file de ton cu spanac
Iarna,  Retete

File de ton cu spanac si muguri de broccoli

O cina rapida, sanatoasa si savuroasa

#dinnerforone series

file de ton cu spanac

File de ton cu spanac si muguri de broccoli

In Anglia in luna ianuarie sunt doua mari trenduri:
Dry January – o campanie de sanatate publica initiata cu scopul de a incuraja populatia sa renunte la (sau macar sa reduca) consumul de alcool.
Veganuary – o campanie initiata de o organizatie non profit care incurajeaza oamenii sa reduca consumul excesiv de carne si produse de origine animala prin adoptarea unei diete vegane pe parcursul acestei luni.
Eu nu prea cred in renuntari din astea extreme, nu cred nici in detox (din fericire moda asta a trecut deja), iar din experienta pot spune ca extremele in general nu sunt sustenabile pe termen lung. Mai degraba as incuraja moderatia pe intreg parcursul anului.
Dar hei, nu sunt nici eu perfecta si adevarul este ca inca ma resimt dupa prea multi carnati (also: sarmale) de Craciun si prea multe pahare de Negroni de Anul Nou.
Asa ca luna asta mi-am propus asa: mai multe supe/ciorbe, mai multe legume, mai putina carne, mai mult peste si nu prea multe pahare de Negroni.

Si ca sa va dau si voua un impuls, am pregatit astazi o cina rapida si sanatoasa: file de ton cu spanac si muguri de broccoli. Reteta este din seria #dinnerforone, asa ca ingredientele sunt pentru o singura portie. Daca luati cina in 2 (sau in mai multi), va descurcati voi sa multiplicati cantitatile corespunzator. 

File de ton cu spanac si muguri de broccoli – note si observatii

Pentru incepatori: file-ul de ton este extrem de delicat si nu trebuie gatit mult, pentru ca va deveni uscat, greu de digerat si fad. Cum se vede si in fotografie, partea din centru trebuie sa ramana de o culoare roz inchis. Astfel tonul va fi suculent si foarte gustos. Pentru a obtine un astfel de rezultat, folositi o tigaie antiaderenta, unsa cu putin ulei si incinsa foarte bine. Tonul trebuie sa sfaraie cand este pus in tigaie. In functie de grosimea file-ului, timpul de gatire poate varia intre 2 si 3 minute pe fiecare parte. 

Despre garnitura: in Anglia se gasesc caserole cu mix-uri de legume gata portionate, care se pot folosi pe post de garnitura. Unul dintre aceste mixuri este cel pe care l-am folosit si eu in aceasta reteta. Daca nu gasiti toate ingredientele, va propun cateva variante. Mugurii de broccoli se pot inlocui cu brocoli. Baby porumbul se poate inlocui cu porumb fiert din conserva. Pastaile de fasole presupun ca se pot gasi congelate, dar in definitiv le puteti inlocui cu baby morcovi sau orice alte legume care va sunt la indemana.

File de ton cu spanac si muguri de broccoli

File de ton cu spanac si muguri de broccoli

Ingrediente

  • o bucata de file de ton (aprox. 200 g)
  • o mana de baby spanac
  • 3-4 muguri de broccoli
  • 50 g fasole verde pastai
  • 3-4 buc. baby porumb
  • sare
  • piper
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • ulei de masline
  • fistic (optional)

Metoda de preparare

  1. Mugurii de broccoli, fasolea verde si porumbul se blanseaza in apa cu sare timp de 4-5 minute. Se scot intr-un castron, se adauga spanacul si se asezoneaza cu sare, zeama de lamaie si ulei de masline.
  2. File-ul de ton se condimenteaza cu sare si piper pe ambele parti, apoi se prajeste intr-o tigaie incinsa, la foc mare, timp de 2 minute pe fiecare parte. Se scoate din tigaie si se feliaza in bucati late de 1.5 cm.
  3. Pentru servire, se aseaza garnitura pe o farfurie, se adauga bucatile de ton. Daca e nevoie se mai adauga zeama de lamaie si cativa stropi de ulei de masline. Optional, se poate adauga fistic tocat.
http://www.mentasirozmarin.ro/2018/01/file-de-ton-cu-spanac-si-broccoli.html

O alta idee despre cum se poate gati tonul proaspat gasiti aici: file de ton cu edamame si salicornia

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.