Vegetarian Recipes and Blog

Dutch baby

Andra Constantinescu | January 22, 2017 | IarnaRetete
clatita uriasa (dutch baby)

si trei motive pentru care trebuie sa iti iei o tigaie de fonta

dutch baby reteta clatita uriasa

Dutch baby – clatita uriasa

Cum ar fi daca intr-o duminica, in loc sa iti petreci o ora facand un teanc de clatite, ai face o singura clatita? O clatita uriasa – cum imi place mie sa-i spun. Sau Dutch Baby – cum se pare ca e denumita la mama ei acasa. That is, pe undeva prin America.

Confused? Right. Nici eu n-am inteles mare lucru din povestea acestor clatite. Unii spun ca le-ar fi inventat americanii, adaptand o reteta provenita din Germania. Doar ca in Germania erau facute cu mere si nu erau asa pufoase. Altii spun ca in mod traditional, dutch baby se serveste cu zeama de lamaie si zahar pudra. Traditional – unde? [imi permit si eu sa intreb]. In America sau in Germania? Well, pana se rezolva dilemele astea, hai sa iti povestesc despre una dintre cele mai bune investitii pe care le-am facut eu dupa ce m-am mutat la Londra.

Kitchen basics: tigaia de fonta

Long story short, cand m-am mutat la Londra a trebuit sa imi cumpar TOT ceea ce tine de bucatarie. De la farfurii, furculite, prosoape de bucatarie, pana la sucitor, oale si tigai. Despre tigaia de fonta auzisem cate ceva si citisem una-alta pe internet. Dupa ce mi-am luat-o, prima impresie a fost ca e prea greu de intretinut si nu e suficient de versatila. In primele 3 luni am folosit-o de foarte putine ori, pentru ca mi se parea ca toata mancarea se lipeste de ea si era un chin sa o spal. Dar ce stiam eu pe vremea aia? In timp m-am imprietenit cu ea, am invatat sa o ingrijesc si sa o folosesc corect. Acum, dupa aproape 5 ani de cand o am, realizez ca este tigaia pe care o folosesc cel mai des. Because:

  1. pot sa o folosesc si pe aragaz si in cuptor. Asta inseamna ca daca fac un steak sau un piept de rata (sau orice alta friptura) nu trebuie sa murdaresc doua chestii diferite: incep gatitul pe aragaz, dupa care transfer tigaia in cuptor si gata.  
  2. fonta retine si transmite mai bine caldura. In plus, rezista la temperaturi mult mai mari fata de tigaile obisnuite. Asta inseamna ca omleta (de exemplu) se va gati uniform pe toata suprafata (no more omleta arsa pe margini si nefacuta in centru), dar si ca steak-ul va fi gata mai repede.
  3. daca este bine intretinuta, tigaia chiar te poate tine o viata. Mai mult decat atat, cu cat o folosesti mai des, cu atat mai bine isi pastreaza proprietatile antiaderente. Si cu atat iti dai seama ca a devenit indispensabila.

Pentru o persoana singura sau un cuplu, o tigaie cu diametrul de 20 cm e suficienta. Intr-o astfel de tigaie poti praji doua oua, poti face o omleta sau scrambled eggs for 2, 2 bucati de piept de rata sau 2 fileuri de somon. Sau clatita asta uriasa (tot for 2). Pentru familii mai mari, as recomanda o tigaie cu diametrul de 24 cm sau 28 cm. Despre cum se intretine tigaia de fonta povesteste Andie pe indelete, asa ca daca esti incepator, pune un bookmark acolo: iti va fi util. 

Inapoi la dutch baby

So, ti-ai luat tigaie de fonta, te-ai imprietenit cu ea si acum vrei sa faci in ea si altceva decat oua prajite. Dutch baby is your new breakfast. Trust me! Daca am renuntat eu la scrambled eggs in ziua de duminica pentru clatita asta, inseamna ca e de bine. Tot ce trebuie sa stii despre reteta asta este ca tigaia trebuie pusa pe raftul de jos in cuptor si ca uleiul trebuie sa fie bine bine incins inainte de a turna compozitia in tigaie. Daca astea doua sunt rezolvate, restul e piece of (pan)cake πŸ˜€

Dutch baby – reteta

Dutch baby

Dutch baby

Ingrediente

    (pentru o tigaie cu diametrul de 20 cm)
  • 100 g faina
  • 3 oua
  • 150 ml lapte
  • extract de vanilie
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 150 g zahar pudra
  • 150 g afine
  • 150 g zmeura
  • o lamaie

Metoda de preparare

  1. Se porneste cuptorul la 220C. Se pune uleiul in tigaie si se introduce tigaia in cuptor.
  2. Se amesteca faina cu ouale, laptele si vanilia cu un tel, pana cand se obtine o compozitie omogena.
  3. Cand uleiul este foarte bine incins, se transfera intreaga compozitie in tigaie.
  4. Se coace la 220C timp de 20-25 minute. (NOTA: E bine sa nu deschizi usa aragazului pe durata coacerii, altfel clatita se va lasa). Clatita este gata cand s-a umflat frumos (e de 2-3 ori mai inalta decat marginea tigaii) si are o culoare frumoasa, fiind rumenita pe margini.
  5. Se serveste calda, pudrata din belsug cu zahar pudra, stropita cu zeama de lamaie si umpluta cu fructe.
http://www.mentasirozmarin.ro/2017/01/dutch-baby.html

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

One thought on “Dutch baby”

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.