Menta si Rozmarin site de cultura gastronomica, retete si recenzii de restaurante

Frunze de salvie in tempura

Andra Constantinescu | July 10, 2018 | ReteteVara
Gourmet snacking situation

Frunze de salvie in tempura

Frunze de salvie in tempura
Frunze de salvie in tempura

Frunze de salvie in tempura

Daca ai chef de un snack iar chipsurile din comert nu sunt o optiune, incearca frunze de salvie in tempura. Oricat de ciudat suna, sunt super super gustoase. Eu le-am mancat prima data in Italia – in varianta de pané clasic. Insa imi plac mai mult in tempura, pentru ca aluatul de tempura absoarbe mult mai putin ulei si astfel frunzele de salvie sunt mai crocante.

Cateva consideratii despre tempura:

  • tempura este in esenta un amestec de faina, amidon si apa, cu sau fara adaos de ou. Se foloseste in general cu legume, dar si cu fructe de mare sau peste. 
  • in varianta simpla, proportiile de faina:amidon:lichid sunt de 1:2:2. In varianta putin mai complicata, lichidul poate fi apa minerala sau bere, iar partial poate fi inlocuit cu un ou. In orice caz, lichidul trebuie sa fie foarte rece – ideal ar fi sa se adauge 2-3 cuburi de gheata zdrobite. Intreaga compozitie trebuie manevrata cat mai putin posibil pentru a impiedica formarea glutenului, respectiv pentru a obtine o textura crocanta in timpul prajirii. Acelasi scop il are si amidonul. Unele retete recomanda pastrarea compozitiei la rece pentru o perioada de 15-30 minute inainte de utilizare. Este si asta o varianta (ajuta la relaxarea legaturilor de gluten), dar eu prefer varianta cu cuburile de gheata.
  • ca regula generala, compozitia trebuie sa fie asemanatoare aluatului de clatite. Este normal sa se formeze mici cocoloase (amidonul nu se amesteca foarte bine cu lichidele reci), lasa-le acolo ca se dizolva in timpul prajirii.
  • poti praji aproape orice legume in tempura. Tine minte insa ca timpul de prajire difera in functie de legumele folosite. Eu de obicei fac o portie de aluat si prajesc cateva felii din ce legume/frunze am prin frigider. Am incercat variante cu vinete, salvie, dovlecel, felii de ardei, mazare verde si fasole verde. 

Note pentru frunzele de salvie in tempura:

  • cauta frunze de salvie intacte, cat mai mari posibil 
  • prajeste doar cate 2-3 frunze deodata (in functie de cat de larga este cratita cu ulei) si ai grija ca frunzele sa nu se lipeasca intre ele
  • timpul de prajire este foarte scurt: 20-30 secunde pe fiecare parte. Aluatul trebuie sa ramana alb la suprafata si sa nu isi schimbe culoarea. Daca sunt prajite prea mult, frunzele de salvie vor deveni amare.
  • este foarte important ca uleiul sa fie bine incins (folosind o lingurita, pune cateva picaturi de aluat direct in ulei: daca sfaraie si se ridica la suprafata, uleiul este bun pentru prajit). Daca vrei sa prajesti si cateva legume dupa aceea, este posibil ca uleiul sa se incinga prea tare si sa inceapa sa fumege. In acest caz, redu intensitatea focului.

Pe post de garnitura iti propun o maioneza cu usturoi. Alternativ, poti renunta la maioneza si poti servi frunzele de salvie in tempura condimentate doar cu sare si zeama de lamaie. 

Frunze de salvie in tempura

Frunze de salvie in tempura

Ingrediente

    (pentru salvie in tempura):
  • 20 frunze de salvie (cat mai mari posibil)
  • 40 g faina
  • 80 g amidon
  • 40-50 g apa minerala
  • 2-3 cuburi de gheata zdrobite
  • 300-350 ml ulei de floarea soarelui - pentru prajit
  • sare Maldon
  • (pentru maioneza):
  • un galbenus de ou
  • 100 ml ulei de rapita presat la rece
  • 1/2 lingurita mustar
  • 2-3 catei de usturoi zdrobiti

Metoda de preparare

  1. Se pune uleiul intr-o craticioara si se lasa sa se incinga la foc mediu.
  2. Se pun toate ingredientele pentru tempura intr-un castron si se amesteca usor, cat sa se omogenizeze.
  3. Frunzele de salvie se tin de codita si se scufunda in tempura, astfel incat compozitia sa le acopere complet.
  4. Se prajesc timp de 20-30 secunde pe fiecare parte si se scot pe un servetel absorbant.
  5. Se condimenteaza imediat cu sare.
  6. Pentru maioneza, se amesteca galbenusul de ou cu mustarul, apoi se adauga treptat uleiul, amestecand constant. La final se adauga un varf de cutit de sare si usturoiul zdrobit.
http://www.mentasirozmarin.ro/2018/07/frunze-de-salvie-in-tempura.html

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

Un gand, o idee, o intrebare?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

cultura gastronomica si explorari culinare

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de sarbatoare retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2018 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.
Menta si Rozmarin