Vegetarian Recipes and Blog

Bit(e)s and bobs: dilema tartei cu lamaie

Andra Constantinescu | November 28, 2015 | bit(e)s & bobs

Cand o tarta cu lamaie iti da batai de cap…

intrebi un prieten. Sau doi. Sau pe toti ๐Ÿ™‚

propunere-plating-lemon-tart

E vremea examenelor la Uni, iar asta inseamna ca in aceasta perioada ma ocup de testat retete. Si de scris rapoarte. Si de compus prezentari. Sau de compilat portofolii.  Sunt trei materii in acest semestru, fiecare cu cate un examen practic, un raport scris (sau 3 – in cazul cursului de Dieta si Nutritie), o prezentare si un portofoliu (la cursul de Restaurant Food Production). 

Cursul de Pastry Techniques (level 2) mi-a dat multe batati de cap in semestrul asta. Raportul – 2500 de cuvinte pe tema “Current Trends in Plated Desserts” a fost unul dintre cele mai grele rapoarte pe care le-am facut pana acum. Pe scurt, a trebuit sa facem o cercetare amanuntita, sa identificam care sunt noile tendinte in design-ul meniurilor de desert in restuarante ‘high-end’, sa identificam factorii care influenteaza  aceste noi tendinte si sa studiem meniurile de dessert ale restaurantelor celebre. In continuare, bazandu-ne pe rezultatele cercetarii initiale, a trebuit sa producem o interpretare moderna a clasicei tarte cu lamaie, sa compunem reteta, sa stabilim costing-ul si sa propunem o varianta moderna de plating. Evident, la examenul practic va trebui sa executam desertul propus in raport. Raportul l-am predat, acum astept nota si feedback-ul de la profesor. Examenul practic il am abia vineri – dar emotii am deja de ieri. 

propunere-plating-lemon-tart

In privinta aromelor m-am cam hotarat: tarta cu lamaie va fi simpla, clasica, iar pe langa ea voi avea zabaglione cu limoncello (inspirat de Massimo Bottura, of course), lemongrass gelato (tot Massimo) sau white chocolate gelato (la sugestia profesorului), french meringues si maybe cateva felii de capsune. In ceea ce priveste plating-ul sunt in dubii. Daca era dupa mine as fi incercat interpretarea lui Massimo (celebra “Oops, I dropped the lemon tart”), dar la feedback-ul initial mi s-a dat de inteles ca la acest nivel de curs nu ar fi apreciate plating-uri foarte non-conformiste. Pe de o parte am fost oarecum frustrata, pentru ca as fi vrut mult sa incerc sa imi fortez limitele si sa vad in ce masura as fi fost capabila sa reproduc in doua ore un desert de 3 stele Michelin. Insa pe de alta parte am inteles ca e foarte important sa iau lucrurile treptat, sa stapanesc mai inainte abordari mai prietenoase, pentru ca apoi sa fiu capabila sa ma joc si cu interpretari mai artistice. So here I am, cu trei posibile variante de plating si cu o mare dilema: ce varianta sa aleg?

Iar pentru ca eu nu ma pot hotari, m-am gandit sa va propun un deal (reciproc avantajos, cum altfel?). Deal care suna cam asa: voi imi lasati un comentariu in care imi spuneti care dintre cele trei variante de plating va place cel mai mult, iar eu, dupa examen, va scriu reteta de tarta cu lamaie, cu tot cu tips & tricks si explicatii detaliate despre cum sa faceti cea mai frumoasa tarta cu lamaie. 

propunere-plating-lemon-tart

Ce parere aveti, ne jucam? ๐Ÿ™‚

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

19 thoughts on “Bit(e)s and bobs: dilema tartei cu lamaie”

  1. Buna, Andra! A doua varianta imi place mai mult si se apropie de forma clasica de tarta. Oricum, greu de ales fiindca toate arata foarte apetisant si au o forma de prezentare profi! ๐Ÿ™‚ Multa bafta!

  2. ศši-am scris ศ™i pe facebook, aici bฤƒlesc de vreo 5 minute ศ™i nu mฤƒ pot opri. You rock the lemon tart, 1 sau 3 are equal winners for me, nu mฤƒ pot decide doar la una. Baftฤƒ la examenul practic.

  3. Pingback: Tarta cu lamaie

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.