sandwich cald reteta
Iarna,  Primavara,  Retete,  Toamna

Sandwich cald cu branza si ciuperci

comfort food

 sandwich cald cu branza si ciuperci

sandwich cald cu branza si ciuperci

Prieten de nadejde pentru dupa amieze lenese, acest sandwich cald este una din micile mele placeri vinovate. Pe langa cele trei ingrediente de baza (paine, unt, branza) sandwich-ul poate fi condimentat cu orice se mai gaseste prin bucatarie. Cum ar fi: ciuperci, ceapa verde, spanac, salata, rucola, nuci, seminte etc.

Sunt anumite dupa-amieze de weekend in care tot ceea ce imi doresc este sa stau tolanita pe canapea. Sa citesc o carte sau sa ma uit la un film. Si sa nu pierd prea mult timp cu gatitul. Pentru astfel de momente s-a inventat acest sandwich cald cu branza. Pentru ca e simplu. Are la baza doar trei ingrediente: paine, branza si unt. In completare, aproape orice se gaseste prin frigider poate ateriza cu succes intr-un astfel de sandwich. Cu foarte mici exceptii (precum cea de fata, in care am copt in prealabil ceapa si ciupercile), un sandwich cald cu branza se prepara in maxim 10 minute. Si se mananca in mai putin de 5.

Pe scurt, reteta de baza spune asa: se iau doua felii de paine, se ung usor cu unt, se pune intre ele un strat generos de branza rasa, se condimenteaza cu sare si piper apoi se prajesc in unt timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Desigur ca asa cum ma stiti, astazi nu discutam despre varianta simpla. Nu ca ar fi prea multe de spus despre asta, anyway. 

sandwich cald cu branza si ciuperci

Sandwich cald cu branza – elementele principale

painea – se poate folosi aproape orice fel de paine: de la painea alba feliata, paine integrala, pana la felii de paine cu maia, mini-ciabatte, focaccia sau roll-uri. Ca o parere personala, eu as recomanda practic orice paine cu crusta moale sau medie. Insa as evita baghetele, pentru ca ar fi mai greu de manevrat. In aceasta reteta am folosit mini ciabatte, insa cu alte ocazii am folosit cu succes atat paine alba cat si paine din faina integrala.

branza – ideale sunt branzeturi care se topesc usor: cascaval, Cheddar, Comte, Gouda, Emmenthal etc., chiar si mozzarella sau un mix-uri de branzeturi. De evitat branzeturile proaspete si by all means, branza topita. In reteta de astazi am folosit un rest de Comte care imi ramasese prin frigider.

untul – folositi un unt simplu, sarat sau nesarat, nu foarte pretentios. Mai nou mi-am facut un obicei din a avea in frigider cel putin doua tipri de unt. Am un unt ieftin, fara pretentii – pe care il folosesc la gatit simplu, sau in combinatie cu ulei de masline. Si un unt sarat simplu sau cu ierburi, pe care il folosesc la sandwich-uri reci sau intins pe o felie proaspata de paine cu maia. In mod particular, pentru aceasta reteta as recomanda sa nu inlocuiti untul cu ulei. 

extra – asa cum spuneam si in introducere, puteti imbogati un astfel de sandwich cu diverse alte ingrediente. Cateva idei: ceapa verde, ciuperci, masline, rosii, rucola, spanac, leurda (daca sunteti mai norocosi decat mine si aveti acces la ea), sparanghel sau chiar mustar. Apropo de mustar: daca lasati sandwich-ul deschis si in loc de tigaie il puneti in cuptor, va recomand sa incercati o combinatie de branza, bere bruna si mustar. Este una dintre combinatiile mele preferate 🙂

sandwich-cald-cu-branza

Sandwich cald cu branza – reteta 

Sandwich cald cu branza

30 minutes

Sandwich cald cu branza

Ingrediente

    pentru doua portii:
  • - 150 grame ciuperci albe
  • - o ceapa esalota
  • - doua linguri ulei de masline
  • - cateva crengute de cimbru
  • - sare Maldon
  • - piper negru proaspat macinat
  • - 4 felii de paine
  • - 150 grame branza Comte
  • - 40 grame unt

Metoda de preparare

  1. Preincalziti cuptorul la 170 grade Celsius.
  2. Ciupercile taiate felii si ceapa taiata rondele se pun intr-o tava protejata cu hartie de copt. Se condimenteaza cu ulei de masline, cimbru, sare si piper si se dau la cuptor pentru 20 de minute.
  3. Intre timp se rade branza si se ung cu unt feliile de paine.
  4. Cand ciupercile sunt coapte, se asambleaza sandwich-urile dupa cum urmeaza: o felie de paine, urmata de un start de branza, apoi un strat de ciuperci si ceapa, inca un strat de branza rasa iar in final se inchide cu a doua felie de paine.
  5. Intr-o tigaie se incinge untul ramas si se prajesc sandwich-urile cate 2-3 minute pe fiecare parte.
http://www.mentasirozmarin.ro/2014/04/sandwich-cald-cu-branza-grilled-cheese.html

sandwich-cald-cu-branza

 Enjoy! 

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.