rene-redzepi
Evenimente Culinare,  Food and Travel

Taste of London 2014 – the highlights

Taste of London este cel mai important eveniment gastronomic organizat in fiecare an in Regents Park.

In acest an, scena Electrolux Taste Theatre a fost gazda unor nume de referinta din gastronomia internationala, precum Rene Redzepi, Massimo Bottura, Jason Atherton sau Michel Roux Jr.  

taste-of-london

In fiecare an in luna Iunie, Londra gazduieste in splendidul Regents Park, cel mai important eveniment culinar desfasurat in aer liber: Taste of London. Daca in anii trecuti, festivalul s-a desfasurat pe durata a trei zile, iar printre invitati s-au numarat in general Chefi din Anglia si in particular Chefi renumiti din Londra, in acest an organizatorii au batut toate recordurile si au transformat un coltisor din Regents Park intr-un veritabil foodie wonderland. Taste of London – editia 2014 s-a desfasurat pe durata a 5 zile, iar cap de lista au fost cei mai importanti chefi ai momentului. 

Taste of London 2014 – the figures: 

– Organizat de Taste Festivals in parteneriat cu Electrolux, Taste of London este unul din cele 19 evenimente anuale care se organizeaza in lume sub sigla “Taste“.  In acest an s-a desfasurat editia cu numarul 11, iar tema festivalului a fost “Future Talents & Trends“. 

– 40 dintre cele mai importante restaurante din Londra au fost prezente la festival, oferind publicului sansa de a degusta cateva dintre cele 160 de preparate special create pentru acest festival. Printre restaurantele prezente la festival s-au numarat: Club Gascon (o stea Michelin), Ametsa (o stea Michelin), Maze by Gordon Ramsay (o stea Michelin), Le Gavroche (2 stele Michelin), Tamarind ( o stea Michelin), dar si nume noi pe scena restaurantelor din Londra, precum: Duck & Waffle, SushiSamba, Plum + Split Milk sau Flesh & Buns.

32 de Chefi au fost prezenti pe scena Electrolux Taste Theatre, cu demonstratii culinare, sesiuni de degustare si discutii despre cele mai noi tendinte in gastronomia internationala. Cele mai iportante nume prezente pe scena Electrolux Taste Theathre au fost: Rene Redzepi (Noma, Copenhaga), Massimo Bottura (Osteria Francescana, Modena), Alexis Gauthier (Gauthier Soho, Londra), Daniel Doherty (Duck & Waffle, Londra), Claudio Cardoso (SushiSamba, Londra), Michel Roux Jr. (Le Gavroche, Londra), Theo Randall (The Intercontinental, Londra).

– peste 200 de standuri, unde producatori independenti sau branduri renumite au oferit mostre, reduceri, degustari, concursuri cu premii sau chiar workshop-uri gratuite pentru public. 

5 zile de demonstratii culinare, workshop-uri, sesiuni de degustare, sesiuni de autografe, distractie, voie buna si, surprinzator, nici macar un strop de ploaie – asa ar putea fi descris in doar cateva cuvinte Taste of London, editia 2014.

***

Taste of London 2014 – the Chefs

taste-of-london-2104

Fara indoiala, cel mai important invitat la Taste of London a fost Rene Redzepi – cel mai valoros Chef al momentului pe plan international. Rene Redzepi este Chef-Patron al renumitului restaurant Noma din Copenhaga: detinator a doua stele Michelin, desemnat cel mai bun restaurant din lume in anii 2010, 2011, 2012 si 2014, si recompensat cu numeroase alte distinctii internationale. Rene Redzepi a fost prezent atat miercuri, in prima zi a festivalului, pe scena Cook Skills Theatre gazduita de Valentine Warner, cat si joi – pe scena Electrolux Taste Theatre, unde a venit insotit de Lars Williams – Research Director la Noma. 

taste-of-london-rene-lars

taste-of-london-rene-redzepi

In cadrul celor 30 de minute pe care cei doi le-au avut la dispozitie pentru demonstratia culinara, Rene Redzepi a discutat despre cele mai noi tendinte in gastronomia internationala in general, cat si despre filosofia care sta la baza restaurantului Noma si directia in care gastronomia siconceptul de “fine dining” se indreapta in viitor. Un subiect extrem de interesant si intrigant in acelasi timp, a fost cel al conservarii alimentelor prin fermentare. Impreuna cu echipa de cercetare/dezvoltare de la Noma – condusa de Lars Williams, Rene Redzepi a demarat deja o serie de cercetari pe aceasta tema, iar in cadrul prezentarii am avut ocazia sa degustam un sos de lacuste (garum) obtinut prin fermentare, orz si paine fermentata in conditii controlate.

taste-of-lodon-rene-rye-bread 

In ambele zile, la finalul prezentarilor, Rene Redzepi a acordat cateva minute celor din public, a dat autografe, a zambit in selfie-uri ori fotografii cu admiratorii sai si a raspuns la intrebari.  In prima seara, in cele 50 de secunde pe care le-am avut la dispozitie, am avut ocazia sa dau mana cu Rene Redzepi si sa schimb cu el cateva cuvinte legate de fermentare – ca metoda de conservare a alimentelor, asa cum o utilizam in Romania si cum o stiu de la bunicii si parintii mei. Rene Redzepi a incheiat prin a incuraja pe toata lumea sa afle mai multe despre acest procedeu si ne-a oferit o lista de resurse, carti si articole pe care le putem studia pe aceasta tema. (daca sunteti interesati de subiect, lasati-mi un mail si va pun la dispozitie lista de resurse)

rene-redzepi

Un alt nume important prezent pe scena Electrolux Taste Theatre a fost Massimo Bottura – Chef Patron la Osteria Francescana in Modena – restaurant distins cu 3 stele Michelin si alte premii internationale, printre care locul 3 in topul celor mai bune restaurante din lume – editia 2014. Massimo Bottura este o prezenta absolut fascinanta, iar in cadrul celor 30 de minute pe care le-a petrecut pe scena Electrolux ne-a explicat intregul proces creativ care sta in spatele unora dintre preparatele de la Osteria Francescana. Am ascultat vrajita despre ceea ce Massimo Bottura numeste “tradition in evolution” – respectiv transportarea unor ingrediente traditionale in prezent si transformarea lor in adevarate opere de arta. Considerat un pionier al gastronomiei italiene moderne, Massimo Bottura ne-a purtat intr-o calatorie gastronomica prin locurile sale natale, reusind sa creeze o punte intre Mirandola si Modena prin intermediul unui preparat iconic: Cotechino fiert pe abur, sbrizolona si zabaglione cu Lambrusco. 

taste-of-london-massimo-bottura1

Evenimentele gastronomice s-au tinut lant in cele 5 zile de festival, iar printre cele mai importante la care am participat se numara: 

demonstratie culinara cu Thomasina Miers – castigatoarea MasterChef UK 2005, in prezent co-detinatoare a lantului de restaurante Wahaca (mexican street food), autoare a unei carti si prezentatoare a unei emisiuni culinare. M-a impresionat in mod deosebit povestea ei si felul in care a reusit sa isi transforme pasiunea pentru mancarea mexicana intr-o afacere de succes. Mi se pare absolut fascinant traseul ei: crescuta si educata in Londra – la una din scolile cu staif si renume in Anglia – Thomasina si-a descoperit pasiunea pentru bucatarie cu ocazia unei excursii in Mexic, pe vremea cand era adolescenta. De atunci si pana acum si-a cultivat aceasta pasiune, a investit toate resursele pe care le-a avut la dispozitie, a muncit si a studiat enorm de mult, a castigat MasterChef UK in 2005, iar apoi si-a continuat ascensiunea, ajungand acum sa isi traiasca visul.

taste-of-london-2014-thomasina-miers 

– hands-on cooking demo cu  Simon Hulstone – Chef Patron la The Elephant in Torquay, UK (o stea Michelin) – alaturi de care am gatit o bruschetta din paine cu maia, cu ciuperci si ficat de pui in sos de mustar si smantana. Observatiile pe care le-am primit au fost: painea nu a fost suficient de prajita si am pus prea mult piper in sos – which is not bad, zic eu, se putea si mai rau :)))

atste-of-london-simon-hulstone

hands-on cooking demo cu Collin McGurran – Chef Patron @ Winteringham Fields. Am gatit: somon marinat in sos de soia, ghimbir si lemongrass, prajit in tigaie si servit cu linguine condimentate cu chilli, coriandru, lime si ghimbir – un preparat care din punct de vedere tehnic nu a ridicat probleme majore, insa secretul a stat in amestecul si balansul aromelor: ghimbirul, coriandrul si lemongrass sunt arome foarte puternice, care folosite in exces ar putea ruina un preparat. M-am descurcat onorabil: somonul a fost “slightly overcooked” iar linguinele ar fi putut suporta un pic mai mult chilli 😀 

collage-taste-of-london-collin

 – o surpriza extrem de placuta a fost Jason Atherton – pe care am avut ocazia sa il vad si anul trecut, in deschiderea conferintei sustinuta de Ferran Adria la Somerset House, cu ocazia inaugurarii expozitiei elBulli. Jason Atherton este primul Chef din UK care a avut sansa sa faca un stagiu la celebrul elBulli, in 1998, sub indrumarea lui Ferran Adria. De atunci, Jason a mai lucrat sub alte nume mari, precum Marco Pierre White sau Gordon Ramsay, iar in prezent conduce propriul sau restaurant: Pollen Street Social in Londra. In cadrul demonstratiei culinare (cu degustare, spre fericirea noastra) ne-a gatit un fabulos file de cod, pe un pat de mirepoix cu linte, cu garnitura de sparanghel si scoici. 

taste-of-london-jason-atherton

taste-of-london-jason-atherton-cod

 De asemenea, pe scena Electrolux Taste Theatre au mai fost prezenti: Francesco Mazzei (L’Anima, Londra) – unul dintre preferatii mei, Claudio Cardoso (SushiSamba, Londra), Daniel Doherty (Duck & Waffle, Londra), Monica Galetti, Michel Roux Jr. (Le Gavroche – 2 stele Michelin) – pe care am avut ocazia sa il vad si anul trecut la Taste of London 2013, intr-o reuniune exceptionala, alaturi de fiica sa si tatal sau, Michel Roux, OBE.

taste-of-london-claudio-cardoso-sushi-samba
Claudio Cardoso, Executive Chef – SUSHISAMBA, London
taste-of-london-daniel-doherty-duckandwaffle
Daniel Doherty (Executive Chef) & Tom Cenci (Chef de Cuisine) – DUCK & WAFFLE, London

 ***

Taste of London 2014 – The Food (& drinks)

Asa cum spuneam in introducere, 40 dintre cele mai bune restaurante din Londra si-au instalat vreme de 5 zile bucatariile in Regents Park, oferind publicului sansa de a degusta preparate exceptionale la preturi mult sub cele practicate in restaurante. Desigur ca si portiile au fost considerabil mai mici, insa toata ideea este aceea de a face aceste preparate accesibile publicului larg si a deschide apetitul publicului catre ceea ce inseamna “fine dining”. Fiecare restaurant a avut in oferta 3 sau patru preparate: un aperitiv, un main, un desert si un “icon dish”. In fiecare an, cand citesc brosura cu meniul de la Taste of London, am impresia ca citesc despre o alta lume, o alta dimensiune si intr-o limba pe care nu de fiecare data o inteleg. In fiecare an, de patru ani incoace, imi planific minutios in avans coroanele (moneda oficiala a festivalului) si preparatele pe care vreau sa le gust, si in fiecare an ma trezec ca planul de acasa nu se potriveste cu cel din, well… targ.

Un singur lucru e sigur: fara exceptie, de fiecare data prima oprire o fac la restaurantul meu de suflet, L’Anima. Am inceput cu icon dish-ul lui Francesco Mazzei: fettucine with peas, broad beans & summer black truffle – un preparat simplu, dar de mare efect, in clasicul stil italian, cu ingrediente putine, alese si imbinate cu grija. 

taste-of-london-lanima-kitchen
L’Anima @ Taste of London 2014 – the kitchen
taste-of-london-lanima-icon-dish
Fettucine with peas, broad beans & summer black truffle by Francesco mazzei @ L’Anima

In continuare, am trecut pe la standurile celor de la Assado, Avenue, Club Gascon, Maze by Gordon Ramsay, Roka, SushiSamba, The Begging Bowl, The House of Ho si Theo Randal at the InterContinental. Probabil ca mi-ar mai fi trebuit inca vreo doua carduri si cel putin vreo 3 zile in plus ca sa le pot vizita pe toate, dar hei, mai este timp si la anul! 😀

In no particular order, avem urmatoarele:

Clam chowder – sau in traducere libera, supa de scoici – servita intr-o chifla cu maia la Avenue. Chifla – un hit: proaspata, cu coaja aromata si crocanta, iar supa – o crema gustoasa, cu aroma de mare, texturi interesante – scoici, bucati de morcov, chives si biscuiti crocanti deasupra, insa parca usor underseasoned. If you ask me, i-ar fi trebuit un strop de sare si vreo doua-trei boabe de piper negru proaspat macinate (I know, I have an obsession cu piperul :)))

taste-of-london-clam-chowder
Clam Chowder served in sourdough bun, w/ littleneck clams & crumbled rye crackers @ Avenue

Sezchwan salt & pepper squid @ Maze by Gordon Ramsay: inele de calamar prajite in invelis crocant, condimentate cu ceapa verde, coriandru, chilli si piper Szechwan – as fi putut manca kilograme si probabil ca tot nu m-as fi saturat 🙂

taste-of-london-maze-fritto-misto
Szechwan salt & pepper squid @ Maze by Gordon Ramsay

Cape Sante in padella by Theo Randall @ The InterContinental: Scoici St. Jacques prajite in tigaie si servite in scoica, pe un pat de mirepoix cu linte, pancetta, chilli, capere si rucola – simplu, elegant, arome care s-au intrepatruns perfect, fara ca vreuna sa fie mai puternica decat alta. 

taste-of-london-capesante-theo-randall
Cape Sante in padella by Theo Randall @ The InterContinental

Baked banana blossoms served with tiger prawns, yam bean, kaffir lime leaf, thai basil & chilli jam @ The Begging Bowl – flori de banana coapte, servite cu creveti, fasole yam, frunze de kaffir lime, thai basil si gem de chilli: hot, spicy, fresh, sweet, sour, salty – o explozie de arome si culori asa cum numai Thailanda iti poate oferi. 

taste-of-london-banana-blossom-beggingbowl
Baked banana blossoms served with tiger prawns, yam bean, kaffir lime leaf, thai basil & chilli jam @ The Begging Bowl

Tuna ceviche served w/ watermelon leche de tigre, maize morado, wassabi peas and basil by Claudio Cardoso @ SushiSamba – bucati de ton crude, marinate in zeama de pepene rosu, cu porumb mov, boabe de mazare deshidratate invelite in wasabi si busuioc. Macaron-ul de deasupra trebuia mancat inainte, dupa care am fost instruita sa mananc bucatile de ton, impreuna cu porumbul si mazarea invelita in wasabi, iar apoi sa sorb zeama. O experienta noua pentru mine, pentru ca nu prea am avut contact cu gastronomia japoneza, si cu atat mai putin cu peruvian-japanese fusion. Mai mult decat atat, for some reason am ramas speriata de wasabi acum vreo cativa ani si l-am cam evitat, dar de data asta chiar mi-a placut, ceea ce mi-a dat curaj sa mai revin asupra lui si cu alta ocazie. In particular la acest dish m-a impresionat delicatetea texturilor, subtilitatea aromelor si ingeniozitatea cu care toate aceste ingrediente au fost aduse impreuna.     

taste-of-london-tuna-seviche-sushisamba
Tuna ceviche served w/ watermelon leche de tigre, maize morado, wassabi peas and basil by Claudio Cardoso @ SushiSamba

Truffled crackling duck egg by Pascal Aussignac @ Club Gascon. De departe, preparatul care pe mine m-a cucerit definitiv a fost acest “truffled crackling duck egg” de la Club Gascon. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost combinatia exceptionala de texturi: crispy, creamy, soft & silky si gustul complex, care inca ma bantuie: galbenus moale, cremos, cu un gust bogat, presarat cu trufe negre intens aromate si asezat pe un pat cremos de mousse cu branza albastra, cu aroma usor picanta, completata de taiteii fini, crocanti si foarte lejer condimentati. 

taste-of-london-duck-egg-clubgascon
Truffled crackling duck egg by Pascal Aussignac @ Club Gascon

 Nici la capitolul bauturi oferta nu a fost mai prejos: de la aperitive, whisky-uri premiate, vinuri din toate colturile lumii, bere thailandeza si pana la sampanie si cocktailuri –  iar atmosfera a fost intretinuta de o vreme aproape perfecta, concerte live si bartenderi veseli, pusi pe sotii si cu chef de distractie.

taste-of-london-st-stefanns

 

taste-of-london-vip

taste-of-london-pimms-royale 

taste-of-london-wines

Pe scurt: vreme excelenta, mancare fabuloasa, bauturi fine, lejere sau de-a dreptul surprinzatoare, un public cu apetitul deschis la maxim si un line-up impresionat, cu cei mai importanti Chefi ai momentului  – cam asta a fost atmosfera la Taste of London in 2014. Am plecat de la festival cu un sac de idei, o gramada de notite, cateva carti, vreo doua autografe si convingerea ferma ca gastronomia este o pasiune care – daca este cultivata cu grija, studiu amanuntit si munca sustinuta – iti poate deschide porti si oportunitati nebanuite!

taste-of-london-view

taste-of-london-2014-view

 “Just in case” note: Pentru cei interesati, au fost deja comunicate datele pentru 2015: anul viitor Taste of London va avea loc in perioada 17-21 Iunie, so save the dates, book your flights si abia astept sa ne vedem 🙂

Thank you note: Mii de multumiri se indreapta catre Electrolux Romania – pentru fabuloasa oportunitate de a fi prezenta la Taste of London pe intreaga durata a evenimentului.

“Give something back” note: In fiecare an, pe langa meniul oficial se tipareste si o carte oficiala a festivalului – care cuprinde o scurta introducere in tema festivalului, precum si o selectie de retete si recomandari – inclusiv cateva retete ale preparatelor prezente in festival. Daca doriti sa primiti un exemplar al acestei carti, tot ceea ce aveti de facut este sa imi lasati un comentariu la aceasta postare, prin care sa imi spuneti care este Chef-ul pe care voi il admirati cel mai mult – si de ce. Astept comentariile voastre pana la data de 6 Iulie 2015 (inclusiv), iar castigatorul va fi desemnat prin tragere la sorti si va fi anuntat in cursul zilei de 7 Iulie 2015.

*Later edit (07/07/2014): and the winner is….

winner

 

Mihai, drop me an email la andra [at] mentasirozmarin [punct] ro sa aranjam cu livrarea 🙂

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

29 Comments

  • Andreea Gabriela

    Michel Roux Senior!!! Imi place mult ‘prezenta’ lui in emisiunile de profil si absolut toate retetele lui au iesit impecabil, fragrante si impresionante – The Collection, Sauces. Acelasi sentiment de admiratie il am si pentru Pastry Chef-ul Stelios Parliaros, cunoscut mai mult in Grecia.

  • ioanas

    Eu cum spuneam si mai inainte il iubesc pe Bottura foarte mult, imi place si Rezdepi ca-i foarte destept, frumos, modest, un tip extrem de creativ, iar daca ma gandesc foarte bine, bucatarul de renume pe care-l iubesc eu cel mai mult este TOTI, imi plac toti mai mult sau mai putin, cel mai mult ii apreciez pe anonimii care sunt in spatele acestor bucatari si care fac posibil ca cei celebri sa devina celebri!
    PS Vreau si eu lista de resurse, multumesc, esti o bomboana 😀 xoxo

    • Andra Constantinescu

      Ioana: lista – done 😉
      Bottura – ah, pentru mine a fost o revelatie! L-am ascultat hipnotizata in cele 30 de minute cat a vorbit – si zau ca as fi putut sa il ascult zile intregi fara sa ma plictisesc vreodata!
      Rene Redzepi – intr-adevar, pe langa faptul ca este un geniu, mai este si extraordinar de modest, disponibil la discutii si oricand dornic sa impartaseasca cu altii cate ceva din stiinta si pasiunea sa. Multi, foarte multi ar trebui sa ia exemplu de la el!
      Ai numarul 3 – sa fie cu noroc! 🙂

  • Antoaneta

    Rene Redzepi pentru conceptul de baza: folosirea ingredientelor locale si de sezon…apropiate in spatiu si timp. Am citit intr-un articol ca se duc cu noaptea-n cap in padure dupa ciuperci si ierburi locale, mi se pare minunat. Iti recomand calduros gastronomia peruviana, alaturi de cea tailandeza mi se pare printre cele mai fine si variate posibile, suprinzatoare ca arome si combinatii.

    • Andra Constantinescu

      Merci Antoaneta!
      E minunat ca face asta si mai mult decat atat, e minunat ceea ce reuseste sa faca cu acele ingrediente locale!
      Am sa cercetez bucataria peruviana, poate mai imi povestesti si tu in septembrie cate una-alta 🙂
      Numarul 4 e al tau! :*

  • Andreea

    Nu pot spune ca am urmarit activitatea prea multor chefi, insa il apreciez foarte tare pe Ottolenghi pentru ca a reusit sa isi lase amprenta in lumea culinara, aducand in prim plan retete orientale, in variante moderne cu ingrediente mai putin cunoscute sau in combinatii surprinzatoare. Ce-mi mai place e ca lumea deja ii recunoaste stilul de gatit si e influentata de el, pentru ca e foarte simplu si plin de prospetime si culoare.

  • ioana

    Pot spune ca pentru mine este ceva total nou, inafara de numele lui Ramsey (si cred ca toti il cunosc) nu stiu pe nimei din cei prezenti sau specificati de tine.Chiar daca nu am sa ajung niciodata acolo mi-ar place sa citesc mai multe despre festival, macar as fi ai aproape.Chiar daca pasiunea pentru gastronomie a aparut mai tarziu, o introducere in lumea ei prin Taste of London ar fi ceva minunat, mai ales ca se pare ca pentru un pasionat pentru asa ceva mi-am ales cred ca tara cu cea mai slaba cultura gastronomica, sau cel putin mie asa mi se pare tara in care traiesc.

    • Andra Constantinescu

      Ioana: asta e si ideea – de a scoate in fata si alte nume in afara de cele deja mult prea mult mediatizate.
      Nu am nimic impotriva lui Gordon Ramsay, din contra: sunt convinsa ca este un profesionist in bucatarie, insa sunt o multime de alte nume in gastronomia internationala care chiar merita luate in seama si ar merita mult mai multa mediatizare.
      You have no.7 – bafta draga mea! :*

  • Claudia

    Mi-as dori sa cunosc activitatea a cat mai multi chefi insa abia acum incep sa ii descopar asa ca as zice (deocamdata) Gordon Ramsey. De ce? Imi place cum explica retetele. Ai impresia ca totul e asa de usor! Si uneori chiar e 🙂
    In alta ordine de idei, Andra, m-ar interesa si pe mine lista de resurse si carti referitoare la fermentare despre care vorbea Rene Redzepi Ai adresa de email in inregistrarea comentariului. Multumesc anticipat 🙂

  • Mihai

    E greu de ales un chef preferat. Fiecare are personalitatea lui si aceasta se extinde asupra felului in care gateste. Il admir pe Jamie Oliver pentru simplitatea retetelor, pentru modul liber in care prepara mancarea, pentru combinatiile intre bucatarii pe care le face, pentru filozofia lui de a atrage cat mai multa lume in bucatarie. Il admir pe Gordon Ramsay pentru strictetea lui, pentru rigurozitatea pe care o aplica in bucatarie. Il admir pe Heston Blumenthal pentru nebunia de a duce gatitul la nivel microscopic pentru a intelege aromele si felul in care acestea pot fi combinate. O admir pe Donna Hay pentru stilul ei lejer de a gati si a inspira si altii sa faca asta. Imi plac Antonio Carluccio si Gennaro Contaldo pentru felul in care m-au facut sa ma indragostesc de Italia si tot ce are ea de oferit dpdv culinar. Imi place Raymond Blanc pentru finetea si rafinamentul ce razbat din fiecare farfurie a lui. Il admir pe Nico Lontras pentru ca incearca sa aduca bucataria romaneasca la nivelul secolului XX si lupta din greu pentru asta.
    Am scris mult, dar ideea e aceeasi: e greu sa alegi un chef preferat.

    • Andra Constantinescu

      Mihai: good point, e greu – daca nu aproape imposibil – sa alegi doar unul.
      Iti multumesc pentru micul tau top personal – ma bucur mult de astfel de discutii, in care am ocazia sa citesc parerile si preferintele voastre. Si uite, cu ocazia asta mai aflu si eu cate ceva nou. Nu stiam de Donna Hay pana acum – am sa cercetez subiectul 🙂
      Numarul 9 in concurs – mult succes iti doresc!

  • Cerasela

    Nu cred ca as putea spune ca prefer un Chef anume. Fiecare este unic in felul sau si de la fiecare invat cate ceva. Totusi daca ar fi sa enumar cativa as incepe cu Raymond Blanc petru ca este diferit, iar retetele lui sunt usor de facut si rafinate. PS. Vreau si eu lista de resurse. Multumesc 🙂

    • Andra Constantinescu

      Merci Cerasela!
      Foarte, foarte fain si Raymond Blanc, de mult imi doresc sa ajung la una din braseriile lui, daca nu chiar la Le Manoir aux Quat’Saisons intr-o buna zi 🙂
      Numarul 10 pe lista de concurs, si da, primesti si mail cu resursele 🙂

  • Mihaela

    Gordon Ramsay pentru simplu motiv ca ma reprezinta un citat de al lui : “Nu poti pur şi simplu sa faci lucruri excelente si geniale fara sa fii si tu asa”; iar pentru el man­carea inseamnă perfectiune şi exercitiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.