Vegetarian Recipes and Blog

Avocado toast cu ou posat

Andra Constantinescu | December 20, 2016 | IarnaReteteVara
holiday breakfast

avocado toast + ou posat = love

reteta avocado toast

Avocado toast – un mic dejun care s-a transformat din trend in obisnuinta

Nebunia cu avocado toast a inceput undeva prin 2014. De atunci si pana acum, sub hastagul #avocadotoast sunt peste 250,000 de postari pe instagram si peste 95,000 pe facebook. Ca orice trend, toata lumea se astepta sa dureze cateva luni – maxim un an. Dar iata ca n-a fost sa fie asa. Cel putin nu in cazul meu. Eu l-am adoptat ca mic dejun preferat. Rar se intampla sa nu am vreun avocado in bucatarie. Vara imi place sa il tai in cubulete si sa il amestec cu rosii, un pic de ceapa si chives. Pun totul pe o felie de paine rumenita in cuptor, stropesc cu ulei de masline extravirgin si gata. In vacante si in zilele in care am mai mult timp, avocado toast meets oul posat. Bentru ca everything tastes better with an egg on top. Si pentru ca oul posat facut asa cum trebuie is a thing of beauty. Now, despre oul posat am scris in detaliu aici, asa ca daca esti incepator merita sa arunci o privire. Daca stii ce faci, don’t bother. Despre cum sa prajesti un bagel taiat in jumatate n-o sa ma obosesc sa scriu. Really. Iar despre avocado: zdrobeste-l cu furculita, amesteca-l cu sare (Maldon, of course), ulei extravirgin de masline and you’re ready to go. Eat, adica. 

Si daca tot a venit vorba de uleiul extravirgin de masline…

…am pentru voi o scurta poveste. La inceputul lunii Noiembrie am fost intr-un super foodie trip in Toscana, alaturi de Monica @foodiefamily, Nicolle @bistromargot si Madalin @wineandknives. Gazda noastra si probabil cel mai cunoscator si pasionat ghid din cati am cunoscut pana acum a fost Ioana @vacantaintoscana. Printre roadtrips pe drumurile deluroase ale Toscanei, vizite la muzee, crame, castele si case de vacante decupate parca din cele mai frumoase filme, Ioana ne-a povestit totul despre felul in care se produce uleiul de masline. Mai mult decat atat, am si vizitat un frantoio si am vazut live cum se produce adevaratul ulei de masline. Pe scurt, frantoio este cuvantul care defineste ansamblul tehnologic folosit in producerea uleiului de masline. Unii i-ar spune presa – desi aparent este impropriu, pentru ca uleiul de masline se obtine prin tocarea si apoi framantarea maslinelor. Asa cum aveam sa aflam, intreg procesul de productie este mult mai complex. Maslinele proaspat culese sunt spalate si curatate de frunze si alte impuritati. Apoi sunt tocate si framantate, pana cand se obtine o pasta, care ulterior este procesata ‘la rece’ pentru a obtine un ulei de masline de foarte buna calitate. Intreg procesul dureaza aproximativ o ora, iar la final se obtine un ulei de un verde crud, intens, proaspat. Intreaga experienta a fost fascinanta. Pe de o parte pentru ca am inteles cat efort, cata munca sta in spatele producerii unui ulei de masline de calitate. Pe de alta parte pentru ca emotia, entuziasmul si bucuria care se citea pe fetele oamenilor care asteptau cu nerabdare primele picaturi de ulei proaspat au fost de nepretuit. Iar gustul uleiului de masline proaspat… well, pentru mine a fost o revelatie. 

Ioana a scris cu lux de amanunte (si poze) despre intregul proces de producere a uleiului de masline. Iar daca va doriti o vacanta in Toscana, inclusiv o astfel de experienta, apelati cu incredere la Ioana. Filosofia Ioanei e simpla: fii oaspete, nu turist. Iar noi am simtit asta pe intreaga durata a vacantei noastre.   

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

4 thoughts on “Avocado toast cu ou posat”

  1. Andra,esti buna de pus sub pom! Retete,fotografie,texte,ca sa nu mai spun de ceea ce emani ,din profilul tau! Numa bun si frumos! Multam !

  2. o singura remarca negativa am, si anume ca nu postezi si de doua ori pe zi! :)) stiu, cer prea mult, dar tare-mi place ce si cum scrii. Ai un stil frumos si o maniera captivanta. Plus ca mi se face foame mereu cand ajung pe blogul tau.
    N.B. si acum am in minte minunatul articol pe care l-ai scris despre arancine. Nu mi s-a parut cu nimic diferit de un studiu de specialitate in orice alt domeniu artistic. Arta in forma pura!
    Toate bune de la Iasi!

    1. haha! O sa iau in considerare ‘reclamatia’ ta :)))
      Adevarul e ca imi doresc si eu sa pot scrie mai des (si mai mult), dar mi-e destul de greu sa gasesc timpul necesar.
      Toate bune si tie, de la Timisoara de data asta πŸ™‚

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.