porumb-copt-reteta
Retete,  Vara

Porumb copt cu sumac si salsa de rosii

#summertime specials

porumb copt cu sumac, salsa de rosii si parmezan

porumb-copt-reteta

Desi zilele astea imi porpusesem sa va povestesc despre couscous-ul marocan si un chili sin carne absolut spectaculos pe care l-am executat saptamana trecuta, toate planurile mi-au fost date peste cap intr-o clipita, respectiv in momentul in care am gasit porumb de lapte la magazinul din colt. Coincidenta sau nu, in aceeasi zi am dat peste un borcanel cu sumac – care statea nebagat in seama prin dulapul de condimente. De aici si pana la ceea ce se vede in fotografii n-a mai fost decat un pas. Sau doi. Ok, trei – dar zau ca nu mai conteaza. Important e ca de la ceea ce se preconiza un simplu porumb fiert cu sare, am facut ce-am facut si am ajuns la ceea ce am incercat sa intitulez cat de simplu am putut eu: porumb copt cu unt, sumac si salsa de rosii. 

porumb-copt4

Foarte pe scurt despre ingredientele de astazi:

porumbul – ideal ar fi fost sa il coc in totalitate pe gratar (sau si mai bine – in jar), insa statul la bloc si o bucatarie de 2×2 (plus o alarma de fum extrem de sensibila) m-au facut sa caut variante alternative. In consecinta, am fiert porumbul in apa cu sare, dupa care l-am pus in tigaia de grill foarte incinsa – doar cat sa se rumeneasca putin si sa isi ia aroma de fum. Alte variante pe care le puteti incerca (daca nu vreti sa va afumati bucataria in toiul verii) ar fi: porumb stropit cu ulei, condimentat cu sare si invelit in folie de aluminiu – copt in cuptor aprox 30-40 minute; porumb acoperit cu un amestec de unt moale, sare si ierburi – copt in tava, aprox 30 minute, pana cand boabele devin moi; sau evident – varianta de porumb copt in jar, sau direct pe gratar in aer liber.

condimente/ierburi – Pe post de condiment principal eu am folosit sumac, insa la fel de bine puteti folosi boia/paprika dulce sau iute, sare afumata, piper alb sau negru, chili sub forma de pudra sau fulgi. Ierburi – la fel, ce aveti la indemana si ce va place mai mult. Eu am folosit patrunjel, insa ar fi mers si cateva fire de chives, marar sau chiar coriandru – daca va place.

salsa de rosii – nimic sofisticat: cateva rosii colorate, ceapa verde, patrunjel si chili rosu – toate tocate marunt, condimentate foarte lejer cu sare si piper si stropite cu zeama de lamaie. O alta varianta ar fi: rosii, ceapa esalota, coriandru, chili verde si lime.  

ceva in plus – daca vreti sa transformati porumbul copt in ceva mai mult decat o simpla gustare, dublati cantitatea de salsa, presarati deasupra o cantitate generoasa de parmezan sau pecorino si there you go: that’s lunch/dinner solved 🙂

porumb-copt2

Gata? V-am convins? Sa trecem la treaba atunci: porumb copt cu unt, sumac si salsa de rosii. 

Porumb copt cu sumac si salsa de rosii

Porumb copt cu sumac si salsa de rosii

Ingrediente

    (pentru doua portii)
  • 4 bucati de porumb
  • 40 grame unt
  • sumac
  • pentru salsa:
  • 8 rosii mici sau 3-4 rosii de marime medie
  • 3-4 fire de ceapa verde
  • un chili rosu
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper negru
  • zeama de la o lamaie
  • in plus (optional)
  • creson
  • zeama de lamaie
  • parmezan sau pecorino

Metoda de preparare

  1. Porumbul se firebe in apa cu sare pana cand bobele devin moi (aprox. 20 minute).
  2. In timp ce porumbul fierbe, se pregateste salsa: se toaca marunt rosiile, ceapa verde, patrunjelul si ardeiul iute. Se condimenteaza cu sare, piper si zeama de lamaie.
  3. Cand porumbul este fiert, se scurge de apa si se unge pe intreaga suprafata cu unt amestecat cu sumac, apoi se coace in tigaia de grill timp de 3-4 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca.
  4. Pentru servire, se transfera porumbul pe un platou si se pune salsa deasupra. Optional, se mai poate adauga creson, parmezan si extra zeama de lamaie sau lime.
http://www.mentasirozmarin.ro/2014/07/porumb-copt-sumac-salsa.html

Enjoy! 🙂

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.