Vegetarian Recipes and Blog

Piure de castane

Andra Constantinescu | November 1, 2014 | Retete

Piure de castane – reteta de baza 

 

reteta-piure-de-castane

Daca luna trecuta la Bistro Margot s-a intamplat festivalul smochinelor, eu m-am gandit sa va provoc in aceasta luna la festivalul castanelor. Pe scurt, va invit sa imi trimiteti poze si retete cu castane, ori link-uri catre retetele voastre iar in ultima zi a lunii am sa le adun pe toate intr-o postare speciala si intr-un album pe pagina de Facebook.

Eu am sa dau startul cu o reteta aparent simpla, insa destul de time-consuming: piure de castane – reteta de baza. Imi amintesc de un piure de castane la borcan pe care il cumpara mama pe vremuri. Avea un gust puternic de esenta de rom si il mancam simplu, cu frisca batuta deasupra. De fapt, toata povestea a pornit de cand am fost acasa si am iesit cu mama la o terasa din centrul Timisoarei. Am mancat acolo un piure de castane cu frisca exact ca pe vremuri. Ajunsa inapoi la Londra m-am hotarat sa recreez experienta. 

Pentru acest piure de castane am folosit doar trei ingrediente: castane, zahar si o pastaie de vanilie. As fi pus si rom daca as fi avut – tocmai pentru a rememora gustul acela pe care il stiam, dar in final ma bucur ca n-am avut, pentru ca vanilia si-a facut foarte bine treaba si chiar nu cred ca romul mai era necesar. (Oana, ai avut dreptate! πŸ˜‰ ) Pe scurt, am crestat castanele si le-am copt timp de 20 de minute, pana cand au inceput sa se deschida. Le-am curatat apoi (operatiune migaloasa pe care nu stiu daca am s-o mai repet degraba) si le-am fiert intr-un sirop de zahar cu vanilie. In final le-am pasat in robotul de bucatarie, adaugand siropul treptat, pana cand am obtinut consistenta dorita. Mai departe, am pus piure-ul de castane in cupe, am adaugat frisca, iar the rest is history, as they say.

Va las in continuare reteta de piure de castane si va astept saptamana viitoare la un nou episod din festivalul castanelor, cu un cheescake cu castane si Cointreau πŸ™‚

Piure de castane

Piure de castane

Ingrediente

  • 700 grame castane
  • 300 ml apa
  • 150 grame zahar
  • o pastaie de vanilie
  • frisca proaspata (pentru servire)

Metoda de preparare

  1. Castanele se cresteaza si se coc in cuptor, la 180 grade Celsius timp de 20-30 de minute, pana cand incep sa se deschida.
  2. Se transfera intr-un castron si se invelesc intr-un prosop de bucatarie (castanele se curata mai usor cand sunt caldute). Se curata de coaja si de pielita.
  3. Castanele curatate se pun intr-o cratita, impreuna cu apa, zaharul si vanilia si se fierb la foc mic pana cand lichidul incepe sa se evapore si siropul devine gros. In continuare se strecoara castanele iar siropul se pastreaza separat.
  4. Se pun castanele in robotul de bucatarie si se proceseaza, adaugand treptat siropul, pana cand se obtine consistenta unui piure mai gros.
  5. Pentru servire, se pune o cantitate generoasa de piure de castane in cupe si se adauga deasupra frisca batuta.
http://www.mentasirozmarin.ro/2014/11/piure-de-castane.html

Va doresc o duminica frumoasa si nu uitati ca astept mesajele voastre cu retete, fotografii si link-uri catre retete cu castane. 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

6 thoughts on “Piure de castane”

  1. ce-ai facut tu aici este o crema ultra-rafinata de marrons glacΓ©s! felicitari!! ma bucur ca ti-a placut combinatia castane-vanilie πŸ˜‰

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.