Vegetarian Recipes and Blog

Vacantaaaaaaa!

jurnal de student, la finalul celui de-al doilea an de Arte Culinare

Chef-Andra-Constantinescu

Hooray! Hooray! It’s a holi-holiday! – de cateva zile imi tot vine obsesiv in minte cantecul asta, desi in realitate sunt in vacanta doar de la Universitate, nu si de la birou. Semi-vacanta – poate asta ar fi un termen mai potrivit. A fost atat de intens acest al doilea semestru din anul 2, incat nici macar nu imi dau seama cum a trecut jumatatea asta de an si cum se face ca suntem deja la mijlocul lui iunie. De fapt, intreg anul 2 a fost ca un fel de rollercoaster: nici nu reuseam bine sa ma dezmeticesc dupa un examen, ca trebuia sa ma pregatesc pentru urmatorul, and so on. Intre timp mai trebuia sa keep up si cu munca de birou, cu proiectele personale si cu evenimentele private care au inceput sa se inmulteasca in ultima perioada. Iar ca sa fie tabloul complet, m-am mai implicat si in doua proiecte la Universitate: un proiect de mentoring (in care am asistat studentii la curs, oferindu-le suport practic si teoretic acolo unde a fost nevoie) si Junior Cake and Bake Academy (unde am avut rolul de student-asistent, asistand si participand la predarea cursurilor). 

La inceputul anului 2 ni s-a spus ca de fapt primul an a fost doar asa, de incalzire, iar greul de-abia acum incepe. N-am crezut. Ma gandeam eu ca daca am trecut de anul intai, de-acum imi va fi mai usor, pentru ca am inceput sa inteleg sistemul de predare, metodele de examinare si ce se asteapta de la noi. Indeed, le-am inteles pe toate astea. Am inteles si ca daca vrei sa ai rezultate trebuie sa muncesti. Insa ceea ce aveam sa inteleg pe parcursul acestui an e faptul ca daca vrei rezultate foarte bune, trebuie sa muncesti de 10 ori mai mult decat pentru un rezultat ‘average’. Sa citesti, sa practici, sa scrii, sa repeti. Sa gresesti. Sa o iei de la capat. Zile si nopti. Fara scurtaturi. Am avut in total 6 materii si 19 examene in anul 2. La cele 7 examene practice de la Applied Science for Modernist Cuisine am luat 100% pe linie. Singura din an. La Managing People and Organisations am luat 92% (a doua nota din an – o colega a luat 94%), cu o lucrare despre Jason Atherton care ulterior a fost data exemplu in cadrul unui seminar. Media generala pe anul 2 imi este de 80% – asta inseamna First Class Honours. Suna a ‘tocilar’, I know. Mi s-a spus asta. Uneori cu admiratie. De cateva ori in zeflemea. Am zambit – in ambele situatii. Si mai suna a ‘lauda de sine’ – stiu si asta. But I’m bloody proud of myself! Ma bucur de rezultatele muncii mele. Ma bucur ca acum doi ani (la varsta de 36 de ani) am avut curajul sa ies dintr-o zona de confort si sa ma arunc in aceasta fabuloasa aventura. Si mai mult decat atat, ma bucur ca acum – intr-un fel sau altul – am ocazia sa dau ceva mai departe. Pe langa satisfactia notelor mari, cele mai mari satisfactii le-am avut din proiectele de mentoring si Junior Bakers. Au fost momentele in care juniorii ma chemau sa imi spuna “Miss, look, I made the most beautiful brownie!” sau “Miss, I really like how you explained this to me!”. A fost momentul in care una din fetele cu care am facut mentoring a prezentat cea mai frumoasa farfurie de paste la un examen, iar apoi a venit sa imi multumeasca pentru tot cee ce am facut pentru ea. Si mai sunt momentele in care voi, cei care ma urmariti aici, pe Facebook sau pe Instagram, imi scrieti ca ati facut tarta de lamaie (de exemplu) sau ca in sfarsit v-a iesit aluatul de tarta, pentru ca ati inteles ce si cum se intampla acolo. Astea sunt momentele in care realizez adevarata semnificatie a cuvantului ‘arta’ din sintagma ‘arta culinara’. Pentru ca ‘arta’ nu este doar aceea de a transforma cateva ingrediente si a le aseza pe o farfurie. Arta este si aceea de a te transforma pe tine insuti, de a deveni mai bun, mai curios si mai deschis. Si tot arta este si aceea de a imparti ceea ce stii, ceea ce esti si ceea ce faci, cu cei din jurul tau. De a te bucura impreuna cu ceilalti de reusitele tale si de reusitele celor din jurul tau.

Doi ani de Arte Culinare. Ce-a fost greu a trecut. Si mai greul (daca pot spune asa) abia de-acum urmeaza. Dar pana atunci: vacantaaaaaaa! 🙂

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

8 thoughts on “Vacantaaaaaaa!”

  1. Waw ce frumos ați scris doamna Andra. Felicitări pentru reușita dumneavoastră și pt rezultatele obținute. Sunteți un exemplu bun de urmat.

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.