reteta-pak-choi-sparanghel
Retete

Salata de Pak Choi cu sparanghel, fistic si masline

food & colour: green

am adunat vara si am astezat-o frumos pe farfurie 

 reteta-salata-pak-choi-sparanghel

Daca e vara – e vremea salatelor. Si pentru ca natura ne ofera ingrediente spectaculoase, hai sa le sarbatorim cum se cuvine, intr-o salata simpla si delicata, care ne poarta cu gandul pe taramuri de poveste: salata de Pak Choi cu sparanghel, fistic si masline marocane.

Cu pielea inca arsa de soarele din Marrakech si cu gandul la plaja fina si nesfarsita din Essaouira, revin incet-incet pe blog, unde va pregatesc in zilele care urmeaza o serie de articole inspirate din calatoria in Maroc. Insa pana cand reusesc sa imi adun laolalta fotografiile, gandurile si notitele, va invit la o salata de vara, cu Pak Choi, sparanghel si masline. Nu puteam sa plec din Marrakech fara sa iau cu mine o parte din culorile si aromele acestui fabulos oras, iar printre primele ingrediente care mi-au atras atentia se afla aceste minunate masline colorate in nuante de roz, mov, cyclam si lila. A fost dragoste la prima vedere cu aceste masline – oh da, si la prima degustare, desigur – asa ca vanzatorii de masline, lamai murate, usturoi confiat si smen mi-au devenit rapid prieteni buni, pe care i-am vizitat cu religiozitate pentru a-mi lua portia zilnica de arome si culori. Nu va spun mai multe acum, va las doar o fotografie – asa, numai cat sa va introduc in peisaj – urmand ca in zilele urmatoare sa revin cu cateva articole mai largi despre culorile si aromele din Maroc.

masline-maroc

Revenind la subiectul de astazi – salata de Pak Choi cu sparanghel, fistic si masline – povestea e simpla. Am vrut o salata de cruditati care sa iasa din tipare, o salata care sa aduca in prim plan un ingredient relativ nou pentru mine, si anume: Pak Choi. Pak Choi (cunoscuta si sub denumirea de Bok Choy sau varza chinezeasca) face parte din familia verzelor si are un gust fin, delicat, cu o usoara aroma de mustar. Se foloseste in salate – in forma cruda sau fiarta pe aburi ori in preparate tip stir-fry. Pentru salate, alegeti buchetele mici de Pak Choy (baby Pak Choy), pentru ca sunt mai fragede si mai delicate, si taiat-le pe lungime, in jumatati sau in sferuri. Pentru preparare pe abur, timpul de fierbere este 2-3 minute – daca taiati frunzele in fasii, si 7-8 minute daca folositi buchetelele intregi. Pentru preparate tip stir-fry timpul de preparare este de 2-3 minute.

In salata de astazi am combinat cateva buchetele de Pak Choi taiate in jumatate si cateva fire de sparanghel taiate fin pe lungime. Pentru textura am adaugat fistic, iar pentru un plus de culoare si aroma, am adaugat minunatele masline din Maroc. Dressing-ul e simplu si racoritor, menit sa scoata in evidenta aromele proaspete de Pak Choi si sparanghel: zeama de lamaie, ulei de masline extravirgin, sare Maldon si pier negru proaspat macinat. Daca doriti, puteti adauga in dressing si o lingurita de mustar de foarte buna calitate, eventual chiar si un mustar care sa contina si boabe de mustar. Mustarul va intensifica aroma buchetelelor de Pak Choi si va aduce un plus de savoare intregii salate. Alte legume care pot fi folosite cu succes in aceasta salata ar fi: castravetii sau dovleceii verzi (zucchini) pe cate ii pueti taia la fel, pe lungime, in fasii cat mai fine. Desigur, daca nu gasiti masline colorate (iar daca gasiti, please lasati-mi un mesaj – cu siguranta si alti citori ar dori sa afle aceasta informatie), puteti folosi masline Kalamata sau orice alt tip de masline.

Salata-de-Pak-Choi-cu-sparanghel

Desi cantitatile sunt strict cu titlu indicativ, am sa pun in continuare reteta pentru salata de Pak Choi cu sparanghel si masline, in speranta ca o veti folosi ca punct de plecare si inspiratie pentru a va crea propria salata. 

Enjoy! 🙂

Salata de Pak Choi cu sparanghel, fistic si masline

10 minutes

Salata de Pak Choi cu sparanghel, fistic si masline

O salata simpla si delicata, care ne poarta cu gandul pe taramuri de poveste.

Ingrediente

  • 3-4 buchetele de Pak Choi
  • 6 fire de sparanghel verde
  • o lingura de fistic tocat grosier
  • cateva masline
  • doua linguri de ulei de masline extravirgin
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • sare Maldon
  • piper negru proaspat macinat
  • o lingurita de mustar (optional)

Metoda de preparare

  1. Buchetelele de Pak Choi se spala si se taie in jumatate, inlaturand daca este cazul frunzele tari din exterior.
  2. Sparanghelul se curata si se taie pe lungime, in fasii fine, cu ajutorul unui peeler.
  3. Dressing-ul: intr-o cana se amesteca uleiul, cu zeama de lamaie, sarea si piperul negru proaspat macinat. Optional, se poate adauga si o lingurita de mustar.
  4. Pentru servire: se aranjeaza pe un platou jumatatile de Pak Choi si fasiile de sparangel. Se adauga fisticul si maslinele. La final, chiar inainte de servire se adauga dressingul.
  5. Cantitatile sunt suficiente pentru o portie - ca fel principal - sau doua portii - pe post de garnitura.
http://www.mentasirozmarin.ro/2014/06/salata-de-pak-choi-cu-sparanghel-si-masline.html

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.