Salata cu ton si fasole
healthy lunch (P)
salata cu ton: ingrediente de calitate si un dressing fabulos
Salata cu ton si fasole – un pranz rapid si sanatos
Care este primul lucru la care te gandesti atunci cand te uiti la o conserva cu ton? La mine e simplu: salata sau paste. Salata – daca e pranz si paste – daca e cina. Ambele variante sunt super versatile, si imi place ca pot sa ma joc cu ingredientele in functie de ce mi-e pofta – si ce gasesc prin frigider. Apropo de ce gasesc prin frigider, sunt doua lucruri care nu imi lipsesc niciodata: un borcan cu capere in sare si o conserva cu fileuri de ansoa. Because Italia, desigur. De prin calatoriile mele in Italia am invatat sa folosesc ansoa si caperele pe post de condiment, mai ales in preparatele cu peste. Tot din calatoriile in Italia, si in special din vacanta in Toscana, am invatat ca un preparat nu trebuie neaparat sa fie super-complex pentru a fi delicios. E suficient sa alegi cateva ingrediente de calitate si sa stii cum sa le asociezi in asa fel incat sa creezi ceva special. Si sanatos – pentru ca italienii sunt experti in mancatul sanatos, iar dieta mediteraneana si stilul de viata mediteranean sunt considerate ca fiind cele mai sanatoase.
Salata cu ton si fasole – ingrediente
La prima impresie, poate suna banal: salata cu ton si fasole. Insa secretul e in combinatia de ingrediente si in dressing. Le luam pe rand. Ingrediente: ton de la RIO Mare – adevaratul gust italian, fasole boabe, ardei rosu, tije de telina (apio), nasturel, fenicul si masline Kalamata. Dressing: zeama de lamaie, ulei de masline, capere, ansoa. Deja suna mult mai bine, nu-i asa?
Cateva observatii inainte de reteta propriu-zisa. Am folosit fasole din conserva, o combinatie de cannelini, white kidney si red kidney. Mie imi plac in mod deosebit boabele de fasole alba (cannelini si white kidney) pentru ca sunt mai cremoase si au un gust mai subtil. Telina (apio) si feniculul sunt foarte aromate si parfumate. Le-am ales pentru gust, dar si pentru faptul ca aduc o nota de prospetime. La fel si ardeiul rosu. Maslinele Kalamata au venit sa completeze tabloul mediteranean – si sunt preferatele mele. La fel ca la toate retetele mele de salate, cantitatile sunt orientative – va jucati voi cu ele dupa propriul gust si propriile preferinte. Sau, daca vreti ceva rapid si nu aveti timp, puteti incerca salatele gata preparate de la RIO Mare: sunt sanatoase si perfect echilibrate pentru pranz.
Salata de ton cu fasole – reteta
Ingrediente
- 1 conserva ton in suc propriu RIO Mare
- 100 grame fasole boabe (din conserva)
- 25 grame nasturel
- o jumatate de fenicul taiat julienne
- o jumatate de ardei rosu taiat cubulete
- o tija de telina (apio) taiata felii
- masline Kalamata
- zeama de la o lamaie
- o lingurita de capere
- 2 fileuri de ansoa
- 100 ml ulei de masline extravirgin
Metoda de preparare
- Se mixeaza toate ingredientele cu un blender (eu am folosit un blender de mana, dar se poate folosi orice fel de blender). Se ajusteaza cantitatea de zeama de lamaie in functie de gust si doar daca este necesar se mai adauga sare.
- Se aranjeaza ingredientele in straturi, intr-un castron mare sau in boluri individuale.
- Dressing-ul se adauga chiar inainte de servire.
4 Comments
Carmen
practica si foarte gustoasa reteta
Orsi
Buna, 100 de ml de ulei nu e prea mult pentru dressing? Este pentru o singura portie de salata?
Andra Constantinescu
Buna Orsi,
Sunt cel putin 2 portii de salata in reteta, iar daca iti iese prea mult dressing il poti pastra in frigider intr-un borcanel inchis ermetic.
Orsi
Multumesc pentru raspuns!