Earl Grey

Multa vreme m-am ferit sa fac gemuri, dulceturi si alte chestii de pus la borcan. Probabil pentru ca in mintea mea intotdeauna am asociat aceasta activitate cu perioada copilariei, cand luna septembrie era dedicata aproape in totalitate pusului de conserve pentru iarna. Zile intregi de copt, fiert, spalat borcane, zterilizat etc. In plus, de cand sunt in Londra, timpul parca zboara iar spatiul de depozitare este aproape inexistent. Asa ca dulceturile au fost ultimele pe lista mea de prioritati. O data pe an fac marmelada de portocale rosii – si atunci doar cateva borcane: pentru mine si pentru prieteni. Dar anul asta pare sa fie diferit. Pana acum am facut zacusca, marmelada de portocale rosii – si acum acest gem de smochine.

Cum nu mai facusem gem de smochine pana acum, am facut doar o cantitate mica, de test. Mai exact, un borcan mic si unul mare – ca atat mi-a iesit din 750 grame de smochine. Borcanul mic l-am terminat intr-o zi, iar acum, la momentul la care scriu aceasta reteta, din borcanul mare a ramas mai putin de jumatate. Asa ca am sarit peste etapa cu sterilizarea 😛

gem-de-smochine-cu-yuzu-si-earl-grey

Gem de smochine cu Yuzu si Earl Grey – note si variatiuni

Daca vrei sa faci o cantitate mai mare de gem de smochine, neaparat sterilizeaza borcanele la final, altfel nu se va pastra pentru o perioada mai indelungata. Pe perioade scurte (o saptamana – maxim doua), poti sari peste etapa cu sterilizarea, dar pastreaza borcanele in frigider.

Adaosul de ceai Earl Grey este optional – dar eu iti recomand sa incerci si varianta asta, pentru ca ii da o nota aparte. La fel, zeama de lamaie Yuzu poate fi greu de gasit (si destul de scump), asa ca il poti inlocui cu zeama de lamaie. Eu as incerca si cu zeama de portocale (sau chiar grapefruit). In orice caz, lamaia ajuta la balansarea gustului si taie din dulceata data de zahar.

Multe retete recomanda adaosul de pectina, sau folosirea unui tip de zahar special pentru dulceturi (care are pectina adaugata). Eu nu consider ca este necesar in acest caz. Zeama de lamaie este suficienta pentru acest tip de gem.

Gem de smochine cu Yuzu si Earl Grey – reteta

Gem de smochine cu Yuzu si Earl Grey

Gem de smochine cu Yuzu si Earl Grey

Ingrediente

  • 750 g smochine proaspete
  • 350 g zahar
  • 2 plicuri de ceai Earl Grey
  • 20 ml suc de lamaie Yuzu
  • 200 ml apa

Metoda de preparare

  1. Smochinele se taie in bucati si se pun intr-o oala, impreuna cu zahaul, apa, plicurile de ceai si zeama de lamaie.
  2. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 2 ore, pana cand incepe sa se ingroase.
  3. Cand gemul este fiert, se elimina plicurile de ceai, apoi se paseaza cu ajutorul unui blender, pentru a obtine o pasta nu foarte fina.
  4. Se pune in borcane si - daca este cazul - se sterilizeaza in cuptor, la 90C timp de minim o ora.
http://www.mentasirozmarin.ro/2018/09/gem-de-smochine-cu-yuzu-si-earl-grey.html

Daca si tie iti plac smochinele la fel de mult cum imi plac mie, arunca un ochi si la aceste retete – sigur vei gasi ceva care sa iti faca cu ochiul 🙂

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

Un gand, o idee, o intrebare?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

cultura gastronomica si explorari culinare

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de sarbatoare retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2018 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.
Menta si Rozmarin