Vegetarian Recipes and Blog

Sardine cu Praz si Varza Savoy

Andra Constantinescu | July 14, 2016 | ReteteVara
summertime specials

daca e vara, e vremea pentru sardine

reteta-sardine-cu-praz-varza-savoy

Pentru multa vreme, tot ceea ce stiam despre sardine era ca se gasesc la magazin, la conserva si nu-mi plac. Pana cand am ajuns in Essaouira, unde am descoperit ce inseamna de fapt sardinele. Si n-am mai vrut sa plec. Tot ceea ce imi doream atunci era sa raman acolo, macar vreo doua saptamani, sa mananc sardine dimineata, la pranz si seara. N-a fost sa fie: am stat doar doua zile. Dar de atunci, de cate ori ma gandesc la Maroc, la mare si la Essaouira, imi amintesc de gratare incinse si de munti de sardine care isi asteptau cuminti clientii pofticiosi. 

rereta-sardine-prajite

Saptamana trecuta am gasit sardine la supermarket-ul din colt. Am luat o caserola, de proba. A doua zi am luat doua. Astazi am mai luat trei. Nu ma mai pot satura. Le-am gatit de fiecare data in tigaie, sarate, prajite doar pe partea cu pielea, timp de cateva minute. Uneori le-am mancat goale, stropite doar cu ceva zeama de lamaie. Alteori m-am jucat cu niste zucchini, mazare si sparanghel. Si a iesit ceva frumos potrivit pentru private dinners. Astazi am vrut ceva lejer, de vara, fara prea multe pretentii. Am vrut sa fie verde – pentru ca sardinelor le place verdele – asa ca am combinat praz, varza Savoy si mazare proaspata. Maine o iau de la capat. Ma gandesc la ceva mai special – ca e weekend ^_^

reteta-sardine-cu-praz-varza-savoy

Dar pana atunci, va las reteta asta de sardine cu praz si varza Savoy. Eu zic sa le dati o sansa (sardinelor, that is), pentru ca de buna seama ca sunt in sezon si merita un pic de atentie. 

Sardine cu Praz si Varza Savoy

Sardine cu Praz si Varza Savoy

Ingrediente

    (pentru 2 persoane):
  • 4-6 sardine
  • 2-3 fire de praz
  • o jumatate de varza Savoy
  • 50 gr mazare
  • 2-3 fire de marar
  • 125 ml smantana dulce (La Dorna pentru gatit)
  • 15 gr unt
  • ulei de masline
  • sare Maldon
  • piper
  • zeama de la o jumatate de lamaie

Metoda de preparare

  1. Prazul se taie rondele, iar varza Savoy se taie in fasii late de aprox. 1 cm. Se calesc in unt, la foc mediu, timp de 5 minute, pana cand incep sa se inmoaie, fara insa a-si schimba culoarea. Se adauga mazarea si se mai lasa pe foc 3-4 minute sa se caleasca. Se condimenteaza cu sare, se adauga smantana si se mai lasa pe foc 2-3 minute, cat sa se ingroase putin smantana. La final se adauga mararul tocat.
  2. Separat, sardinele se curata bine de solzi, se spala si se tamponeaza cu un prosop de hartie in asa fel incat sa fie bine uscate. Se condimenteaza cu sare si piper.
  3. Se incinge foarte bine o tigaie unsa cu putin ulei de masline. Se aseaza sardinele in tigaie, cu pielea in jos si se preseaza usor cu o paleta, cat sa nu se stranga. Se prajesc timp de 3-4 minute, la foc mare, pana cand pielea devine crocanta. Sardinele sunt mici si subtiri, astfel ca nu e nevoie sa fie prajite pe ambele parti.
  4. Pentru servire, asezati verdeturile in farfurie, adaugati sardinele, condimentati cu zeama de lamaie si marar.
http://www.mentasirozmarin.ro/2016/07/sardine-cu-praz-si-varza-savoy.html

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

One thought on “Sardine cu Praz si Varza Savoy”

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.