Vegetarian Recipes and Blog

Tacos cu ananas

Andra Constantinescu | December 21, 2016 | IarnaRetete
un desert mai in joaca mai in serios (P)

tacos cu ananas si frisca

reteta tacos cu ananas dole

Tacos cu ananas – ne jucam? 

Acum o luna, cand am gatit meniul meu la restaurantul scolii, la evaluarea finala profesorul mi-a spus asa: ‘it was a beautiful, well balanced and playful menu’. De emotie, abia daca am reusit sa rostesc un ‘thank you’ si probabil ca m-am inrosit pana in varful urechilor. Playful. Cuvantul cheie. Ideea dupa care ma ghidasem atunci cand am creat meniul. Sentimentul pe care imi propusesem sa il transpun in farfurie. S-a vazut, s-a simtit – a fost acolo! Am primit 95% pe acel meniu. Dar nota nici nu a mai contat atunci pentru mine. Important a fost ca am reusit sa transmit ideea de joaca in farfuriile pe care le-am compus. Pentru ca ce altceva este gatitul, daca nu o joaca? O joaca cu ingrediente, cu arome si cu texturi. O joaca serioasa – atunci cand gatim intr-un restaurant. Si o joaca ‘mai in joaca, mai in serios’ – atunci cand gatim acasa, pentru noi, pentru prieteni sau pentru familie.

Astazi m-am jucat cu niste ananas. Si cu niste biscuiti (daca se pot numi asa) cunoscuti aici sub denumirea de ‘brandy snaps’. Cea mai veche referinta pe care am gasit-o despre brandy snaps, dateaza din 1853, cand o patiserie de familie din Yorkshire a inceput sa-i ofere spre vanzare. Se pare ca brandy snaps erau nelipsiti de la Afternoon Tea in perioada Victoriana. Acum au cam iesit din moda, desi eu am gasit o reteta in una dintre cartile publicate acum 2-3 ani de Mary Berry. Demodati sau nu, mie mi-au placut pentru ca sunt fun si usor de facut.

reteta tacos cu ananas dole

De ce tacos?

In forma originala, brandy snaps sunt modelati in forma unor rulouri si sunt umpluti cu frisca amestecata cu brandy. Mie mi s-a parut prea time consuming sa formez rulourile. Asa ca m-am hotarat sa simplific toata povestea. Pe scurt, in loc sa rulez aluatul in jurul cozii unei linguri de lemn, l-am indoit astfel incat sa ia forma de tacos. Iar de aici si pana la tacos cu ananas a mai fost un singur pas: ananasul Dole Tropical Gold.

De ce ananas Dole Tropical Gold?

tacos-cu-ananas-dole-tropical-gold

Pentru ca este 100% natural, nu contine adaos de zahar, conservanti sau coloranti si pentru ca are cea mai frumoasa culoare naturala, calda, aurie din cate am vazut pana acum. Pentru ca inelele de ananas din conserva au o textura impecabila, crocanta, exact asa cum trebuie sa fie. Iar gustul ananasului este intens, dulce, cu o aciditate mai mica decat cea obisnuita. Nu am vrut sa gatesc ananasul in aceasta reteta, tocmai pentru a-i evidentia calitatile naturale. In schimb, am folosit un truc: in loc sa indulcesc frisca cu zahar, am fiert sucul de ananas din conserva pana cand s-a redus, avand consistenta unui sirop. Am folosit siropul pentru a indulci frisca in mod natural. 

Deci: ne jucam?

Tacos cu ananas – reteta

Tacos cu ananas

Tacos cu ananas

Ingrediente

    (pentru brandy snaps/tacos aprox 20 buc):
  • 100 g unt
  • 100 g zahar demerara
  • 100 g sirop auriu (golden syrup)
  • 100 g faina
  • 1 lingurita ghimbir pudra
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • (umplutura)
  • 1 conserva ananas Dole Tropical God (ananas rondele sau bucati)
  • 250 g smantana pentru frisca

Metoda de preparare

  1. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C (160 grade C daca folositi functia cu ventilatie).
  2. Se pune hartie de copt intr-o tava de marime medie. Alternativ, se poate folosi silpat.
  3. Intr-o craticioara se pune untul taiat cubulete impreuna cu zaharul si siropul auriu. Se lasa la foc mic pana cand cristalele de zahar s-au dizolvat complet, iar compozitia este lucioasa si omogena. Se lasa compozitia la o parte 10-15 minute pana cand devine calduta (nu trebuie sa se raceasca complet).
  4. Se adauga faina cernuta impreuna cu ghimbirul, apoi zeama de lamaie. Se amesteca pana cand se obtine o compozitie omogena.
  5. Se ia cate o lingurita din compozitie si se transfera pe hartia de copt. Lasati un spatiu de 3-4 cm intre biscuiti.
  6. Se da tava la cuptor, la 180 grade C (160 grade C cu ventilatie) 8-10 minute, pana cand biscuitii isi dubleaza forma si devin dantelati. Biscuitii sunt copti cand marginile incep sa prinda culoare, iar textura este inca moale. Daca ii lasati prea mult la cuptor se vor intari si vor deveni amari.
  7. Se scoate tava din cuptor si se lasa biscuitii sa se raceasca 1 minut, doar cat sa poata fi manevrati. Se ridica de pe tava cu ajutorul unei spatule si se indoaie pe manerul unei linguri de lemn. Se lasa sa se raceasca complet.
  8. Daca cumva biscuitii s-au racit prea tare si nu mai sunt maleabili, se reintroduc in cuptor pentru 30 de secunde.
  9. (umplutura)
  10. Se scurge sucul de ananas din conserva si se pune la fiert la foc moderat, pana cand se reduce la consistenta unui sirop. Se lasa sa se raceasca.
  11. Se bate frisca, iar cand este aproape gata, se adauga siropul de ananas. Se pastreaza 2-3 linguri de sirop.
  12. Se aseaza cateva bucatele de ananas in forma de taco. Se umple cu frisca si se decoreaza cu bucatele de ananas si sirop de ananas.
  13. Biscuitii se pot face in avans si se pot pastra intr-un recipient inchis ermetic. Fructele si frisca se adauga doar inainte de servire.
http://www.mentasirozmarin.ro/2016/12/tacos-cu-ananas.html

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

3 thoughts on “Tacos cu ananas”

  1. Apetisanti biscuitii cu frisca! Dar am o rugaminte: inca nu am reperat care este smantana pentru frisca in Anglia. Te rog tare mult daca poti sa-mi spui o marca pe care o folosesti, eventual un magazin de unde o cumperi. Multumesc tare mult! Cristina

    1. Buna Cristina,
      Smantana speciala pentru frisca este Whipping Cream – mai toate supermarketurile mari au marca lor proprie. Daca nu gasesti, poti folosi linistita double cream – la fel, toate supermarketurile au marca lor proprie – le gasesti la raionul de lapte proaspat, in zona cu unt 🙂

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.