Vegetarian Recipes and Blog

Mic dejun cu seminte de chia si fructe de vara

Andra Constantinescu | July 29, 2014 | ReteteVara

Fructe de vara, seminte de chia si miere intr-un mic dejun fresh si revigorant. 

 

seminte-de-chia-fructe-vara

De obicei sunt foarte reticenta la alimente-minune, super-alimente si alte inventii care iti promit ba ca te vindeca de boli pe care nu le ai, ba ca te transforma peste noapte in vreun superman – sau superwoman. Cand am auzit pentru prima data de chia, prima mea reactie a fost: “yeah, right!” – si mi-am vazut mai departe de ale mele. Insa cum-necum, semintele astea marunte mi-au tot iesit in cale cu diverse ocazii pentru ca sa ajung in final sa iau totusi o punga – asa, de proba, ca prea toata lumea vorbeste in targ despre ele. Cand am citit eticheta m-a pufnit rasul: zicea ceva de niste azteci care chipurile se hraneau cu de-alde seminte si uite dom’le ce puternici erau! Inca mai sper ca eticheta aia era o gluma. 

Gluma-negluma, uite ca pana la urma m-am ales cu o punga de chia, iar urmatorul pas logic a fost acela de a rupe internetul in doua, in cautare de inspiratie si retete cu chia. Slava domnului, retete cu chia pe internet am gasit cu duiumul: aluaturi, salate, smoothies, budinci, dulceturi si chiar limonade. Smoothie-urile le-am eliminat din start, ca n-am in ce sa le fac, iar un pumn de seminte de chia aruncate peste 3 frunze de salata zau ca nu mi s-a parut foarte inspiring. Asa ca am inceput cu vreo doua linguri de seminte pe care le-am adaugat intr-un aluat de paine. Sincer, nu mi s-a parut ca au adus ceva in plus. Si nici n-am explodat de energie dupa ce am terminat de mancat painea – desi, daca era sa cred povestea de pe eticheta, ar fi trebuit sa fiu capabila sa alerg macar vreo doua ture de Hyde Park cot la cot cu un maratonist experimentat. Vazand eu ca nu-i rost de maratoane, am expatriat punga cu semnite de chia in capatul raftului, undeva la sectiunea: las’ ca vad eu ce-oi mai face si cu astea. Si acolo a stat punga mea vreme de vreo doua-trei luni cel putin.

Salvarea ei a venit luna trecuta la Taste of London – unde o trupa de fete super-entuziaste imparteau in stanga si-n dreapta cutiute cu budinca de chia facuta cu lapte de cocos si suc de fructe. O budinca rece, usoara, nu foarte dulce, super-refreshing si foarte foarte aromata.  I.WAS.HOOKED. Da, da! Eu – Andra-necredincioasa, Andra-lasati-ma-n-pace-cu-povestile-voastre, m-am intors la fetele vesele si le-am spus ca mai vreau! Dupa care m-am intors acasa si am re-patriat punga cu seminte de chia din fundul raftului direct afara, la vedere – ca aveam deja planuri mari cu ea. 

De atunci si pana acum am testat cateva variante, toate avand la baza procedeul de lasat semintele la inmuiat peste noapte, in frigider. Am folosit diverse lichide: apa (not exactly to die for), suc de portocale (will do this again), lapte de vaca (oh, yes!), iaurt (hmmm, not sure, poate data viitoare pun si o lingurita de miere) si lapte de cocos (my fav). Mai nou, cam 2-3 zile pe saptamana imi fac pentru micul dejun cate o budinca de chia. De obicei mai arunc deasupra cateva fructe si o lingurita de miere si cam asta e tot. Did I run the marathon? Wel… nu tocmai! Macar o tura de Hyde Park? Ei… hai totusi sa nu exageram: nici macar o pereche de adidasi nu am – ar fi chiar culmea sa alerg pe tocuri! Insa de cateva lucruri sunt absoult sigura: imi place ideea de a pregati de cu seara un borcanel cu seminte de chia pe care sa le las la inmuiat in frigider; budinca (mai degraba jeleul) rece mi se pare super-refreshing – mai ales in perioada asta caniculara; asocierea cu fructe proaspete de sezon e intotdeauna castigatoare (si uite asa mananc si eu mai multe fructe, cu ocazia asta) iar faptul ca pot sa ma joc cu aromele si cu lichidele e super-super-misto!

Asadar, fie ca esti un aztec-warrior sau just a city-girl (cu sau fara adidasi in dotare), cert e ca semintele de chia sunt in trend, sunt super-versatile si zic eu ca merita o sansa si un locsor rezervat in frigider. Reteta de azi e simpla, intamplator e cu lapte de vaca, insa really, orice fel de lapte e bun. Fructele sunt la discretie acum, so just use your imagination – iar daca nu iti place mierea, o poti inlocui cu sirop de artar sau chair sirop din dulceata πŸ™‚

Mic dejun cu seminte de chia si fructe de vara

Rating: 51

Mic dejun cu seminte de chia si fructe de vara

Ingrediente

    (pentru doua portii)
  • 50 grame seminte de chia
  • 200 grame lapte de vaca (full-fat)
  • o lingurita de miere (plus inca o lingurita, pentru servire)
  • doua banane
  • doua piersici
  • cateva afine

Metoda de preparare

  1. Se pun semintele de chia intr-un borcan incapator sau intr-un castron. Se adauga laptele si mierea si se amesteca. Se acopera cu un capac si se lasa la frigider minim 4 ore sau peste noapte.
  2. Pentru servire, se transfera budinca in doua castroane, se adauga fructele si inca o lingurita de miere.
http://www.mentasirozmarin.ro/2014/07/mic-dejun-seminte-de-chia-fructe-vara.html
 

Enjoy!

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

2 thoughts on “Mic dejun cu seminte de chia si fructe de vara”

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.