Vegetarian Recipes and Blog

Welsh Rarebit

Andra Constantinescu | November 25, 2015 | IarnaPrimavaraRetete

Paine cu branza – varianta (foarte) posh

 

reteta-welsh-rarebit

Pe vremea cand gatitul nu era tocmai una din preocuparile mele de baza, aveam idei putine si fixe daca venea vorba de facut ceva rapid de mancare. Una dintre ideile astea suna asa: se iau doua felii de paine, se acopera fiecare cu cascaval ras, un pic de sare si niste piper macinat, se dau la cuptor pana cand cascavalul se topeste frumos, and that’s dinner sorted.

Acum imi place sa cred ca am mai multe idei – si nu toate fixe – insa am tot mai putin timp pentru gatit lucruri simple. Stiu ca suna ciudat, dar I can explain. Daca am un pic de timp liber, in loc sa fac ceva simplu, mai degraba ma apuc de testat te-miri-ce-complicaciuni, iar ca urmare ma aleg cu vreo 5 elemente diferite pe o farfurie si o chiuveta plina de vase. Uneori complicaciunea iese bine – si atunci cel mai probabil aterizeaza si pe Facebook ori pe Instagram. Alteori complicaciunea iese …well, complicata – si atunci sanse sunt sa aterizeze direct la cos.

Reteta de astazi e din categoria: simplu, but not really. Simplu – pentru ca in definitiv e “ceva pe paine”. But not really – pentru ca “ceva-ul” asta implica doua cratite, doua tigai si o lista destul de lunga de ingrediente. Insa please bear with me, promit ca merita tot efortul. 

reteta-welsh-rarebit

Welsh rarebit (cunoscut initial sub denumirea de welsh rabbit) este de fapt varianta sofisticata a clasicului “cheese on toast”. John Ayto, autorul cartii “The Diner’s Dictionary – Word Origins of Food and Drink“, noteaza ca denumirea de “welsh rarebit” a aparut pentru prima data in jurul anului 1781, probabil ca urmare a confuziilor aparute datorita cuvantului ‘rabbit’ (nu e nici urma de iepure in reteta asta). Ca o scurta paranteza, cartea este o adevarata comoara pentru pasionatii de lingvistica si gastronomie, cu povesti fascinante despre felul in care au evoluat preparate celebre si denumirile acestora. Welsh rarebit asadar, consta intr-o felie de paine acoperita cu un amestec de branza (de obicei Cheddar sau Double Glouchester) si mustar, bere (ale sau stout) ori vin. Varianta clasica si cel mai des intalnita este cea cu Cheddar, mustar si bere, insa exista nenumarate variatiuni si interpretari e aceasta tema. Avem de exemplu Buck Rarebit (cu un ou posat sau prajit deasupra), Engilsh Rarebit (cu vin rosu in loc de bere), Yorkshire Rarebit (cu ou posat si bacon on top) sau Irish Rarebit (cu ceapa, castraveti murati si ierburi). Apoi, mai este varianta ‘Very Posh Rarebit‘ – varianta pe care am vazut-o acum cateva zile la Masterchef UK (the professionals) in interpretarea lui Marcus Wareing. Marcus adauga Worchestershire sauce, doua galbenusuri si Madeira in loc de bere la compozitia de baza constand intr-un roux, amestecat cu branza Cheddar si plenty of English Mustard. Eu n-am avut Madeira si nici nu m-am indurat sa iau o sticla intreaga doar pentru 50 ml cat cerea reteta, asa ca am mers pe varianta cu bere. Si pe varianta cu ou on top, of course πŸ™‚

Tehnicalitati prea multe nu se intalnesc in reteta de Welsh rarebit. Poate doar roux-ul necesita un pic de atentie, in sensul ca trebuie avut grija ca faina sa fie complet gatita, altfel gustul final va fi destul de neplacut. La fel, pentru incepatori cred ca e important de mentionat ca laptele trebuie sa fie cald atunci cand este adaugat peste amestecul de unt si faina, pentru a evita formarea de cocoloase. Gata cu teoria, urmeaza reteta.

Welsh Rarebit

Welsh Rarebit

Ingrediente

  • 4 felii de paine
  • ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • (pentru sos):
  • 50 gr unt
  • 50 gr faina
  • 250 ml lapte
  • 150 gr branza Cheddar rasa pe razatoarea mare
  • o lingurita sos Worchestershire
  • 2 galbenusuri
  • 2 lingurite mustar iute
  • 50 ml bere
  • sare
  • piper
  • (optional - varianta Buck Rarebit)
  • 25 gr unt
  • 2 oua

Metoda de preparare

  1. Feliile de paine se stropesc cu cateva picaturi de ulei si se prajesc pe ambele parti in tigaia de grill. La final, se freaca cu usturoi.
  2. Laptele se incalzeste intr-o cratita, fara insa a il lasa sa fiarba.
  3. Intr-o alta craticioara se pune untul la topit la foc mic. Se adauga faina, se amesteca pana cand se omogenizeaza si se continua sa se gateasca timp de 2-3 minute, amestecand continuu. Se adauga treptat laptele, amestecand continuu cu un tel in forma de para. In continuare se adauga pe rand branza, apoi galbenusurile, mustarul, sosul Worchestershire si berea. Se gusta, se adauga mustar sau sos daca e necesar si se asezoneaza cu sare si piper.
  4. Se aseaza feliile de paine intr-o tava sau intr-un recipient termorezistent. Pe fiecare felie de paine se pune suficient sos astfel incat sa acopere cat mai mult din suprafata painii, insa fara a curge pe alaturi. Se introduce tava in cuptor (functia de grill) pentru 1-2 minute, pana cand sosul incepe sa prinda culoare.
  5. Se serveste imediat.
  6. Pentru varianta Buck Rarebit, la final se adauga deasupra un ou prajit.
http://www.mentasirozmarin.ro/2015/11/welsh-rarebit-reteta.html

PS: partea faina din toata povestea asta este aceea ca iti iese destul de mult sos.  Asta inseamna ca in ziua urmatoare te poti bucura de un Welsh Rarebit fara sa iti mai bati capul cu spalat un teanc de cratite πŸ™‚

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

5 thoughts on “Welsh Rarebit”

  1. Ceva ce trebuie incercat, imi place tare mult la tine pe blog, e delicios :))) Mi-am trecut pe lista titlul pe care l-ai mentionat in articol. PS as incerca reteta asta si cu Gruyere, imi place Cheddar-ul (trebuie sa te corup la o vizita, sa incerci branzeturile irlandeze), dar prefer totusi branzele de pe continent.

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.